Ett recept från min nya bok Husman av Johan Åkerberg. Gott!
1 höna, ca 1 1/2 kg
1 gul lök, grovtärnad
1 bit rotselleri, grovtärnad
1 morot, skalad och grovtärnad
2 klyftor vitlök
1 kvist persilja
5 korn vitpeppar
1 lagerblad
1 sats currysås
Salt
Vitpeppar
Kokt ris
Lägg hönan i en rymlig kastrull, täck med kallt vatten och koka upp. Slå av vattnet och skölj hönan och kastrullen noga. Koka upp hönan i nytt vatten. Skumma väl och tillsätt lök, rotselleri och morot. Lägg också i vitlök, persilja, vitpeppar och lagerblad. Sjud under lock i 1-2 timmar tills köttet lätt lossnar från benen. Ta upp hönan, ta bort skinnet och skär köttet i portionsbitar, håll varmt. Gör currysås och lägg i hönan och värm på i några minuter. Smaka av med salt och peppar. Servera med kokt ris.
Currysås
25 g smör
1/2 gul lök, hackad
1/2 äpple, fintärnat
1 msk currypulver
2 msk vetemjöl
2-3 dl buljong från kokningen av hönan
1 dl grädde
Salt
Fräs lök och äpple tillsammans med curry i smör på medelhög värme i några minuter. Tillsätt mjöl och späd sen med buljong under omrörning till önskad konsistens. Låt sjuda i 5-10 minuter, tillsätt grädde och smaka av med salt och peppar. Red vid behov. Vill man ha en slät sås ska man sila bort grönsakerna.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar