Sidor

torsdag 18 januari 2018

Ugnsbakat dillkött med syrliga morötter

Ett recept från boken Hela Sveriges husman. Annorlunda sätt att göra dillkött på, har alltid annars kokat köttet, men detta blev också mört och gott. Däremot så saknade jag ättikssmaken i såsen, men min sambo tyckte tvärtom att det va mycket godare utan ättika. 


Ca 6 portioner

1 kg högrev utan ben
3 msk smör
2 vitlöksklyftor
4 morötter
2 dl vatten
1/2 dl ättiksprit (12%)
3 msk socker
2 dl créme fraiche
2 1/2 dl grädde
3 msk färskpressad citronjuice
1 msk honung
2-3 dl finhackad dill
Salt, svartpeppar

Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret och blanda med pressad vitlök, 1 tsk salt och 2 krm svartpeppar. Pensla köttet med detta. Lägg köttet i en ugnssäker gryta med lock och ställ in i ugnen, ca 1 1/2 timme, tills det blivit mört. Ta av locket de sista 20-30 minuterna. Spara skyn som ev blivit kvar i kastrullen, koka ihop till hälften. Skala och hyvla ner morötterna i en bunke. Koka upp vatten, ättiksprit, socker och 1/2 tsk salt i en kastrull. Låt svalna och häll lagen över morötterna. Låt dra i kylen (kan med fördel göras kvällen före). Värm créme fraichen och grädden precis före servering. Tillsätt citronjuice, honung, dill, 1 tsk salt, 2 krm peppar och skyn som blev över från grytan. Skär köttet i mindre bitar eller skivor och vänd ner det i såsen. Servera med kokt potatis, de syrliga morötterna och kokta salladslökar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar