Sidor
▼
torsdag 18 januari 2018
Banan- och mangoglass
Ett recept ur Per Morbergs nya bok Morberg så gott som grön. Trodde att det skulle vara enkelt att göra, men fick inte till det med kokosoljan, den frös och blev som klumpar i glassen! Så fick pilla bort den istället. Misstänker att bananerna och mangon var för kall helt enkelt... för det var nämligen lite svårt att mixa det också. Hade nog för lite tålamod för att vänta på att det skulle tina ordentligt...
Rökt fläskfilé med ananas
Hade kvar rökt fläskfilé sen julbordet, så letade upp ett recept på kassler i ugn och bara bytte ut kasslern mot den rökta fläskfilén. Blev riktigt gott!
Ca 4 portioner
1 hel rökt fläskfilé (eller 1 bit kassler)
2 tomater
8 ringar ananas
3 dl grädde
1 dl chilisås
1 dl riven ost
Skiva fläskfilén och lägg den i en smord ugnsform. Skär tomaterna i skivor och dela dem sedan på hälften. Dela även ananasskivorna på hälften. Tryck ner tomat och ananas mellan skivorna med fläskfilé. Blanda grädde och chilisås och häll över allting. Strö riven ost ovanpå. Sätt in i ugnen på 225 grader i ca 15 minuter. Servera med kokt ris och sallad.
Ugnsbakat dillkött med syrliga morötter
Ett recept från boken Hela Sveriges husman. Annorlunda sätt att göra dillkött på, har alltid annars kokat köttet, men detta blev också mört och gott. Däremot så saknade jag ättikssmaken i såsen, men min sambo tyckte tvärtom att det va mycket godare utan ättika.
Ca 6 portioner
1 kg högrev utan ben
3 msk smör
2 vitlöksklyftor
4 morötter
2 dl vatten
1/2 dl ättiksprit (12%)
3 msk socker
2 dl créme fraiche
2 1/2 dl grädde
3 msk färskpressad citronjuice
1 msk honung
2-3 dl finhackad dill
Salt, svartpeppar
Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret och blanda med pressad vitlök, 1 tsk salt och 2 krm svartpeppar. Pensla köttet med detta. Lägg köttet i en ugnssäker gryta med lock och ställ in i ugnen, ca 1 1/2 timme, tills det blivit mört. Ta av locket de sista 20-30 minuterna. Spara skyn som ev blivit kvar i kastrullen, koka ihop till hälften. Skala och hyvla ner morötterna i en bunke. Koka upp vatten, ättiksprit, socker och 1/2 tsk salt i en kastrull. Låt svalna och häll lagen över morötterna. Låt dra i kylen (kan med fördel göras kvällen före). Värm créme fraichen och grädden precis före servering. Tillsätt citronjuice, honung, dill, 1 tsk salt, 2 krm peppar och skyn som blev över från grytan. Skär köttet i mindre bitar eller skivor och vänd ner det i såsen. Servera med kokt potatis, de syrliga morötterna och kokta salladslökar.
Laxpudding
Ett recept ur boken Hela Sveriges husman. Hade massor med gravad lax kvar efter julen, så passade på att göra denna. Annorlunda med zucchini i, men den var väldigt god!
4 portioner
400 g gravad lax
6-8 kokta potatisar
1 liten zucchini
1 lök
1/2 dl hackad dill
2 dl kesella (10%)
4 dl mellanmjölk
3 ägg
4 tsk flytande smör
Salt, vitpeppar
Sätt ugnen på 200 grader. Skiva potatis o h zucchini tunt. Skala och skiva löken fint. Skär laxen i mindre bitar. Varva potatis, zucchini, lök, lax och dill i en smord ugnssäker form. Rör ut kesellan i lite av mjölken. Tillsätt resten av mjölken, äggen, 1/2 tsk salt och 1 1/2 krm vitpeppar. Vispa till en slät stanning. Häll den i formen. Ringla över smör. Grädda i 45 minuter eller tills stanningen stelnat i mitten.
Fisk i folie med jordärtskockspuré
Ett recept från boken Hela Sveriges Husman. Fisk i folie är något jag ofta gör när jag tillagar fisk. Det är så lätt att göra och fisken blir så härligt saftig och god!
Ca 2 portioner
400 g vit fiskfilé
10 körsbärstomater
6 sparrisar
1/2 citron
1 msk hackad dill + dillkvistar till serveringen
3 potatisar
400 g jordärtskockor
1 1/2 dl mjölk
Smör
Flingsalt, salt, peppar
Sätt ugnen på 200 grader. Fördela fisken på två stora bitar folie. Halvera tomaterna. Skala nedre delen av sparrisen och skär i bitar. Skär citronen i skivor. Fördela 1 tsk flingsalt, 1 krm peppar, tomater, sparris, citronskivor, dill och 1 msk smör på fisken. Vik ihop paketen noga. Ställ in foliepaketen i ugnen 20-30 minuter. Skala potatis och jordärtskockor. Skär dem i tärningar. Koka i saltat vatten tills de är mjuka. Häll av och pressa i en potatispress. Värm mjölken. Häll den över potatisen och jordärtskockorna. Vispa ihop till en puré. Smaka av med salt och peppar. Öppna paketen och servera med purén. Garnera med dillkvistar.
Kalvrulader
Ett recept från boken Hela Sveriges husmanskost. Helt okej, men har aldrig riktigt varit förtjust i rulader... tycker att det lätt blir lite torrt.
4 portioner
4 skivor kalv- eller fläskinnanlår
1 kruka persilja
1 citron
1 dl färskost (tex philadelphiaost)
2 krm kajennpeppar
1 dl vitt vin eller sherry
1 dl vatten
4 ansjovisfiléer (20 g)
2 dl matyoghurt (10 %)
1/2 dl finklippt gräslök
Smör till stekning
Flingsalt, salt, peppar
Hacka persiljan och finriv det yttersta citronskalet. Blanda med färskost, 1/2 tsk flingsalt och kajennpeppar. Banka ut köttet mellan plastfolie till tunna skivor. Krydda med 1/2 tsk salt och 1/2 krm peppar. Bred kryddröran på köttet. Rulla ihop och fäst med tandpetare. Bryn ruladerna i smör i en stekpanna. Häll över vin och vatten. Sänk värmen. Låt koka under lock 5-7 minuter. Ta upp ruladerna och håll dem varma. Koka ihop skyn några minuter. Mixa eller mosa ansjovisfiléerna. Blanda med yoghurt, gräslök och 1 krm svartpeppar. Servera med ansjovisdipp, kokt potatis och grönsaker.
Älgfärsbullar med vitkålsfräs
Ett recept ur boken Hela Sveriges husman. Fick lite älgfärs av min gamla granne, han är alltid så snäll! Så nu kunde jag äntligen passa på att göra detta receptet som är på älgfärs. Och gott var det också!
Ca 5 portioner
500 g älgfärs
200 g fläskfärs
1 gul lök
1 msk färsk riven ingefära
1 tsk timjan
1 dl ströbröd (eller 1 mosad kokt potatis)
1 dl vatten
1 msk konc kalvfond
1/2 dl rårörda lingon (eller lingonsylt)
2 msk skånsk senap
1 ägg
Vitkålsfräs
1/2 litet vitkålshuvud (600 g)
1 liten purjolök
1 dl russin, gärna sultan
2 tsk vitvinsvinäger (eller 2 msk vitt vin)
5 msk vatten + 1 msk konc kalvfond
Smör till stekning
Salt, peppar
Skala och finhacka löken. Bryn den i smör tills den blir glansig och genomskinlig. Låt svalna. Blanda samman älg- och fläskfärs, ingefära, timjan, ströbröd, vatten, kalvfond och lök till en smet. Tillsätt lingonsylt, senap, ägg, 1 1/2 tsk salt och 3 krm vitpeppar. Blanda väl. Forma färsen till bullar. Stek dem i smör i en stekpanna. Sänk värmen när bullarna fått stekyta, låt dem eftersteka på svag värme under lock eller i ugnen på högst 100 grader.
Strimla vitkålen fint. Fräs den i smör i en stekpanna. Ansa och strimla purjolöken. Blanda ner den i vitkålen. Tillsätt russin, vinäger och kalvbuljong. Låt koka samman 5-7 minuter. Smaka av med 1/2 tsk salt och 2 krm peppar. Servera med
Potatismos och lingonsylt.tisdag 9 januari 2018
Smörkola
Ett recept ur boken Sweet Christmas av Leila Lindholm. En utav favoriterna bland julgodiset.
- 100 g smör
- 2 dl vispgrädde
- 3 dl strösocker
- 1 dl ljus sirap
- 1 nypa vaniljpulver
- 1 nypa flingsalt
- Smält smöret i en tjockbottnad, vid kopparkastrull.
- Rör ner grädde, strösocker, sirap och vaniljpulver och låt koka utan lock till 124 grader (cirka 30–45 minuter beroende på vidden på kastrullen). Rör om så lite som möjligt.
- Gör ett kulprov för att veta när smeten är färdig. Rör ner valfri smaksättning (se nedan) eller behåll kolan naturell. Tillsätt flingsaltet. Häll upp kolan på en oljad plåt. Låt svalna.
- Skär i bitar och slå in kolan i smörpapper. Förvara kallt.