Sidor

måndag 25 februari 2013

Räk- och chiligryta

Bjöd över vänner på denna middagen.. det var uppskattat! Lagom sting med 1 chili tyckte vi. Hoppade över korriander.. är inte så förtjust i det. Men det gör du som du vill. Åt i alla fall god baguette till detta.


1 gul lök
1 knippa salldslök
2½ cm färsk, finhackad ingefära
1-2 färska chili
4 msk rapsolja
1 tsk gurkmeja (kan uteslutas)
1 tsk malen spiskummin
1½ tsk röd currypasta
1 burk krossade tomater
1½ dl vatten
1½ dl grädde
(1 knippa färsk koriander)
500 g skalade räkor
salt och vitpeppar
Garnering: färsk koriander

Skiva löken, finhacka vitlöken, ingefäran och pepparfrukterna. Hetta upp olja i en stekpanna och stek lök, vitlök, ingefära och pepparfrukt på låg värme i några minuter. Tillsätt kryddorn och currypastan och rör i någon minut. Blanda i tomater och vatten och låt koka upp. Sänk värmen och låt koka i 10 min. Tillsätt grädden och färsk hackad koriander efter smak och sjud ytterligare 5 minuter. Lägg sedan i räkorna och smaka av med salt och peppar. Krydda ev mer om du önskar. Garnera med färsk hackad koriander.

söndag 24 februari 2013

Nougatchokladtårta

Ett recept ur Mia Öhrns bok Fler kladdkakor. Gott! Men lät ju mer spännande än vad det var om jag ska vara ärlig. Edvin 5 år hjälpte mig med att dekorera..



Botten:
250 g mandelmassa

Nougattryffel:
250 g mörk choklad
250 g nougat
2½ dl vispgrädde
(2 msk rom, konjak eller liknande)

ev. kakao och ätliga blommor, tex rosor till dekor

Klä insidan av en rund form med löstagbar kant, ca 22 cm i diameter, med plastfolie. Riv mandelmassan grovt och tryck ut den i ett tunt lager i botten av formen. Blöt fingrarna med lite vatten så klibbar det inte fast lika mycket. Bryt chokladen och nougaten i mindre bitar. Mät upp vispgrädden i en kastrull, tillsätt choklad och nougat och värm försiktigt på låg värme tills allt smälter ihop till en jämn och blank massa. Rör ner rommen. Häll smeten i formen och låt svalna. Ställ den avsvalnade kakan i kylen och låt den stelna i minst 5 timmar, men gärna över natten. Lossa tårtan från formen och dekorera den eventuellt med kakao och rosor. tårtan är väldigt hållbar och kan förberedas i god tid.

fredag 22 februari 2013

Lakritskladdkaka

Ett recept ur Mia Öhrns bok Fler kladdkakor. Är egentligen inte så förtjust i sötlakrits.. inte heller kombinationen lakrits och choklad. Men denna var faktiskt helt okej! Hoppas den blir uppskattad på fika rasten!
200 g mörk choklad
200 g rumsvarmt smör
4 ägg
2 dl strösocker
2½ dl vetemjöl
1 krm salt
6-8 st Kick (á 19 g) eller liknande lakritskola

Smörj en rund bakform med löstagbar kant, cirka 22 cm i diameter. Smält smöret till kakan i en bunke i mikron eller i en kastrull på spisen. Bryt chokladen i mindre bitar och smält försiktigt. Blanda till en jämn smet och låt svalna lite. Vispa upp äggen lätt tillsammans med sockret och rör ner chokladsmeten. Blanda mjöl och salt, rör ner i smeten och rör till en jämn massa. Hacka lakritskolorna ganska fint och rör ner dem i smeten. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i 200 grader i cirka 15 minuter. Låt svalna helt, kakan kan gärna stå i kylen över natten. Servera med vispad grädde.

torsdag 21 februari 2013

Nespresso

Kolla vad jag fick i brevlådan!! Blir så himla glad när jag får gratis prylar!


onsdag 20 februari 2013

Kusin Paulas lammgryta

Efterlyste något gott recept med lammkött för ett par dagar sen, och då fick jag detta av min kusin! Väldigt gott! Det tar tid.. men det gör inget! Luktade så gott i hela lägenheten.. Testa gärna!




1 kg lamm i tärningar
Lite olja
4 st gula lökar
4 st vitlöksklyftor
50 g ingefära - skalad
1 tsk malda kryddnejlikor
1 tsk mald kardemumma
1 tsk. malen kanel.
Lite cayenne eller chili efter smak.
2 msk madrass-curry
600 g grovt hackad spenat
1 tsk salt
1 tsk socker


Skär lammet i tärningar på 3 cm. Bryn köttet i olja i en stekpanna. Skala löken och riv dem på grova sidan av ett rivjärn med vitlök och ingefära. Placera kryddorna i pannan och låt dem koka lite. Tillsätt lök, vitlök och ingefära och stek en stund. Smaka av med salt och socker. Tillsätt vatten så att det täcker köttet. Sätt den i ugnen i 180 grader i ca. 1 ½ timme. Blanda i färsk spenat i lite i taget. Sätt tillbaka locket och sätta i ugnen i en halvtimme.Servera med kokt ris.

söndag 17 februari 2013

Bakad Chokladmousse

Ett recept ur Fler kladdkakor av Mia Öhrn. Väldigt fluffigt och gott! Har annars jämt gjort en annan chokladmousse som är baserad på mest grädde. Men den blir väldigt mäktig och tung i jämförelse med denna. Denna påminner istället mer om Ekströms som man kan köpa på påse och blanda ihop hemma. Men mycket godare smak såklart! Från och med nu kan jag säga att denna är den godaste chokladmoussen jag har gjort. Klassar ut den andra varianten utan tvekan!





175 g mörk choklad
½ dl vispgrädde
3 ägg
1 krm salt
½ dl strösocker

Smält chokladen tillsammans med vispgrädden i en bunke i mikron eller över vattenbad. LÅt svalna ordentligt, gärna drygt 30 minuter. Det är viktigt att chokladen inte är för varm när resten av ingredienserna vänds ner, då finns det risk att det skär sig. Dela äggen i gulor och vitor. Vispa vitorna styvt tillsammans med saltet. Använd gärna en rostfri bunke och se till att både bunken och visparna är rena och torra. Tillsätt strösockret och fortsätt vispa till ett ganska hårt skum. Rör sönder äggulorna och vänd ner dem i äggvitan. Vänd försiktigt ner äggsmeten i den smälta chokladen och rör ihop en fluffig mousse. Häll moussen i en ugnsfast form som rymmer cirka 1 liter och grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader i cirka 12 minuter. Fyllningen ska ha stannat men fortfarande vara ganska kladdig. låt svalna eller njut den varm tillsammans med lättvispad grädde eller glass. Chokladmoussen är hållbar i flera dagar om den förvaras i kylen, och är även god kall.

lördag 16 februari 2013

Chokladvåfflor

Ett recept ur Himlagott med choklad och kladdkakor av Lotta Bäckström. Det är alltså inte bränt som du ser på bilden, utan det är hackad smält choklad som är utspritt i våfflan..! Gott! Men hade varit godare om våfflan var lite mer frasig.

3 dl vetemjöl
1 krm salt
1½ tsk bakpulver
2 dl grädde
100 g hackad mörk choklad
1 ägg
1½ dl vatten
50 g smör

Blanda vetemjöl, salt och bakpulver i en bunke. Vispa grädden hårt och smält chokladen i ett vattenbad eller finhacka den om du vill ha marmorerade våfflor. Knäck ägget i mjölblandningen och tillsätt vattnet. Blanda till en jämn smet. Avsluta med att vända ner den vispade grädden och den smälta eller hackade chokladen. Låt smeten vila i ca 20 minuter i kylen före gräddning. Värm våffeljärnet och pensla med lite smält smör. Häll på lagom med smet och grädda våfflorna.

Citron- och ricottakräm
250 g ricotta
3 tsk vaniljsocker
skalet av en riven citron/ eller bara ca 1 msk citronsaft

Rör ihop alla ingredienserna till en krämig smet.

torsdag 14 februari 2013

Helens kycklingsoppa

Denna soppan ser inte mycket ut för världen. Eller "fattigmans mat" som min kompis brukar säga om soppa... Men så fel jag hade! Från att ha haft en tråkig inställning och tänkt att det här skulle vara supertrist... till att verkligen njuta! Vilken god soppa!! Och då kan jag säga att jag inte är så lätt att övertala när det gäller soppa. Kan ofta tycka att det är lite trist mat. Men snacka om att chilin och citronen gjorde pricken över i. Testa gärna. Superenkelt recept!


1 tsk olivolja
1 purjolök, hackad
2 st morötter, i bitar
1 röd paprika, i bitar
1/2-1 tsk riven ingefära
1/2-1 vitlöksklyfta, finhackad
½-1 tsk hackad färsk chili
1/2-1 l vatten
2st kycklingfiléer i bitar
1/2 lime eller citron

Fräs grönsaker och kryddor i oljan utan att det tar färg. Tillsätt vatten och kycklingköttet. Koka upp och låt sjuda ca 15 min, tills kycklingen och morötterna är kokta. Smaksätt med rivet skal och saft från en limefrukt + ev. salt och peppar.

tisdag 12 februari 2013

Anders kyckling med vildris

Anders lyckades locka till sig detta receptet från en kock för min skull, inte illa. Lurade sen hit Anders så han kunde få smaka också. Och gott var det! Verkligen! Har faktiskt aldrig gjort vildris förut, brukar jämt göra basmati eller jasminris, men det kommer det att bli ändring på nu! Dessutom kan jag säga att det var väldigt gott att ha i strimlad skinka i också, det var också nåt nytt för min del. Testa gärna detta receptet.

4 port.
1 rödlök
ca 400 g kycklingfilé
1 grön paprika
1 gul paprika
ca 100 g champinjoner
timjan
en halv flaska vit vin
2,5 dl vispgrädde
salt och peppar
1 msk honung
2 vitlöksklyftor
ca 100 g körsbärs tomater
1 pkt rökt skinka

Skiva rödlök och paprika i strimlor och lägg i det i en djup stekpanna med olivolja. Stek tills det blir färg och lägg till skivade champinjoner. Skär kycklingen i bitar och lägg ner i stekpannan med lök och peppar.Vänd på kycklingen då och då så du inte bränner kycklingen. Häll i vit vin och pressad vitlök. Hacka timjan och lägg i stekpannan. när hälften av vinet minskat så minska värmen och tillsätt vispgrädde(får inte koka). Tillsätt salt, peppar och honung. Låt det steka tills såsen minskat 1/3 del. Strimla skinkan och blanda till sist ner den. Koka ris med lite olivolja och lite salt och peppar. När riset är klart så låt det vila i 10 minuter. Tillsätt halva körsbärs tomater i riset. Toppa gärna allt med lite hackad färsk timjan.

Oxsvansragu

Ett utav mina favorit recept är  Ragnars oxsvanssoppa. Har sett att man kan göra oxsvansragu också, men har aldrig testat det.. men eftersom oxsvanssoppan är så himla god, så tar jag mig nu friheten att se till att testa detta receptet! Om du inte har testat oxsvans förut, bli då inte skrämd av namnet. Det är ju egentligen bara en bit kött med ben mitt i. Benet gör däremot så att det blir väldigt god smak.
Hur som helst tycker jag inte att detta receptet var lika gott som soppan. Tyvärr.. men nu vet jag det!



1 kg oxsvans, med ben
1,5 msk vetemjöl
0,5 tsk salt
0,5 tsk nymald svartpeppar
1 msk smör
2 dl vitt vin
2 dl kalvbuljong, stark (1 tärning i 4 dl vatten)

0,5 burk(ar) krossade tomater
0,5 st gul lök(ar), att koka med oxsvansen
1,5 st lagerblad
1,5 stjälk(ar) bladselleri, eller 50 gram rotselleri
0,5 st morot, stor
0,5 st gul lök(ar), att tillsätta sista minuterna
1,5 st vitlöksklyfta(or)
0,5 gram rapsolja



Skygga inte för den långa koktiden, du kan göra något annat under tiden. Perfekt söndagslångkok. Oxsvans finner du i välsorterade matbutiker eller hos slaktaren.

Torka av köttbitarna. Blanda mjöl, salt och peppar på ett fat och vänd köttbitarna i blandningen. Hetta upp smöret i en stor gryta och bryn köttet runtom så det får lite färg. Häll i vin, buljong och krossade tomater. Skala och klyfta löken och lägg i den samt lagerblad. Låt det sjuda på svag värme under lock i minst 3 timmar tills köttet släpper lätt från benen. Rör då och då. Skär sellerin i små bitar, skala och tärna moroten och löken. Finhacka vitlöken. Fräs det lätt i lite rapsolja och tillsätt de sista minuterna. Smaka av med salt och peppar. Nu kan du antingen servera köttet som det är med den härliga såsen tillsammans med potatis. Du kan också skära loss köttet från benen och tärna det och lägga tillbaka i grytan och servera som en läcker pastasås.

måndag 11 februari 2013

Japansk bloggfest

Har passerat 230.000 besökare nu! Superkul! Men har slutat fira var  10.000e besökare.. hinner ju inte med! Så nu kör jag på bloggfester lite när som istället.. Hur som helst blev det japanskt tema denna gången. Så himla kul att alla verkligen gick in för det! Utklädda till geishor satt vi på golvet i mitt kök.. just det, vi satt på golvet!
Menyn bestod av:

Förrätt: Japanska räkor i salladsknyten 
Huvudrätt: Sushi
Efterrätt: Japansk risbakelse
Dryck: Saké och Japansk öl
+ japansk snacks
Självklart blev det även japansk musik!















söndag 10 februari 2013

Japanska räkor i salladsknyten

Bjöd på denna på min japanska bloggfest igår. Grymt gott! Speciellt såsen! Den kommer jag att lägga på minnet och se till att göra fler gånger. Kan tänka mig att den skulle passa perfekt till grillat kött i sommar.. du måste testa såsen! Har inte ätit någon liknande förut. Verkligen supergod! Skippa bean nästa gång du ska äta grillat säger jag bara.. har jag lyckats övertala dig? Hoppas det!


2 pers. eller 4 förrätter
200-300 g skalade räkor

Dressing:
1 ½ msk japansk soja
½ msk vitvinsvinäger
½ msk dijonsenap
½ msk sesamolja
1 tsk flytande honung
1 msk svarta sesamfrö

Sås:
1 dl crème fraiche
1 ½ msk strimlad inlagd ingefära
½ msk wasabi
3 msk gräslök, finhackad
100 g salladsskott

4-6 romansalladsblad

Blanda alla ingredienser till dressingen och marinera räkorna. Blanda ihop såsen. Fördela räkorna och salladsskotten i romansalladsbladen. Servera såsen till.

torsdag 7 februari 2013

Monikas Bananglass

Något som är positivt med att lära känna nya människor, det är också att få nya tips på recept! Detta otroligt enkla men samtidigt väldigt goda och annorlunda receptet fick jag av en tjej på min praktikplats. Har aldrig ens hört talas om att det ska gå och göra glass av bara banan. Just det, BARA banan. Nästan så jag inte riktigt ville tro på det! haha! Testa! Jag lovar att det smakar precis som glass. Knäppt egentligen!
Bananer

Skiva banan och lägg ut på tex en plåt och ställ in i frysen tills skivorna är genomfrysta. Mixa sedan i matberedare tills det binder ihop och ser ut som glass. (först blev det smuligt). På bilden ser ni hur mycket som blev av en banan.

onsdag 6 februari 2013

Camillas Marengo


Så kul när läsare hör av sig med recept, uppskattar det verkligen! Detta var dessutom perfekt just nu, för jag hade ändå lammkött i frysen som jag inte visste hur jag skulle tillaga. Detta var i alla fall ett enkelt och gott recept! Istället för att ta ris eller pasta så testade jag istället att göra pärlcouscous för första gången! Smakade det nån gång i höstas på en buffé och sedan dess har jag hållit utkik efter det när jag har handlat. Men först här om dagen hittade jag det! Rekommenderar att du testar det! Själv tycker jag att det är godare än vanlig couscous. Perfekt att ha i en god sallad också!

(500 g benfritt kalvkött av lår) Jag tog bara lammkött
500g benfri lamm
1 - 1 ½ tsk salt
1 krm svartpeppar
10-12 små gula lökar(jag tog vanlig gul lök istället)
200 g champinjoner
2 burkar hela tomater
1-2 msk chilisås
1-2 finhackade vitlöksklyftor
7 dl vitt vin
6 dl buljong och tomatspad
Ev 1 ½ msk vetemjöl
Salt
Peppar
Timjan
Basilika
Persilja

Bryn köttet och stek löken. Salta och peppra samt rör ned mjölet.
Häll på vin och tomat och buljongen.
Tillsätt champinjoner, hela tomater, vitlöken pressad eller skivad, och chilisåsen.
Rör om.
Hacka alla kryddor och lägg i grytan.

Koka sakta i en och en halvtimma. Salta och peppra i slutet. Ät med ris och sallad eller kanske lite pasta.

måndag 4 februari 2013

Sofias Kyckling med dragon och feta

Fick detta receptet var ett litet tag sedan, men har inte blivit av att jag har gjort det förrän nu. Det var helt okej, enkelt att göra. Men skulle faktiskt inte rekommendera detta om jag ska vara ärlig. 
För övrigt kan jag berätta att min ugn började brinna när jag skulle göra klyftpotatisen! Helt sjukt! Men det är en helt annan story... 

4 portioner

4 kycklingfiléer
Fetaost
Schalottenlök
Grädde
Fransk senap
Dragon

Skär en ficka i varje kycklingfilé. Stoppa i fetaost och fäst öppningen med tandpetare. Stek kycklingen så att de får yta. Salta och peppra ( men de ska inte bli färdiga). Fräs schalottenlök i lite smör, häll i ett par dl grädde, 1 - 2 msk dijon och dragon efter smak. Lägg tillbaka kycklingen och låt ligga och puttra i såsen tills de blir genom kokta. Servera med klyftpotatis

söndag 3 februari 2013

Mörk chokladcheesecake

Ett recept ur boken Himlagott med choklad och kladdkakor av Lotta Bäckström. Första gången jag gör cheesecake med choklad. Väldigt god!  Den var härligt krämig i fyllningen och perfekt krispig i kanten. Testa gärna detta receptet!


8-10 port.

400 g kakor, Maryland cookies, mörk choklad
100 g smör (rumstempererat)
200 g mörk choklad
400 g cream cheese
1 1/4 dl strösocker
1 msk mjöl
2 ägg
½ tsk salt

Mixa kakor och smör i en matberedare. Tryck ut blandningen i en form med löstagbar kant kant (ca 24 cm i diameter). Smält chokladen i vattenbad. Blanda cream cheese, socker, mjöl, ägg och salt i en bunke. Rör ner den smälta chokladen. Häll chokladblandningen i formen. Baka i ugnen i 175 grader i 40-50 minuter tills smeten har stannat.

fredag 1 februari 2013

Tårta med skagenröra

Ett recept från en läsare! Det tackar jag för, för detta var verkligen gott! Lyxigt! Åt av denna som lite kvällsmat med en vän, men tycker egentligen att detta skulle passa lika bra som förrätt till något annat. Eller varför inte ta med om man ska på knyt-kalas? Kommer garanterat uppskattas!





Botten
200-300 gr rågbröd
75 gr smält smör

Mixa och bland rågbröd och det smälta smör. Tryck ut rågbrödet i en springform med löstagbar kant. Låt stå kallt.

Röra
200 gr Piliadelphiaost
200 gr Kesella
3 msk färsk riven pepparrot
300 gr skalade räkor
0,5 dl finhackad dill
en halv tsk salt
svartpeppar
cayennepeppar
citronsaft

Blanda ihop ingredienserna och krydda eftersmak. Ställ i kylen en stund. Tag ut formen och röran. Smeta ut röran till ett fint lager. Låt stå kallt, gärna över natten. Dekorera tårtan efter smak men ägg, kräftstjärtar, gurka, dill, stenbitsrom, citron och annat gott passar.