Sidor

torsdag 22 december 2011

Jul ledigt!

Kommer att vara bortrest nu under jul och nyår, men kommer tillbaka i januari igen!



GOD JUL OCH GOTT NYTT ÅR!
MVH Linnea

lördag 17 december 2011

Malcolms fisk

Det kanske inte ser så  gott ut på bilden, men det kan jag lova att det var! Tack för tipset Malcolm! Kul att testa creme fraiche med karljohan timjan och citron, har aldrig testat den förut, och den var väldigt god! Råkade bränna pinjenötterna lite när jag blev okoncentrerat och gjorde annat..typiskt mig. Men det gjorde inte så mycket!

rödspätta
Creme fraiche karljohan timjan och citron
smör
citron peppar
salt

Lägg fisken i en smörad ugnsfast form. Bred på crème fraîchen.
Rosta Pinjenötter i torr stekpappa och strö över. Smaksätt med Citronpeppar och salt.
Sätt in i ugnen i 200 grader i cirka 20-25 min. Servera med ris

onsdag 14 december 2011

Rösti med tzatziki och lammprinskorvar


Som sagt så har jag inte så överdrivet många recept på lager.. just nu är det två under kommande. Därför gick jag igenom vilka recept jag gjorde när jag börjat med detta projektet, men innan jag började med bloggen.. så kom jag på att jag inte har Rösti med här på bloggen. Och det är verkligen en favorit från förr! Super enkelt att göra och verkligen gott! Till det blev det tzatziki, för jag hade kvar yoghurt sen jag gjorde bananpannkakorna. Och så hittade jag en ny sorts korv på ICA sist jag var där, lammprinskorvar. Dom var goda, men vanliga prinskorvar slår dom utan tvekan.

Tzatziki:
ca: 2½ dl grekisk eller turkisk yoghurt
ca 1½ dl riven gurka
1 pressad vitlöks klyfta
ca 1 krm salt

Blanda samman ingredienserna och låt gärna stå ett par timmar i kylen, så att vitlöks smaken kommer fram ordentligt.

Rösti:
4 st rå rivna potatisar
1 rå riven gul lök
salt, peppar och rosmarin

Blanda samman, och stek i smör i en stekpanna.

tisdag 13 december 2011

Malins enkla pastaröra

Sådär ja, då var det dax för ett tips från en läsare! Jag fick dessutom oväntat besök! Som uppskattades väldigt mycket! Och jag måste säga att vi båda tyckte att detta receptet var väldigt gott! Och enkelt var det också! Dessutom var det första gången jag provade creme fraiche med vitlök och parmesan! Väldigt god! Prova gärna detta receptet!

en liten bit purjolök
1 röd paprika
1 vitlöksklyfta
ca 1 dl ärtor
1 pkt bacon
1 burk créme fraishe parmesan och vitlök
salt och peppar
Pasta

Koka pastan, fräs lök, paprika och vitlök försiktigt, stek bacon i strimlor, tina ärtorna.
Blanda ihop allt tillsammans med créme fraishen och krydda med salt och peppar.
Toppa med riven parmesan.

måndag 12 december 2011

Bananpannkakor

Ett tips från min kära klasskamrat! Trodde aldrig jag skulle lyckas få ett recept tips från Antas..men skenet bedrar! Såg till och med att bjuda på ett smakprov i skolan som tack.. och måste säga att dom var riktigt smarriga! Speciellt med youghurten och honungen, det har jag aldrig haft till pannkakor förut!

en burk kokosmjölk
1,5 dl vetemjöl
1/4 tsk salt
2 msk socker
1 ägg
2 bananer

smör att steka i

Vispa ihop kokosmjölk och vetemjöl, salt, socker och ägg. Skiva ner bananerna i smeten. Klicka ner smeten i en stekpanna på lite mer än medelvärme och stek i smör. Servera med yoghurt och flytande honung eller sirap.

torsdag 8 december 2011

Raggmunkar med fläsk och lingonsylt

Raggmunkar och tentaplugg...
Pluggandet kan jag erkänna är inte någon vidare höjdpunkt, men det är minsann raggmunkarna! Så himla gott! Har inte ätit det sen i början av detta projektet..med andra ord var det nog ungefär 2 år sedan.
Superenkelt och supergott är det i alla fall!

ca 4 port.
2 pkt knaperstekt bacon
lingonsylt

raggmunkar:
2 ägg
4 st rårivna skalade potatisar
6 dl mjölk
4 dl vetemjöl
ca 1 tsk salt

Det är bara att blanda ihop smeten och sen steka som pannkakor i en stekpanna med smör. Servera med lingonsylt och knaperstekt bacon!

onsdag 7 december 2011

Stuvade makaroner med falukorv

Stuvade makaroner!!! Vilken andakt! Så underskattat!
Superenkelt är det också.

1 port.
1,5 dl makaroner
2,5 dl mjölk
salt och peppar
muskotnöt

Låt koka på ettan under omrörning i ca 10 min.

tisdag 6 december 2011

Laxpudding


Frågade min styvmor vad jag kan göra med all min gravade lax som ligger och väntar i frysen.. Då tipsade hon mig om laxpudding! Det här receptet kommer från min fina bok Nya Annas mat av Anna Bergenström, som jag fick på fjortonårs dagen..
Jag tog mig friheten att byta ut mjölken mot grädde, då jag hade det hemma..plus att det är godare med riktig grädde! Förresten fisk blir man väl smart av va? Nu ska jag återgå till pluggandet nämligen..!

ca 4 port.
300-400 g gravad lax
1 kg råskalad potatis
1 stor finhackad gul lök
1 dl hackad dill
lite vitpeppar
4 dl standardmjölk + 3 st ägg

Skär fisken i tunna skivor. Smörj en ugnssäker form med smör. Skär den skalade potatisen i tunna skivor, Varva de potatisskivorna med lök, dill och laxstrimlor. Låt det vara potatis överst och underst i formen. Vispa ihop ägg, mjölk och lite vitpeppar och häll över. Grädda i 200 grader i ca 1 timme. Servera med skirat smör eller med citronklyftor. Eller både och som jag gjorde!

måndag 5 december 2011

Bakad potatis


Har haft ganska så dåligt med recept nu ett tag, så satt och funderade över om jag kunde komma på några favoriter från förr.. som jag har gjort innan jag startade bloggen... Och då kom jag att tänka på just Bakad potatis! Det är ju så himla gott! Det var riktigt länge sedan jag åt det.

1 port.
1 Bakpotatis
1 pkt räkor
ca 10g smör
färskost

Tid: 50 minuter

Picka hål i skalet på potatisen så att den inte spricker. Sätt in i ugnen i 200 grader, ca 50 minuter. Känn med sticka om den är klar. Skär ett kryss i potatisen och tryck ihop den lite med hjälp av folie.
Servera med valfritt tillbehör. Själv tog jag smör, flingsalt, räkor och färskost som jag blandat med vitlök och persilja.

lördag 3 december 2011

Dannes Heta Lax


Så var det dax för ett tips igen! Härligt! Det tackar jag för! Tipset kommer faktiskt från en nära väns storebrors kompis! Han kom fram till mig en dag och sa att han tittar in på min blogg ibland! Det gläder mig att höra från folk att dom går in och tittar! Blir faktiskt lika förvånad varje gång! Hur som helst så fick jag även detta tipset!
Det var enkelt att göra, och gott! Tyvärr tycker jag att räkorna blev lite sega när dom varit i ugnen. Men det var ändå väldigt gott! Speciellt med pinjenötterna, dom gjorde att det kändes extra fräscht!

ca 4 port.
4 st lax bitar(tinade)
200 gram skalade räkor(tinade)
2,5 - 4 dl cream fraiche Chili/Paprika
1 st lök
1 st röd paprika
En handfull pinjenötter


Slå på ugnen på 180 grader. Lägg laxen i en ugnform. Finhacka löken och paprikan. Blanda cream fraichen, räkorna, löken och paprikan i en bunke. Häll över blandningen på laxen och smeta ut lite fint. Låt stå i ugen en i ca 20-25 minuter. Rosta lite pinjenötter medans och strö över när laxen är klar att servera. Kan servaras med ris elller färskpasta.

fredag 2 december 2011

Julskinka



Första gången jag griljerar skinka! Och guuud så gott det är! Tyvärr hade dom bara färdig kokt skinka när jag var på ICA... lite fusk, men det fick bli så i alla fall. Nästa gång ska jag se till att koka skinkan själv!

1 ägg
3 msk senap
ca ½ dl ströbröd

Blanda ihop ägg och senap och bred på skinkan. Strö över ströbrödet och griljera sedan i 225 grader ca 15 minuter. Håll noga koll, för det bränns lätt!

onsdag 30 november 2011

Malins tomatsoppa

Ett tips från en läsare! Roligt! Det uppskattar jag verkligen! Så kul att folk hjälper mig med recept! Annars skulle jag ju inte kunna fortsätta med bloggen!
Denna soppan var supergod! Rekommenderar att du testar den! Men frågar du mig, så måste man inte mixa den, det är gott med lite tuggmotstånd! Eller så kan man alltid testa att slänga i några crutonger vid servering!

ca 2 port.
Tid: ca 20 min

1 grönsaksbuljongtärning
1 burk krossade tomater
3-4 vitlöksklyftor
ca 1 dl vispgrädde
1/2 burk ricottaost
1 msk tomatpuré
1 msk pizzakrydda
en stor nypa socker
salt &peppar
ev lite ketchup

Koka upp buljongtärningen med vatten. Mixa tomaterna och häll i.
Blanda i allt utom ricottan och puttra en stund. Sänk värmen och ha i ricottan och smaka sen av med salt & peppar.
Smaka av med lite ketchup, mjölk eller vatten och lite chilipulver om man vill.

tisdag 29 november 2011

Lindas lussebullar

Ett tips från en klasskamrat! Och jag måste säga att det va supergott!! Jag som annars tycker att vanliga lussekatter med russin ofta är torra och tråkiga. Dom här var verkligen inte torra och tråkiga. Utan snarare saftiga och underbart goda! Rekommenderar att du bakar dessa istället i år!

200 g smör(smält)
50 g jäst
5 dl mjölk, 37 grader
2 dl socker
1,5 tsk salt
1,75 liter vetemjöl
1 ägg
1 g saffran

ägg till pensling
smällt smör
strösocker

Värm smör och mjölk till 37 grader, och blanda med jästen. Blanda sedan ner resten av  ingredienserna till en bulldeg. Sen ska den jäsa 40 min. Arbeta degen och gör runda bullar. Jäs ytterligare 40 min. Pensla med ägg. Grädda i 250 grader i 5-7 min!
Pensla med smält smör och doppar i socker.

måndag 28 november 2011

Sannas Indiska köttfärssås


Ett tips från min kära vän Sanna! Kul att göra en exotisk tvist på köttfärsås! Prova gärna!

1 gul lök
300 g spetskål (jag använde vitkål)
2 msk olja
1 köttbuljongtärning alt 1½msk fond
1½ tsk curry
1 tsk kanel
1 tsk sambal oelek
400 ml kokosmjölk
ca 500g nötfärs

Skala o hacka lök, skär kålen i mindre bitar. Fräs grönsakerna i olja tillsammans med smulad buljong trärning eller fond samt kryddor. Lägg över i en kastrull. Stek färsen och lägg i kastrullen. Tillsätt kokosmjölken och låt småkoka i 5-10min, salta o peppra. Servera med ris!

Sesamkryddad kyckling med jordnötssås

Ett tips från en läsare! Det tackar jag så mycket för! Det var verkligen gott!

4 portioner.

500 g kycklingfilé
1 lime
1/2 dl japansk soja
1 msk thailändsk fisksås
2 msk rapsolja
1.5 krm malen svartpeppar

Jordnötssås:
1/2 dl finhackade jordnötter
4 msk jordnötssmör
1 tsk sambal oelek
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 msk neutral olja
1 burk kokosmjölk ( 400 ml)
1-4 tsk röd currypasta
1 msk råsocker
1 msk fisksås
1 msk pressad citron- eller limesaft

Glasering:
3/4 dl flytande honung
2 tsk kinesisk soja
4 msk sesamfrön

Skär kycklingköttet små bitar. Tvätta limen och strimla skalet. Pressa ut saften. Blanda limeskal och saft, soja, fisksås, olja och peppar till marinaden. Låt köttet mariners 1 timme. Blötlägg träspetten. Stek sedan i stekpanna, glasera mot slutet. Servera med ris och jordnötssås.

Sås: Finhacka jordnötterna. Skala och hacka löken och vitlöken fint. Fräs lök och vitlök i olja. Häll i kokosmjölk, sambal, currypasta, socker och fisksås och sjud under omrörning i 2 minuter. Tillsätt jordnötter och jordnötssmör. Låt sjuda sakta utan lock ca 30 minuter. Rör om då och då. Rör ner citronsaften.

söndag 27 november 2011

Italiensk bloggfest




Sådär ja, nu var det äntligen dax att fira att jag har passerat 40.000 besökare. En aning sent, med tanke på att jag redan är uppe i snart 70.000.. men jag vill ju att samma gamla gäng ska kunna vara med varje gång, så då fick jag helt enkelt skjuta upp datumet tills nu. Har inte bestämt temat för nästa fest än, men det borde bli av ganska så snart! (Och då hoppas jag att ryskan kan vara med!)
Hur som helst, till denna festen fick jag lite hjälp med tips från min italienska granne! Det tackar jag så mycket för! Det var kul att bjuda på en kyckling rätt, eftersom många förväntar sig pizza eller pasta när man pratar om italiensk mat. Men jag måste erkänna att det inte var någon personlig favorit, men helt klart godkänt!
Hade i alla fall en toppen kväll, tack ni som kom! Längtar redan tills nästa bloggfest!

Det blev lite olika plockmat och annat till förrätt:
Bruschetta, vitt bröd ingnidet i vitlök, stekt i lite olivolja. Sen färsk tomat ovanpå, och till det lite balsamvinäger och färska basilika blad.
Kalamata oliver
Parmaskinka
Foccacia bröd
Crostini bröd med tapenade av svarta oliver eller  av soltorkade tomater
Mozzarella ost med färsk tomat, färsk basilika, olivolja och flingsalt


Och till huvudrätt blev det grannens tips:
Pollo alla Marengo

Och så till detta blev det såklart Italienskt vin...! Min personliga favorit som jag kallar snyggvinet, för det är en snygg kille på boxen! Rocca di montemassi. Rekommenderar det. Bra pris, smakrikt, mjukt och fruktigt, precis så som jag tycker att det ska vara!

Foccaciabröd
Tid: ca 1 tim och 10 min

50 g jäst
1 l vatten
1 1/2 l vetemjöl
1 1/2 dl olivolja
1 tsk salt
1 msk flingsalt

Värm till 175°. Smula ner jästen i ljummet vatten (37°). Blanda ner salt och 1/2 dl olivolja. Tillsätt vetemjölet, lite i taget och rör till en slät deg. Degen ska vara lös och inte som en vanlig fast bröd deg. Smörj en djup plåt med 1/2 dl olivolja. Häll upp degen i plåten och låt jäsa i ca 20 minuter. Häll över 1/2 dl olivolja innan gräddningen och toppa med flingsalt. Grädda i mitten av ugnen i ca 45 minuter. Lyft ut brödet ur plåten och låt svalna på ett galler under bakduk.

Pollo alla Marengo
Tid: ca 1 timme
ca 4 port.
1 hel kyckling ca 1 1/4 kg
salt och peppar
3/4 dl olivolja
500 g mogna tomater
1½ dl torrt vitt vin
1 1/4 dl hönsbuljong
2 klyftor vitlök
250 g färska champinjoner
200 g pärllök
2 msk smör
saften av 1 citron
4 råa räkor med skal
4 ägg
salt och nymald vitpeppar
vitt bröd i skivor
½ knippa basilika eller persilja

Dela fågeln i 6-8 bitar. Gnid in dem med salt och peppar. Bryn i olja ca 10 min, lägg sedan i gryta. Skålla tomaterna, skala och kärna ur. Grovhacka fruktköttet och lägg i grytan. Rör ner vin och buljong. Pressa i vitlöken och låt sjuda under lock i ca 45 minuter. Stek champinjonerna och pärllöken i smör ca 10 minuter. Smaksätt med ca 2 msk citronsaft, salt och peppar. Fräs räkorna oskalade i olja och vitlök. Ta ur kycklingen ur grytan och red av såsen med lite mjöl. Rör sen ner kyckling, svamp och lök. Gör en äggröra i svamp pannan, salta och peppra. Rosta brödskivorna. lägg upp fågeln med räkor, äggröra och rostat bröd. Strö över basilika.

lördag 26 november 2011

Christers nyttiga pannkakor


Gjorde smarriga pannkakor med min vän ikväll. Väldigt mättande och goda! Annars brukar jag kunna slänga i mig massor med pannkakor, men dom här nyttiga orkade jag bara äta två av.
Prova gärna! Det var väldigt gott med kanel på. Det ska jag prova nästa gång jag gör mammas pannkaks recept (som ni hittar under favoriter från förr).

Christer tillägger att pannkakorna är nyttiga och bra för den som tränar och funkar bra att äta till frukost!
..själv kommer  jag nog inte börja äta dom här pannkakorna till frukost.. eller bli tränings narkoman för den delen heller! :) Men det var kul att prova, dom var faktiskt väldigt goda. Och så var det ju kul att laga mat tillsammans.. och få se hur Christer kunde briljera med att vända pannkakorna i luften!

3 st ägg
4 dl mjöl
8 dl mjölk
1 dl havregryn
1 dl dinkelflingor
½ dl linfrön
1 dl rågflingor
1 tsk salt
3 msk smör

tillbehör:
rårörda lingon
keso

smör att steka i
kanel

Blanda ihop alla ingredienserna i en bunke. Stek pannkakorna i en stekpanna med smör. Strö på lite kanel under stekningen.
Servera med rårörda lingon och keso.

onsdag 23 november 2011

Helens pasta

Ett tips från en klasskamrat! Snabb och enkel lunch!


pasta
creme fraiche paprika chili
stekt halloumi
salt och peppar

måndag 21 november 2011

Äggtoddy à la Mannerheim


Min mamma såg att dom gjorde denna på programmet Halv åtta hos mig, och tydligen var det väldigt uppskattat, dessutom såg det väldigt gott ut. Så har länge tänkt att jag skulle testa göra det..men har inte velat köpa en hel flaska konjak bara för detta.. därför passade jag på nu i helgen när jag var hos min far. Lyckades norpa åt mig lite konjak av honom! Var väldigt skeptisk då jag inte är något direkt fan av konjak.. men det var faktiskt väldigt gott! Kändes lite lyxigt.. och en aning "vuxet". Prova gärna!

4 portioner

4 st äggulor
4 msk socker
2 dl grädde, vispad
4 tsk florsocker
4 tsk nescafé
4 tsk kakao
4 msk konjak
4 st halva äggskal

Koka äggskalen. Vispa äggulor och socker. Vispa grädden och häll ner i äggblandningen. Häll upp i portionsglas. Ställ in i kylen ca 30 min. Precis innan servering - lägg på florsocker, nescafé och kakao i små "öar". Häll 1 msk cognac i äggskalet och placera mitt på. Servera. Låt gästerna hälla konjaken över desserten och blanda ihop allt.

tisdag 15 november 2011

Hallonmoussetårta


Dax att bjuda lillasyster på en födelsedagståra på 19 års dagen!
Blev en tårta från min fina bok Tårtor av Maria Öhrn. Väldigt god! Syrran tog två bitar! Och Mamma ville gärna att jag skulle baka den igen! Det kallar jag bra betyg!

Botten:
200 g mandelmassa
2 ägg

Dekor:
125 g vit choklad
ev färska björnbär och hallon

Mousse:
3½ blad gelatin
300 g (ca 6 dl) hallon, färska eller frysta tinade
1 dl strösocker
½ dl vatten
2 dl matlagningsyoghurt
4 dl vispgrädde

Smörj botten på en form med löstagbar kant, ca 21 cm i diameter. Riv mandelmassan grovt och tillsätt äggen ett i taget. Blanda till en jämn smet och bred ut i botten på formen. Grädda i mitten av ugnen i 200 grader ca 10-12 minuter. Låt svalna. Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten. Mixa hallonen med mixerstav eller i en matberedare. Värm upp sockret och vattnet tills sockret smällt. Ta upp gelatinbladen ur vattnet, krama ur dem och tillsätt i det varma sockervattnet. Låt svalna något och blanda sedan ner hallonpurén. Vispa grädden ganska löst. Rör ner yoghurten i hallonblandningen och vänd sedan ned i grädden. Häll den lösa moussen i formen och jämna till ytan. Ställ formen i frysen, gärna över natten. Ta ut den i god tid och lossa tårtan ur formen. Låt tårtan tina i kylen i minst 6 timmar. Garnera med bär och riven vit choklad.

måndag 14 november 2011

Sannas svamplasagne med keso


Ett tips från min kära vän Sanna. Helt okej lasagne, perfekt att bjuda på om man har någon vegetarian på besök. Men personligen tycker jag fortfarande att LJ´s lasagne är bäst! Den hittar ni under absolut-måste-göra-igen listan!

1-1½ paket lasagneplattor
3 liter blandad svamp
1 kruka persilja
4-5 vitlöksklyftor
50 g smör
olivolja
2 msk kinesisk soja
2 msk vetemjöl
½ dl mjölk
1 stor burk keso
50-200 g riven västerbottenost
2 ägg
färska kryddor efter behag tex basilika
mozzarellaost ca 2 paket

Hacka vitlök, persilja och fräs i smör och olivolja, tillsätt svampen och krydda med soja salt och peppar. Låt svampen koka tills det är ca 1 dl vätska kvar. Gör en redning av mjöl, mjölk och svampvätska, blanda ner i svampen och låt tjockna. Blanda ihop keso, ägg och västerbottenost (spara lite att toppa med). Späd gärna med mjölk om det blir för fast. Varva svamp, ost och lasagneplattor i en form.Toppa med mozzarella och västerbottenost samt färska kryddor. Grädda i 200 grader, folietäckt i ca 30 min sedan 20 min utan.

lördag 12 november 2011

Spansk mini Bloggfest med Tapas






Har inte hunnit med att ha blogg fester på sistone. Ligger efter med två stycken. Ska fira 40.000 besökare med en Italiensk bloggfest i slutet av November... och har redan passerat 60.000 besökare. Så bestämde mig för att ha en liten mini bloggfest med finaste S. Temat blev spanskt, med super goda tapas!

Bläckfiskringar. Friterade i matolja.
Aioli Majonäs, blandat med salt, citronsaft och pressad vitlök.
Räkor
Färska champinjoner. Stekta i smör och olja med vitlök, salt, peppar och persilja.
Små söta chilifrukter fyllda med färskost.
Färsk Baguette
Kalamata Oliver
Osttärningar
Spansk salami
Sauterade räkor. Hackad vitlök, cayennepeppar och persilja i kokande olja.
Aubergine med Halloumi. Skiva auberginen och stek i smör och olja. Salta och peppra. Skiva halloumin och rulla in i aubergine skivorna. Stek sedan igen tills osten smält lite och auberginen fått fin färg.

söndag 6 november 2011

Malcolms kyckling

Ett tips från en läsare! Det tackar jag så mycket för! Alltid lika trevligt när någon vill dela med sig av nåt smarrigt recept!
Enkelt var det också! Hade middagssällskap som också uppskattade maten!

kycklingfiléer
bacon
bonjour vitlök
salt och peppar
potatis, morötter
matolja

creme fraiche
sötsur chilisås

Skär ett snitt i kycklingfiléerna och fyll med bonjour. Linda sedan bacon runt. Peppra lite runt om.
Skär potatis och morötter i klyftor, på med olja, salt och peppar. Sen in med kycklingen och grönsakerna i ca 200 grader ungefär 40 minuter. Eller tills det är färdigt. Servera med en sås på creme fraiche och sötsur chilisås.

lördag 5 november 2011

Emilias lax

Ett till tips från en klasskamrat! Jag har tur som har en sån bra klass som ger mig en massa recept så att jag kan fortsätta med bloggen! Har fortfarande ett mål att lyckas locka till mig recept från alla i klassen. Nu är det ungefär hälften.
Självklart uppskattar jag även de tips jag får in från andra! Fortsätt gärna med det! I skrivande stund har jag 4  recept på lager, så det behövs fler!

Hur som helst, detta receptet var gott! Fisk borde man äta oftare!

Färsk lax
Smöra, salta, peppra och in i Ugnen på 225, ca 10-15 min, så den nästan är klar.

Hacka två tomater (ta bort kärnorna i mitten innan)
Hacka gul lök eller purjolök

Blanda ihop:
creme fraiche smaksatt med saffran och tomat
2 dl grädde
salt,
peppar
1 tsk sambal olek
1 matsked hummerfond
1-2 tsk tomatpuré
fryst eller färsk persillja.

Toppa laxen med löken och tomaterna, häll över röran och in i ugnen igen i ca 5-10 min.
Servera med potatismos, potatisgratäng eller ev. pressad potatis.

fredag 4 november 2011

Isabellas underbara cookies


Min fina klasskamrat bjöd på dom här en dag i skolan. Supergoda! Var bara tvungen att be om receptet.
Påminner om chocolate chip cookies lite. Prova gärna. Du kommer inte bli besviken!

200 g rumstempererat  smör
1 dl strösocker
2 dl farinsocker
1 ägg
5 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
2 tsk vaniljsocker
½ tsk salt
4 dl hackad blandad vit, mörk och ljus choklad

Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och mjöla en springform med löstagbara kanter, ca 25 cm i diameter. Rör smör, socker och farinsocker poröst. Tillsätt ägget. Blanda i mjöl, bikarbonat, vaniljsocker och salt. Tillsätt chokladen. Tryck ut degen i formen och grädda i ugnen i ca 30 min. Låt svalna på galler. Serveras antingen en stund efter gräddningen med glass eller grädde. Eller dagen efter som en cookie.

onsdag 2 november 2011

Louises mexikanska gryta

Ett tips från en klasskamrat! Tack så mycket! Det var väldigt smarrigt, men ingen personlig favorit. Middagssällskapet  klagade inte heller, så det var helt klart godkänt!

2 gula lökar
1 grön paprika
1 burk konserverade champinjoner
1 msk smör
1 msk vetemjöl
1 dl chilisås
2 dl vispgrädde
1 tsk salt
1 krm vit eller svartpeppar
1 krm cayennepeppar
3-400 g skalade räkor (1 kg oskalade)
1/2 dl koncentrerad apelsinjuice
1 dl vatten
Fräs lök och champinjoner, strö över vetemjöl och rör om. Tillsätt paprika, chili, grädde, salt och kryddor. Låt koka ca 8-10 min. Tillsätt räkor, juice, vatten och låt allt bli genomvarmt. Servera med ris och sallad och ev bröd.





tisdag 1 november 2011

Carins Pumpasoppa

Fick lite kritik på min förra pumpasoppa :) Själv tycker jag att den andra är väldigt god också, men självklart så tar jag till mig kritiken och provar detta nya receptet som jag fick av Carin. Och jag måste säga att det var verkligen jättegott! Chilin och kanelen gav en jättegod smak. Och grädden gjorde den väldigt krämig och god.  Måste faktiskt erkänna att den var snäppet vassare än det andra receptet. Men jag tycker fortfarande att det andra inte var att förkasta. Smaken är som baken!
Hur som helst så tycker jag nog att parmesan och persilja ovanpå var ganska så onödigt. Fint för ögat, men tillförde inte så mycket i smakupplevelsen. Soppan var så god i sig som den var.
Tack för receptet!

1st morot 
1st potatis 
1 st gul lök 
2st vitlöksklyftor 
pumpa butternut
salt och peppar
chili
1 kanelstång
grädde
olja att steka i
1-2 matskedar balsamvinäger
parmesanost
persilja

Skala och tärna morot, lök, potatis och pumpa i lagom bitar. Fräs i olja och späd med vatten smaka av med salt, peppar och lite chilli. Lägg i en kanelstång. Låt koka tills det blivit mjukt. Tag bort kanelstång och mixa soppan. Späd med vatten och grädde till önskad tjocklek. Smaka av med balsamvinäger. Garnera med lite riven permesanost och persilja. 

måndag 31 oktober 2011

Plankstek

Min kära vän Sanna nämnde plankstek för ett tag sedan.. att jag inte har tänkt på det tidigare! Eller så har jag kanske gjort det, men medvetet valt bort att göra det, då jag inte har någon "planka".
Men nu när idéerna har sinat lite, så tänkte jag slå till.. hade planer på att gå ut i förrådet och såga till en planka.. haha nej inte på riktigt. Hade snarare planerat att fuska och bara lägga upp allt i en stor gratäng form istället. Men ibland så har även jag flyt! Råkade nämna (eller snarare skröt) för min granne att jag skulle göra plankstek med entrecote till middag.. och då smet han in i köket och trollade fram denna plankan till mig. Toppen! Jag har verkligen en bra granne!

Hur smakade det då?
Jag kan säga att jag verkligen njöt! Så himla gott! Matorgasm är mitt nya ord ! Har inte ätit entrecote på väldigt länge, så det var verkligen supergott. Helt klart denna dagens höjdpunkt.


2 portioner.
2 skivor entrecote på vardera cirka 150 gram
gröna bönor, frysta eller färska
2 skivor bacon
2 tomater
färska champinjoner
salladsblad till garnering
smör till stekning
salt och vitpeppar
potatismos

bearnaisesmör:
smör blandat med dragon, persilja och rödvinsvinäger

Börja med bönorna. Färska bönor måste förvällas, frysta kan man använda direkt. Lägg ut baconskivorna på arbetsbänken, placera 7–8 bönor på och rulla ihop. Snitta tomaterna i toppen och smöra dem lätt. Krydda gärna med salt och vitpeppar. Spritsa potatismos i vågrörelser längs två av plankans kanter. Se till att fördjupningen i plankan är fri. Där ska överbliven köttsaft samlas. Gropen är alltså ingen plats för tomaten eller andra tillbehör. Skiva och stek svampen. Krydda med salt och vitpeppar. Stek köttet cirka två minuter på vardera sidan. Bäst smakar det om köttet lyfts ur pannan när det börjar tränga upp köttsaft på ytan efter vändningen. Då är det fortfarande rosarött mot mitten. Placera tomaten och de baconrullade bönorna i kanten av potatismoset. Sätt in plankorna i 250 graders ugn. När moset fått fin färg tas plankorna ur ugnen. Lägg på kött och svampar. Sätt in plankorna någon halvminut till så allt blir riktigt hett.
Garnera med salladsblad och bearnaisesmör.

söndag 30 oktober 2011

Helens engelska pubmacka


Ett till tips från en klasskamrat! Tack så mycket! Detta var ett ganska så annorlunda recept, har inte ätit det förut. Tyvärr hade jag ingen persilja hemma, så hoppade över det. Hoppade även över kaprisen, för jag tycker inte om det. Men du gör som du vill om du ska testa detta receptet!
Tyvärr hamnar detta receptet inte under absolut måste göra igen. Men det var helt klart godkänt!

4-6 smörgåsar
400 g nötfärs
1 finhackad rödlök
1 dl hackad ättiksgurka
1-2 msk stark osötad senap
1-2 msk worcestersås
½ tsk grovt krossad svartpeppar
½-1 tsk salt
½ dl hackad persilja
4-6 baguetteskivor eller vita brödskivor
ev 1 msk olivolja

Topping:
2 dl majonäs
2 msk hackad kapris

Fräs köttfärs och lök i smö några minuter under omrörning så att färsen grynar sig. Tillsätt gurka och smaksätt med senap, worcestersås, peppar och försiktigt med salt. Fräset ska vara ganska kryddstarkt. Blanda ner persiljan. Skär baguetten i sneda, ganska tjocka skivor. Pensla dem med olivolja och rosta båda sidor under grillen i ugnen. Blanda majonnäs och kapris (hoppas över av dig!). Lägg köttfräset på brödet och toppa med majonnäs. Servera med källarsval god öl!

måndag 24 oktober 2011

Gustavianos* Pyttipanna

Ett tips från en klasskamrat!
Jag som kan få cravings efter gamla hederliga krögar pytt blev så glad när jag fick ett tips på en ny touch på pytten.
Super enkelt också! Bara att steka i smör, sen blanda ner ägg och curry. Tog mig friheten att salta och peppra lite också.
Det var väldigt gott, men jag tycker fortfarande att klassiska sättet med stekta ägg vid sidan av och utan curry är godast. Men det var kul att testa något nytt!

ps.* namnet är fingrerat då min klasskamrat inte vill bli förknippad med halv fabrikat.. ! :)

torsdag 20 oktober 2011

Älsklingens räkpasta


Lagom? En gnutta eller en klutt? Ett väldigt detaljerat recept! Haha.. Då kan det bli lite hur som helst, men ingenting blir ju ändå aldrig som man har tänkt sig här i livet! Man ska köra på känsla bara, det är mitt råd! Tack för receptet darling!

en påse frysta räkor
en klutt tomatpuré
en nypa salt och peppar
en skvätt grädde
vitlök efter smak
lagom mycket smör och olja att steka i
en knippa basilika, fryst,
färsk pasta

hacka vitlöken och stek i smör och vitlök. Blanda sen i resten av ingredienserna och servera med färsk pasta!

onsdag 19 oktober 2011

Helens Lax- och räkbiffar med fetaost


Ett till tips från min kära klasskamrat! TACK!
Det var fräscht och gott, men ingen hit om du frågar mig.. sorry!
Men jag måste dock erkänna att jag fuskade lite, tog mig friheten att använda lite av dom 2 kilona gravad lax som jag fick förut.. plus att jag tog vanlig senap istället för senapspulver. Som sagt, jag är inte så överdrivet noga när det gäller att följa recept! Men det kan ju också vara därför det inte blev någon hit.

400 g laxfilé, skinn och benfri
300 g rensade djupfrysta räkor eller 500 g räkor med skal
1 liten rödlök
1 msk potatismjöl
2 ägg
1 tsk senapspulver
1 ½ tsk salt
2 krm citronpeppar
1 dl mellangrädde
1 dl hackad dill
2-3 msk smör

Fetaostsås:
1 liten röd paprika
150 g fetaost i bit
1 burk, 250 g kesella
1 msk honung

Tillbehör:
Kokt tagliatelle, gärna både gul och grön

Dela laxen i bitar. Spara några räkor till garnering, hacka resten grovt. Koka pastan. Kör lax, räkor och rödlöksbitar till färs i matberedaren. Tillsätt potatismjöl, ägg och kryddor. Späd med grädde till en smidig färs. Blanda ner dillen. Forma färsen till biffar. Stek dem i smör i ca 3 min på varje sida i en inte allt för het stekpanna. Dela paprikan i bitar. Lägg bitarna tillsammans med fetaost och kesella i matberedaren och kör till mos. Paprikan ger både färg och smak. Smaksätt såsen med lite honung. Servera biffarna med pastan och fetaostsåsen. Garnera med lite räkor.

tisdag 18 oktober 2011

Helens smörstekta torsk


Ett tips från min kära klasskamrat! Tack så mycket! Hon har bidragit med många recept, vilket verkligen är uppskattat! Bjöd världens mysigaste på denna maten och fick många positiva komplimanger. Så det blev lyckat! Fick till och med kommentarer som " det här var det godaste jag ätit på länge" Inte illa!
Jag undrar dock om det var lite överdrivet! Men det var gott, verkligen!
Måste bara visa dom otroligt fina blommorna jag fick.. det är kul att bjuda på middag, speciellt när man får sådär fina blommor! Nu står dom på mitt köksbord och lyser upp hela köket.

600 torsk
1 tsk salt
1 krm vitpeppar
2 msk smör
140 g bacon
200 g championer
1 msk smör
1 strimlad rödlök
½ mask balsamvinäger
salt och peppar
½ dl bladpersilja
Majonäs
Bostongurka

Koka potatis till potatismos.
Salta torskfilén och låt den rimma ca 10 min.
Strö på vitpeppar.
Stek torskfileerna i smör i 3-4 min på varje sida.
Stek bacon, och championer skurna i fjärdedelar med smör i en het stekpanna.
Tillsätt skalad strimlad rödlök och balsamvinäger. Smaka av med salt och peppar.
Vänd ner bladpersilja.
Rör ihop majonäs och bostongurka (mixa så som du tycker blir gott).
Vispa potatisen till

fredag 14 oktober 2011

Marias kantarellsoppa







Gott med soppa så här på hösten! Jag älskar kantareller, det är verkligen en favorit. Men tyvärr är jag inte så förtjust i sherry.. dessvärre. Så jag hoppade över den. Det är nog en stor del av smakupplevelsen i den här soppan. Så om du vill testa det här receptet får du göra som du vill.

200 g trattkantareller
1 liten gul lök bryns i smöret, lägg i svampen efter en stund
2 msk smör
½ msk mjöl Pudra över lök och svamp, rör om och tillsätt vätskan, smaksätt med sherryn.
6 dl grädde funkar med matlagningsgrädde
4 dl hönsbuljong
salt och peppar
sherry efter smak
Gott med vitlöksbröd till!

torsdag 13 oktober 2011

Grynkorv andra försöket

Nu du Gustav Erikson, äntligen har jag hittat grynkorv igen!
För er som missat det, så provar jag ju många olika sorters korvar, och den 26 oktober förra året testade jag grynkorv. Hade aldrig ätit (vad jag minns) eller tilllagat det, så hade ingen aning om hur man skulle göra. Så jag stekte den helt enkelt bara som den var. Vilket var en miss av mig. Borde egentligen ha letat upp hur man ska göra, men tyckte den såg ut lite som isterband...därför trodde jag att det bara var att steka...
Men nu har jag i alla fall fått tag på en ny grynkorv! Och därför gör jag den nu igen, på rätt vis.

Låt sjuda i vatten i ca 15 minuter.
hade även i vitpepparkorn, salt gul lök och lagerblad i vattnet. (tips från Torsten)
Servera med potatis, lingonsylt och senap.

Jag tog mig friheten att göra potatismos, vilket jag hoppas var ok! :)

Hur som helst var det MYCKET godare att äta den så här. Håller med dig Gustav, verkligen!
Men jag kan tyvärr inte påstå att den är någon favorit. Så kommer nog inte att laga den igen.. men nu har jag i alla fall gjort det på rätt sätt förhoppningsvis!

tisdag 11 oktober 2011

hejsan allihopa!

Har ni sett att jag har passerat 50.000 besökare?? Det känns jättekul!! Jag är så himla glad att folk vill kolla in min sida!
Tyvärr har jag inte så jättemånga recept, så ni får gärna dela med er av fler om ni kan! Men helst bara sådana där supersmarriga som ni rekommenderar!
Ursäktar att jag inte har lagt in något recept på flera dagar nu, men som sagt, jag lägger bara upp när jag har provat laga nåt nytt.. så har ätit matrester och blivit bjuden på mat dom senaste dagarna. Inte mig emot!
Så ni behöver inte undra om jag har lagt ner eller nåt sånt, blir bara inte dagligen nu för tiden.. skola och annat som tar upp min tid. Men jag mår bara bra, och imorgon kommer nytt recept igen!

lördag 8 oktober 2011

Malcolms chipsgratäng


Helt ärligt så var jag väldigt skeptisk till denna rätten..speciellt efter att jag har provat Saras chipslåda förut.. trodde att chipsen bara skulle bli mjuka och äckliga. Men denna rätten var faktiskt helt ok. Ingen wow rätt, så kommer inte att göra den igen, tyvärr Malcolm. Men tack för tipset, och det var faktiskt helt ok! Klart godkänd.
Kändes lite konstigt att inte krydda fläskfilén, så jag tog mig friheten att peppra en del. Men hoppade över saltet eftersom chipsen är så salta i sig.

Potatis chips, lättsaltade (inte pringles)
Fläskfilé
ca 3 dl grädde
riven ost

Skär fläskfilén i bitar och stek i smör. Varva den sedan med chipsen i en ugnsfast form, och häll på grädden. Avsluta med chips och lite riven ost. Ställ in i ugnen i 5 min på 200 grader så chipsen på ytan blir krispiga och lite bruna.

fredag 7 oktober 2011

Bookmaker toast

Frugan tipsade om detta receptet. Hade aldrig ens hört talas om detta förut.. men gud så gott det var! Detta blir verkligen en absolut-måste-göra-igen! Prova gärna, för det var verkligen smarrigt!

150 gram oxfilé
1 skiva lantbröd
salt och peppar
smör

1 msk dijonsenap
1 st äggula
1 msk riven pepparrot
sallad

Rosta brödskivan i en stekpanna, lägg i en rejäl klick smör och stek oxfilén hastigt på båda sidor, salta och peppra köttet. Bred senap på brödskivan, lägg på strimlad sallad och finhackad rödlök. Fördela köttet ovanpå. Lägg en rejäl klick riven pepparrot på toppen och placera försiktigt en rå äggula i pepparroten. Avsluta med lite nymald svartpeppar.

tisdag 4 oktober 2011

Louises kyckling



åhh! En absolut-måste-göra-igen! Det var ett tag sen! Så det var härligt! Tack så jättemycket för receptet Louise! Det här påminde lite om Almas mango kyckling, som för övrigt också är super gott.. så jag hade höga förväntningar! Och det var minsann gott! Prova detta receptet!

4 Kycklingfiléer
1 Purjolök
5dl vispgrädde
2 burkar paprika chili cream fraiche
2 dl cream fraiche
1-2 msk sambal olek
4 msk Mango chutney
2 tsk curry
salt och peppar


Dela kycklingfiléerna på längden. Lägg i en ugnssäker form med hög kant.
Hacka purjolöken och sprid ut över kycklingen.
Vispa upp grädden. Tillsätt resten av ingredienserna, smaka av lite efter behov.
Häll gräddblandningen över kycklingen.
Ställ in i ugnen 200-225 grader i ca 30-45 min. Rör om lite då och då.
Servera med ris och en god sallad!

söndag 2 oktober 2011

Laxrullar


Fick lite drygt 2 kilo gravad lax! Väldigt snällt! Men tror nästan att jag kommer att föräta mig på lax! Men måste hitta lite olika recept som jag kan prova så att jag äter upp det mesta i alla fall!
Först ut kommer detta. Egentligen är det mer som en förrätt eller plockmat när man minglar. Men jag provade ändå, åt några stycken och dom var jättegoda! Resten tar jag med mig på dagens utflykt och bjuder mina kära vänner på!

200 g gravad rökt lax
1 liten rödlök
1 dl créme fraiche
100 g philadelphia ost
1 msk riven pepparrot
1 msk hackad dill
Salt
Peppar
En skvätt citron
4 st fyrkantiga tunnbröd

lördag 1 oktober 2011

Helens yakantarna


Ett tips från min kära klasskamrat! Väldigt gott! Perfekt lördags middag för mig! Glömde köpa både sallad och taco-mix när jag handlade sist, så hoppade över det och kryddade med lite blandade kryddor jag hade hemma.. men det blev bra ändå!

tacoköttfärs blandat med kokt ris och salsasås
sallad
tomat
rödlök
avocado
gurka

Sås:
200g philadelphiaost
1 crème fraîche naturell
vitlök
salt och peppar
cayennepeppar

Så äter man det med vanliga salta potatischips (olw eller estrella el. liknande, inte tacochips)!

torsdag 29 september 2011

Pustabratwurst

76 olika korvar har jag provat. Herregud. Att det ens finns så många korvar! haha men idag  var det perfekt, orkade inte laga nåt speciellt. När jag började skära koven i bitar tog jag en tugga, och den va grymt god. Väldigt smakrik och kryddig, lite som ölkorv ungefär. Det var supergott att äta den som den var, så jag bestämde mig för att göra det. Strunta därför i att ens steka den. Så det så! Får man göra så? I mitt kök gör jag som jag vill! Bekvämt eller inte.