Sidor

torsdag 18 januari 2018

Älgfärsbullar med vitkålsfräs

Ett recept ur boken Hela Sveriges husman. Fick lite älgfärs av min gamla granne, han är alltid så snäll! Så nu kunde jag äntligen passa på att göra detta receptet som är på älgfärs. Och gott var det också!


Ca 5 portioner

500 g älgfärs
200 g fläskfärs
1 gul lök
1 msk färsk riven ingefära
1 tsk timjan
1 dl ströbröd (eller 1 mosad kokt potatis)
1 dl vatten
1 msk konc kalvfond
1/2 dl rårörda lingon (eller lingonsylt)
2 msk skånsk senap
1 ägg

Vitkålsfräs
1/2 litet vitkålshuvud (600 g)
1 liten purjolök
1 dl russin, gärna sultan
2 tsk vitvinsvinäger (eller 2 msk vitt vin)
5 msk vatten + 1 msk konc kalvfond
Smör till stekning
Salt, peppar

Skala och finhacka löken. Bryn den i smör tills den blir glansig och genomskinlig. Låt svalna. Blanda samman älg- och fläskfärs, ingefära, timjan, ströbröd, vatten, kalvfond och lök till en smet. Tillsätt lingonsylt, senap, ägg, 1 1/2 tsk salt och 3 krm vitpeppar. Blanda väl. Forma färsen till bullar. Stek dem i smör i en stekpanna. Sänk värmen när bullarna fått stekyta, låt dem eftersteka på svag värme under lock eller i ugnen på högst 100 grader. 
Strimla vitkålen fint. Fräs den i smör i en stekpanna. Ansa och strimla purjolöken. Blanda ner den i vitkålen. Tillsätt russin, vinäger och kalvbuljong. Låt koka samman 5-7 minuter. Smaka av med 1/2 tsk salt och 2 krm peppar. Servera med 
Potatismos och lingonsylt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar