Sidor

söndag 17 februari 2013

Bakad Chokladmousse

Ett recept ur Fler kladdkakor av Mia Öhrn. Väldigt fluffigt och gott! Har annars jämt gjort en annan chokladmousse som är baserad på mest grädde. Men den blir väldigt mäktig och tung i jämförelse med denna. Denna påminner istället mer om Ekströms som man kan köpa på påse och blanda ihop hemma. Men mycket godare smak såklart! Från och med nu kan jag säga att denna är den godaste chokladmoussen jag har gjort. Klassar ut den andra varianten utan tvekan!





175 g mörk choklad
½ dl vispgrädde
3 ägg
1 krm salt
½ dl strösocker

Smält chokladen tillsammans med vispgrädden i en bunke i mikron eller över vattenbad. LÅt svalna ordentligt, gärna drygt 30 minuter. Det är viktigt att chokladen inte är för varm när resten av ingredienserna vänds ner, då finns det risk att det skär sig. Dela äggen i gulor och vitor. Vispa vitorna styvt tillsammans med saltet. Använd gärna en rostfri bunke och se till att både bunken och visparna är rena och torra. Tillsätt strösockret och fortsätt vispa till ett ganska hårt skum. Rör sönder äggulorna och vänd ner dem i äggvitan. Vänd försiktigt ner äggsmeten i den smälta chokladen och rör ihop en fluffig mousse. Häll moussen i en ugnsfast form som rymmer cirka 1 liter och grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader i cirka 12 minuter. Fyllningen ska ha stannat men fortfarande vara ganska kladdig. låt svalna eller njut den varm tillsammans med lättvispad grädde eller glass. Chokladmoussen är hållbar i flera dagar om den förvaras i kylen, och är även god kall.

2 kommentarer: