Snälla ge mig recept som du rekommenderar så att jag kan fortsätta

lördag 16 april 2022

Höns i currysås

Ett recept från min nya bok Husman av Johan Åkerberg. Gott! 



1 höna, ca 1 1/2 kg

1 gul lök, grovtärnad

1 bit rotselleri, grovtärnad

1 morot, skalad och grovtärnad

2 klyftor vitlök

1 kvist persilja

5 korn vitpeppar 

1 lagerblad

1 sats currysås

Salt

Vitpeppar

Kokt ris

Lägg hönan i en rymlig kastrull, täck med kallt vatten och koka upp. Slå av vattnet och skölj hönan och kastrullen noga. Koka upp hönan i nytt vatten. Skumma väl och tillsätt lök, rotselleri och morot. Lägg också i vitlök, persilja, vitpeppar och lagerblad. Sjud under lock i 1-2 timmar tills köttet lätt lossnar från benen. Ta upp hönan, ta bort skinnet och skär köttet i portionsbitar, håll varmt. Gör currysås och lägg i hönan och värm på i några minuter. Smaka av med salt och peppar. Servera med kokt ris. 

Currysås

25 g smör

1/2 gul lök, hackad

1/2 äpple, fintärnat 

1 msk currypulver

2 msk vetemjöl

2-3 dl buljong från kokningen av hönan

1 dl grädde

Salt

Fräs lök och äpple tillsammans med curry i smör på medelhög värme i några minuter. Tillsätt mjöl och späd sen med buljong under omrörning till önskad konsistens. Låt sjuda i 5-10 minuter, tillsätt grädde och smaka av med salt och peppar. Red vid behov. Vill man ha en slät sås ska man sila bort grönsakerna. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar