Ett recept från min underbara bok Efterlängtade efterrätter. Tyvärr var det här inte lika underbart. Rätt trist faktiskt. Mycket godare med vanlig fruktsallad. Men det var kul att passa på nu när jag fått fina plommon från mammas trädgård.
5 plommon
1 äpple
1 päron
2 dl strösocker
vispad grädde
vatten att koka i
Skala och kärna ur päronet och äpplet och skär sedan i små bitar. Koka äppel bitarna i så lite vatten som möjligt i ca 3 minuter. Blanda sen ner päron bitarna och låt koka i ca 3 minuter till. Lägg ner plommonen i kokande vatten, dra sedan av skalen, kärna ur och skär i bitar. Blanda sedan ner plommonen och sockret med päronet och äpplet. Låt koka i ett par minuter. Låt svalna. Servera med vispad grädde.
Sidor
▼
onsdag 31 augusti 2011
tisdag 30 augusti 2011
LCHF Hamburgare
Ett tips från min kära klasskamrat. Och det var verkligen grymt gott! Detta receptet ska jag definitivt bjuda min kärlek på, tror att han kommer att bli grymt imponerad.
En 150-grammare slängs i pannan och steks i smör.
En halv avocado mosas och blandas med valfri mängd finhackad lök.
Ett rejält salladsblad får agera bröd, burgaren läggs i och får ett lager majonnäs på sig.
Ovanpå det avocadogeggan och överst några baconskivor som fått steka medan man monterade det andra.
måndag 29 augusti 2011
Mandelmusslor
Ett recept ur boken Efterlängtade efterrätter! En riktigt härlig bok!
Bakade dom här med Elvira här om dagen, och vi båda tyckte att det blev väldigt smarrigt!
Vi åt några var, men nu ligger resten i frysen, så det är bara att plocka fram när jag får oväntat besök!
ca 25 stycken
100 g rumsvarmt smör
3/4 dl strösocker
100 g mald mandel
1 ägg
2 dl vetemjöl
vispgrädde
sylt, tex hallon
Sätt ugenen på 200 grader. Rör ihop socker och smör. Tillsätt mandeln, ägget och vetemjölet och arbeta degen smidig. Låt vila i 30 minuter. Klä smorda formar med degen. Grädda i ugnen i ca 10 minuter. VÄnd formarna upp och ner och knacka ut musslorna. Förvara dem torrt och svalt. Vid servering fyller du mandelmusslorna med vispad grädde och lite god sylt!
Bakade dom här med Elvira här om dagen, och vi båda tyckte att det blev väldigt smarrigt!
Vi åt några var, men nu ligger resten i frysen, så det är bara att plocka fram när jag får oväntat besök!
ca 25 stycken
100 g rumsvarmt smör
3/4 dl strösocker
100 g mald mandel
1 ägg
2 dl vetemjöl
vispgrädde
sylt, tex hallon
Sätt ugenen på 200 grader. Rör ihop socker och smör. Tillsätt mandeln, ägget och vetemjölet och arbeta degen smidig. Låt vila i 30 minuter. Klä smorda formar med degen. Grädda i ugnen i ca 10 minuter. VÄnd formarna upp och ner och knacka ut musslorna. Förvara dem torrt och svalt. Vid servering fyller du mandelmusslorna med vispad grädde och lite god sylt!
söndag 28 augusti 2011
Whiskeykladdkakor
Mmmm så himla goda! Verkligen! Och jag som inte brukar gilla "vuxengodis".. men dom här var smarriga! Tack du som glömde en skvätt whiskey på min kräftskiva förra helgen, så jag kunde baka dom här!
ca 16 port.
smör till formarna
200 g smör
150 g finhackad mörk choklad
2½ dl strösocker
3 ägg
1 dl kakao
1½ dl vetemjöl
½ dl whiskey
Topping:
2 dl florsocker
1 dl kakao
25 g rumsvarmt smör
½ dl starkt kaffe
Sätt ugnen på 200 grader. Smörj 16 små portionsformar. Smält smöret i en kastrull på låg värme. När smöret smält lägger du i chokladen och rör om tills den smält. Tillsätt strösocker och ägg under omrörning. Häll i kakao, mjöl och whiskey och rör om. Häll smeten i formarna och grädda i mitten av ugnen i ca 12 minuter. Låt svalna. Rör ihop alla ingredienserna till toppingen till en slät smet och stryk lite på varje kaka.
ca 16 port.
smör till formarna
200 g smör
150 g finhackad mörk choklad
2½ dl strösocker
3 ägg
1 dl kakao
1½ dl vetemjöl
½ dl whiskey
Topping:
2 dl florsocker
1 dl kakao
25 g rumsvarmt smör
½ dl starkt kaffe
Sätt ugnen på 200 grader. Smörj 16 små portionsformar. Smält smöret i en kastrull på låg värme. När smöret smält lägger du i chokladen och rör om tills den smält. Tillsätt strösocker och ägg under omrörning. Häll i kakao, mjöl och whiskey och rör om. Häll smeten i formarna och grädda i mitten av ugnen i ca 12 minuter. Låt svalna. Rör ihop alla ingredienserna till toppingen till en slät smet och stryk lite på varje kaka.
lördag 27 augusti 2011
Jordgubbsjelly
Ett recept ur boken Kladdiga kakor. Och tyvärr så måste jag säga att det var inte ett dugg gott. Smakade en tugga sen åkte resten i soporna. Synd på dom fina jordgubbarna.. men nu vet jag det!
Skrev ner receptet i alla fall, om det är någon som vill prova på det i alla fall... men jag skulle säga: gör det inte!
ca 6 portioner
4 st gelatinblad
4 dl jordgubbssaft, outspädd
2½ dl mousserande torrt vitt vin
½ liter jordgubbar
2 dl vispgrädde till servering
Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten. Värm upp saften till strax under kokpunkten. Ta upp gelatinbladen och låt dem droppa av, lägg dem i saften och låt svalna. Tillsätt vinet. Snoppa jordgubbarna och kvarta dem. Fördela jordgubbarna i 6 glas och tillsätt jordgubbslagen i glasen. Låt svalna något innan du förvarar dem i kylen minst ett par timmar innan de avnjutes (!). Servera gärna jellyn ed lite lätt vispad grädde.
Skrev ner receptet i alla fall, om det är någon som vill prova på det i alla fall... men jag skulle säga: gör det inte!
ca 6 portioner
4 st gelatinblad
4 dl jordgubbssaft, outspädd
2½ dl mousserande torrt vitt vin
½ liter jordgubbar
2 dl vispgrädde till servering
Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten. Värm upp saften till strax under kokpunkten. Ta upp gelatinbladen och låt dem droppa av, lägg dem i saften och låt svalna. Tillsätt vinet. Snoppa jordgubbarna och kvarta dem. Fördela jordgubbarna i 6 glas och tillsätt jordgubbslagen i glasen. Låt svalna något innan du förvarar dem i kylen minst ett par timmar innan de avnjutes (!). Servera gärna jellyn ed lite lätt vispad grädde.
fredag 26 augusti 2011
Idas fyllda tortillas
Fick detta tipset av en läsare! Tack så mycket! Det var väldigt gott! Jag älskar tacos! Bjöd min kära vän Anneli också, och hon tyckte också att det var smarrigt!
köttfärs
tacokrydda
creme fraiche paprika
tortilla bröd
riven ost
Stek ihop köttfärs och tacokrydda. Blanda sedan ihop det med salsa och creme fraiche paprika. Klicka ut blandningen på tortillabröd och rulla ihop dem. Strö på riven ost och gratinera i ca 200 grader tills osten fått fin färg. Serveras bäst med en fräsch blandsallad.
torsdag 25 augusti 2011
Petreas Laxform med curry och grönpepparsås
Fick detta receptet för ett par veckor sedan! Roligt att det ramlar in några tips lite då och då! Fortsätt gärna med det!
Hur som helst så var detta en helt ny variant att tillaga lax på, för mig i alla fall! Och gott var det!
Tack Petrea!
ca.4 portioner
Färsk lax ca. 600g
2 dl grädde
1 tsk curry
1/2 dl japansk soja
Saft av 1/2 citron
1 tsk torkad grönpeppar
Garnering:
150 g skalade räkor
Dillvippor
Citronklyftor
Tillbehör: kokt potatis eller ris, vilket man gillar bäst och en god sallad!
1. Sätt ugnen på 200 grader. Lägg laxen i en smord fast ugnsform. Krydda med salt och peppar.
2. Blanda grädde (ovispad), curry, soja, citronsaft och grönpeppar i en skål och slå över blandningen över fisken. Grädda tills den är klar, kanske 30 min, man får kolla den.
3. Garnera med räkorna, dillen och citronklyftorna.
onsdag 24 augusti 2011
Janssons frestelse
Janssons frestelse är så himla gott!!
Detta receptet har jag tagit från min bok Annas nya mat.
ca 4 port.
1 gul lök
500 g potatis
ca 2 msk smör
1 burk ansjovis
ca 2 msk ströbröd
1½ dl grädde
Sätt ugnen på 225 grader. Smörj en ugnsfast form. Hacka löken och stek mjuk på låg värme, ca 10 minuter.
Skala potatisen och skär i strimlor. Varva potatis, ansjovis och lök i formen. Häll på Spadet från burken och hälften av grädden. Strö på ströbrödet. Grädda i 30 minuter, ta sen ut den ur ugnen och häll på resten av mjölken, grädda sen i ytterliggare 15 minuter. Enkelt va?
Detta receptet har jag tagit från min bok Annas nya mat.
ca 4 port.
1 gul lök
500 g potatis
ca 2 msk smör
1 burk ansjovis
ca 2 msk ströbröd
1½ dl grädde
Sätt ugnen på 225 grader. Smörj en ugnsfast form. Hacka löken och stek mjuk på låg värme, ca 10 minuter.
Skala potatisen och skär i strimlor. Varva potatis, ansjovis och lök i formen. Häll på Spadet från burken och hälften av grädden. Strö på ströbrödet. Grädda i 30 minuter, ta sen ut den ur ugnen och häll på resten av mjölken, grädda sen i ytterliggare 15 minuter. Enkelt va?
tisdag 23 augusti 2011
Vit chokladkaka med soltorkade körsbär
Ett till recept ur boken Kladdiga kakor! Gjorde den med tranbär istället för körsbär. och jag tog jordgubbar till garnering istället för körsbär..så namnet stämmer ju inte riktigt då..men i alla fall! Förresten så gjorde jag den i en sockerkaksform..vilket jag inte skulle ha gjort! Det gick nämligen inte att då ur kakan.. Så gör den i en springform istället! Hur smakade den den då? Jo, visst var den god. Men inte någon super wow direkt.
ca 12 bitar
150 g smör
200 g finhackad vit choklad
2 dl strösocker
3 ägg
2½ dl vetemjöl
3 dl torkade körsbär, alt tranbär, jordgubbar eller blåbär
florsocker och färska körsbär till garnering
Sätt ugnen på 200 grader. Smörj en springform.Smält smöret i en kastrull på låg värme. När smöret smält lägger du i chokladen och rör om tills den smält. Tillsätt socker och ägg under omrörning. Häll i mjölet och rör ner körsbären. Häll smeten i formen och grädda i mitten av ugenen ca 20 minuter tills kakan är gyllenbrun. låt svalna och pudra över florsocker.
måndag 22 augusti 2011
Vanilj och honungscheesecake
Ett recept ur boken kladdiga kakor! Egentligen tycker jag allra bäst om frozen cheesecake, men utav dom som man gör i ugnen så tycker jag nog att denna varianten är allra godast!
ca 12 bitar
ca 250 g pepparkakor
50 g smält smör
600 g philadelphiaost
1 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
2 ägg
½ dl flytande honung
honung och färska bär till garnering
Sätt ugnen på 150 grader. Krossa pepparkakorna i en bunke och rör ner det smälta smöret. Fördela jämnt i en smord springform. Rör samman philadelphiaost, strösocker och vaniljsocker till en jämn smet. Knäck äggen i en bunke och vispa lätt tillsammans med honungen. Tillsätt därefter under omrörning lite äggsmet i taget tills du får en smet utan klumpar. Rör utan visp eftersom det inte ska komma in luft i kakan, en träslev funkar toppen. Grädda i mitten av ugnen ca 45 minuter. Ta ut och låt svalna. Rippla lite flytande honung över och dekorera med bär.
söndag 21 augusti 2011
Linas fläskfilé
Ett tips från en läsare! Påminner mycket om Maries fläskfilé som jag gjorde den 30 juni.
Men ändå inte riktigt samma, så självklart ville jag prova receptet! Och jag måste säga att det var väldigt gott! Passar perfekt att bjuda på om man ska ha många gäster, eftersom ,man kan göra det i förväg!
ca 4 port
Ca 600g fläskfilé
marinad 1 :
2 msk soja
1 msk worcestershiresås
1 tsk olivolja
1 tsk socker
marinad 2:
½ dl vitvinsvinäger
½ dl vatten
1½ dl olivolja
1 tsk salt
½ tsk malen svartpeppar
2 finhackade vitlöksklyftor
ev lite kapris och/eller persilja
Dag 1: Putsa fläskfilén och lägg den i marinaden. Ha det i kylen och vänd det med jämna mellanrum. Dag 2: Ta upp köttet ur den första marinaden. Stek det i ugn i ca 150 grader tills stektermometern visar 75 grader. Låt de vila en stund i folie, skär det sedan i skivor och lägg i nästa marinad. . Låt köttet ligga minst 4 timmar i den sista marinaden och servera den kall.
lördag 20 augusti 2011
Idas varma potatissallad
Ett tips från en läsare! Spännande med varm potatissallad, det har jag aldrig gjort förut! Och den var väldigt god! Men ska jag vara ärlig så fuskade jag lite..fanns ingen vårlök på ica..så jag köpte salladslök istället. Men det blev supergott ändå! Prova gärna!
Men tänk på att vara försiktig med chilin..tvätta händerna noga efter att du har hackat den..!
färsk potatis
pressad citron
olja
1 färsk chili
vårlökar
isbergssallad
Men tänk på att vara försiktig med chilin..tvätta händerna noga efter att du har hackat den..!
färsk potatis
pressad citron
olja
1 färsk chili
vårlökar
isbergssallad
Börja med att förkoka färskpotatis. Medans den kokar kan man blanda ihop dressingen av olja , presssad citron, hackad chili och hackade vårlökar. När potatisen är nästan klar så häller man bara av vattnet och rostar den, antingen på grillen eller i ugn, så att den får lite färg. När det är klart blandar man ihop potatisen med dressing och den sallad man tycker bäst om..
fredag 19 augusti 2011
Idas kycklinggryta
Fick detta receptet av en läsare! Tack så mycket!
Det var enkelt och gott! Perfekt lunch för mig idag. Kul att prova ha i ädelost i såsen, kan inte minnas att jag har gjort det förut!
2 st kycklingfiléer
smör att steka i
salt och peppar
ca 2 dl matlagningsgrädde
ca ½ dl tomatpuré
ca 100 g ädelost
1 vitlöksklyfta
Det var enkelt och gott! Perfekt lunch för mig idag. Kul att prova ha i ädelost i såsen, kan inte minnas att jag har gjort det förut!
2 st kycklingfiléer
smör att steka i
salt och peppar
ca 2 dl matlagningsgrädde
ca ½ dl tomatpuré
ca 100 g ädelost
1 vitlöksklyfta
Strimla kycklingfiléer och bryn dem i en stekpanna. När det är klart, ös över dom i en vanlig grytkastrull och blanda i matlagningsgrädde, tomatpuré, pressad vitlök och ädelost.Låt koka ihop. Servera med pressad potatis eller ris.
torsdag 18 augusti 2011
Räkfrossa
Räkfrossa!!! Det är så himla gott med räkor och aioli. Kan föräta mig på det! Både som förrätt eller istället för chips eller nåt sånt till film. Räkor borde alla äta ofta!
onsdag 17 augusti 2011
Idas Pastasås med bacon och svamp.
1 pkt bacon
1 gul lök
champinjoner
1 köttbuljong
ca 2 dl matlagningsgrädde
salt och peppar
Knaperstek strimlat bacon. Blanda sedan ner hackad lök och färska champinjoner som får mjukna i pannan. Salta och peppra. När löken är genomskinlig så häller man bara på matlagningsgrädde och låter det koka ihop,tillsätt en köttbuljongtärning . Servera med pasta, gärna färsk.
tisdag 16 augusti 2011
Ål
Rökt fisk är ju så himla gott!! Här ser ni lax, makrill och ål.
Tyvärr färdig köpt, men ändå.. ska ge mig på att lära mig att röka fisk så småningom har jag tänkt.
Känner mig lite kluven till att äta ål.. den är väl fortfarande med på röda listan?
Men nu är den med en gång här på bloggen i alla fall. Annars undviker jag det faktiskt.
Tyvärr färdig köpt, men ändå.. ska ge mig på att lära mig att röka fisk så småningom har jag tänkt.
Känner mig lite kluven till att äta ål.. den är väl fortfarande med på röda listan?
Men nu är den med en gång här på bloggen i alla fall. Annars undviker jag det faktiskt.
måndag 15 augusti 2011
Chokladkaka med tranbär och mandel
Ett recept min mamma fått av någon hon känner som rekommenderade det.. det var annorlunda, men jag tycker inte att det var någon wow direkt. Det blev godkänd av dom jag bjöd, men inte mer än så.
Dessutom så tycker jag att såsen blev för lös, så hoppa över juicen och ta bara skalet.
100 g smör
100 g ljus blockchoklad
1 1/2 dl mandel
2 ägg
1 1/2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1 krm salt
1 dl vetemjöl
150 g torkade tranbär
2 dl yoghurt 10 %
1 msk råsocker
1 lime
Sätt ugnen på 175°C. Lägg ett bakplåtspapper i botten på en rund form ca 24 cm i diameter. Smält smöret i en kastrull. Ta kastrullen från plattan och lägg ner chokladen bruten i mindre bitar och låt den smälta. Hacka mandeln grovt. Vispa ägg, socker, vanilj och salt poröst. Blanda ner mjöl, tranbär och mandel Rör ner chokladblandningen. Häll smeten i en smord springform. Grädda i nedre delen av ugnen ca 20 minuter. Låt kakan kallna på galler. Blanda yoghurt med råsocker och rivet skal (och saft av lime) Servera kakan med limeyoghurt.
Dessutom så tycker jag att såsen blev för lös, så hoppa över juicen och ta bara skalet.
100 g smör
100 g ljus blockchoklad
1 1/2 dl mandel
2 ägg
1 1/2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1 krm salt
1 dl vetemjöl
150 g torkade tranbär
2 dl yoghurt 10 %
1 msk råsocker
1 lime
Sätt ugnen på 175°C. Lägg ett bakplåtspapper i botten på en rund form ca 24 cm i diameter. Smält smöret i en kastrull. Ta kastrullen från plattan och lägg ner chokladen bruten i mindre bitar och låt den smälta. Hacka mandeln grovt. Vispa ägg, socker, vanilj och salt poröst. Blanda ner mjöl, tranbär och mandel Rör ner chokladblandningen. Häll smeten i en smord springform. Grädda i nedre delen av ugnen ca 20 minuter. Låt kakan kallna på galler. Blanda yoghurt med råsocker och rivet skal (och saft av lime) Servera kakan med limeyoghurt.
söndag 14 augusti 2011
Stekt sill med färsk potatis
Panerad stekt sill med färsk potatis och skirat smör. Det är så enkelt, men så himla gott. En favorit från förr, absolut!
Vänd sillen i uppvispad ägg, sen i ströbröd blandat med salt och peppar. Stek sen i mycket smör.
Thats it.
Vänd sillen i uppvispad ägg, sen i ströbröd blandat med salt och peppar. Stek sen i mycket smör.
Thats it.
lördag 13 augusti 2011
Jordgubbar
Jordgubbar!! Åh det är verkligen sommarens bästa efterrätt! Själv tycker jag bäst om att ha ovispad grädde till. Och så strösocker såklart! Underbart gott!!
fredag 12 augusti 2011
Stekt sill i ättika
Så himla gott att ha på mackan!
5 dl vatten
3½ msk ättiksprit 24 %
½ dl strösocker
1 tsk hel vitpeppar
Koka ihop lagen och låt svalna.
1 skivad gul lök
Vänd sillen i ströbröd blandat med salt och peppar. Och stek i riklikt med smör. Lägg gärna dill mellan filéerna.
Sen varvar du sillen och löken och häller över lagen. Låt stå ett dygn i kylen. Sedan är det färdigt att ätas!
torsdag 11 augusti 2011
Hasselnötskaka med minttopping
Recept ur boken Kladdiga kakor. Kände tyvärr på mig att denna inte skulle vara någon hit.. gillar inte sockerkaks liknande kakor, trist helt enkelt. Och krämen man skulle ha uppe på var inte alls imponerande. Nej vet du vad, inget för mig.
10 portioner
smör till formen
2 ägg
2 dl strösocker
75 g smält smör
1 dl vispgrädde
rostade malda hasselnötter
2 tsk bakpulver
2½ dl vetemjöl
200 g philadelphiaost
5 droppar pepparmintsolja
1 msk florsocker
hyvlad mörk choklad till garnering.
Sätt ugnen på 175 grader. Smörj en sockerkaksform på ca 1½ liter. Vispa samman ägg och socker till ett poröst skum med elvisp. Tillsätt det smälta smöret och grädden och rör om. Häll i hasselnötter, bakpulver och mjöl och blanda försiktigt till en jämn smet. Fyll formen och grädda i mitten av ugnen ca 35 minuter. Låt svalna. Vispa samman philadelphiaost, papparmintsolja och florsocker till en jämn smet. Spritsa eller stryk på kakan. Hyvla över lite choklad.
onsdag 10 augusti 2011
Mjölkchokladkaka med nougat och makadamianötter
Detta receptet kommer också från boken Kladdiga kakor. Har snart bakat mig igenom hela boken!
Hur som helst så var denna kakan väldigt god, annorlunda med nougat och makadamianötterna på. Gott! Mina medhjälpare och min kärlek tyckte att den var väldigt smarrig, även jag. Men jag är lite kräsen så den hamnar ändå inte på topp listan. Men prova gärna att göra den ändå!
ca 12 bitar
200 g smör
250 g finhackad mjölkchoklad
2½ dl strösocker
3 ägg
1 tsk vaniljsocker
2½ dl vetemjöl
100 g nougat
50 g finhackade rostade makadamianötter
Sätt ugnen på 200 grader. Smörj en spring form ca 24 cm i diameter med smör. Smält smöret i en kastrull på låg värme. när smöret smält lägger du i chokladen och rör om tills den smält. Tillsätt strösocker och ägg under omrörning. Blanda i mjöl och vaniljsocker. Häll smeten i formen och grädda i mitten av ugnen i ca 20 minuter. Låt svalna. Smält nougaten försiktigt på låg värme i micron. Bred ut nougaten över kakan och strö över makadamianötterna.
Hur som helst så var denna kakan väldigt god, annorlunda med nougat och makadamianötterna på. Gott! Mina medhjälpare och min kärlek tyckte att den var väldigt smarrig, även jag. Men jag är lite kräsen så den hamnar ändå inte på topp listan. Men prova gärna att göra den ändå!
ca 12 bitar
200 g smör
250 g finhackad mjölkchoklad
2½ dl strösocker
3 ägg
1 tsk vaniljsocker
2½ dl vetemjöl
100 g nougat
50 g finhackade rostade makadamianötter
Sätt ugnen på 200 grader. Smörj en spring form ca 24 cm i diameter med smör. Smält smöret i en kastrull på låg värme. när smöret smält lägger du i chokladen och rör om tills den smält. Tillsätt strösocker och ägg under omrörning. Blanda i mjöl och vaniljsocker. Häll smeten i formen och grädda i mitten av ugnen i ca 20 minuter. Låt svalna. Smält nougaten försiktigt på låg värme i micron. Bred ut nougaten över kakan och strö över makadamianötterna.
tisdag 9 augusti 2011
måndag 8 augusti 2011
Maries Tyska slottsstek
Sån här mat får mig direkt att tänka på min kära farmor. Stek, potatis och sås. Så klassiskt och så gott!
Tyvärr var det lite halvkrångligt att följa receptet, eftersom jag inte hade några mått, så jag bara hällde lite på känn.. vet inte alls om jag hade för lite eller för mycket av ingredienserna..men gott blev det i alla fall!
1 stek
salt
cayenne peppar
ättika
ljus sirap
vatten
grädde
Bryn 1 st stek (nöt eller gris) i en stor stekgryta.
Krydda med salt och cayennepeppar.
Gnid in med ättika och ljus sirap, häll på ganska mkt, och vid slutet av stekningen.
På med lite vatten och låt puttra tills det nästan är klart.
I med massor av grädde eller creme fraiche
söndag 7 augusti 2011
Maries andra pastablandning
Ett tips från en läsare! Egentligen skulle man ha spaghetti, men jag hade glömt att köpa det, så det blev makaroner istället. Men pasta som pasta!
Gott var det i alla fall. Men jag tyckte att det blev lite för torrt, så jag blandade i lite creme fraiche.
pasta
hackad vitlök
bacon
färska champinjoner
gul lök
sambal oelek
Det var bara att steka vitlök, lök, bacon och svamp, sen blanda med pasta och sambal oelek. Lätt som en plätt!
lördag 6 augusti 2011
Maries pasta blandning
Ett till tips från Marie! Väldigt gott och enkelt! Åt det med mitt fin besök från Danmark!
Koka makaroner. Stek köttfärs , tillsammans med lök, i med ketchup på slutet, sen blandar du allt med makaronerna i en bunke . Till sist lägger du i creme fraiche och blanda runt,
ingen kokning efter det. Du ska lägga i creme fraichen kall det blir varmt ändå..
Koka makaroner. Stek köttfärs , tillsammans med lök, i med ketchup på slutet, sen blandar du allt med makaronerna i en bunke . Till sist lägger du i creme fraiche och blanda runt,
ingen kokning efter det. Du ska lägga i creme fraichen kall det blir varmt ändå..
fredag 5 augusti 2011
Maries sallad
Fick detta tipset av en trogen läsare! Kul! Väldigt annorlunda att hälla grädde på salladen..var en aning skeptisk om jag ska vara ärlig! Men det var faktiskt gott! Prova gärna!
Sallad och finhackad lök, grädde och en skvätt ättika
Sallad och finhackad lök, grädde och en skvätt ättika
torsdag 4 augusti 2011
Märtas scout tortilla
Fick detta tipset från Jönköping! Tänka sig, familjen Johansson sitter inne med riktiga triumfkort när det kommer till smarriga recept! Dom har gett mig flera andra som jag rekommenderar, och inte allt för oväntat så var detta receptet också supergott! Riktigt guld recept! Gör det!
(Men Märta, om du läser detta, jag tog mig friheten att byta ut salladskycklingen mot grillad kyckling.)
1 hel kyckling, marinerad
5 dl creme fraiche
2 dl cream fraiche med paprika/chili1 röd lök
2 paprikor
ca 3 dl Riven ost
Tortilla bröd modell mindre. ca 16.
Blanda halva påsen med kyckling, hackad rödlök och hackad paprika, blanda först i paprika chili creame fraichen, och sedan "spä" ut med den naturella creamefraichen, och osten. Det ska bli lagom kosistens. Inte för mycket creme fraiche för då flyter den bara ut, och inte för mycket ost för då blir den torr och tråkig...
Tanken är att du gör smeten först, och sen tar nån sked och lägger i ett tortilla bröd och viker det dubbelt och steker lite lätt på varje sida så de får lite krispig yta. Ev. gör en dubbel, men det kan vara svårare att vända.
servera med sallad.
(Men Märta, om du läser detta, jag tog mig friheten att byta ut salladskycklingen mot grillad kyckling.)
1 hel kyckling, marinerad
5 dl creme fraiche
2 dl cream fraiche med paprika/chili1 röd lök
2 paprikor
ca 3 dl Riven ost
Tortilla bröd modell mindre. ca 16.
Blanda halva påsen med kyckling, hackad rödlök och hackad paprika, blanda först i paprika chili creame fraichen, och sedan "spä" ut med den naturella creamefraichen, och osten. Det ska bli lagom kosistens. Inte för mycket creme fraiche för då flyter den bara ut, och inte för mycket ost för då blir den torr och tråkig...
Tanken är att du gör smeten först, och sen tar nån sked och lägger i ett tortilla bröd och viker det dubbelt och steker lite lätt på varje sida så de får lite krispig yta. Ev. gör en dubbel, men det kan vara svårare att vända.
servera med sallad.
onsdag 3 augusti 2011
Hallonkolatarte
Hade två flickor som hjälpte mig i köket med att baka dessa. Ett recept ur boken Kladdiga kakor. Goda! Mina två med hjälpare blev väldigt förtjusta i kakorna, men frågar du mig så var dom inte så himla speciella, och dom var lite krångliga att göra. Men att baka tillsammans var ju det bästa.
ca 10 st.
Grundsmördeg:
100 g smör
1 dl florsocker
1 äggula
3 dl vetemjöl
Kola:
2 dl vispgrädde
1 dl passerade hallon
50 g smör
3 dl strösocker
1 msk vit sirap
Arbeta ihop alla ingredienser till mördegen till en fast deg. Tryck ut i metallformar och nagga med en gaffel. Låt sedan vila i kylen. Sätt ugnen på 200 grader och grädda dem i mitten av ugnen i ca 7 minuter tills de fått lite färg. Låt svalna och plocka ur dem ur formarna. Koka samman alla ingredienser till kolan i en tjockbottnad kastrull ca 15 minuter till 120 grader. Häll kolan i formarna och låt svalna.
ca 10 st.
Grundsmördeg:
100 g smör
1 dl florsocker
1 äggula
3 dl vetemjöl
Kola:
2 dl vispgrädde
1 dl passerade hallon
50 g smör
3 dl strösocker
1 msk vit sirap
Arbeta ihop alla ingredienser till mördegen till en fast deg. Tryck ut i metallformar och nagga med en gaffel. Låt sedan vila i kylen. Sätt ugnen på 200 grader och grädda dem i mitten av ugnen i ca 7 minuter tills de fått lite färg. Låt svalna och plocka ur dem ur formarna. Koka samman alla ingredienser till kolan i en tjockbottnad kastrull ca 15 minuter till 120 grader. Häll kolan i formarna och låt svalna.
tisdag 2 augusti 2011
Chokladkaka med polkagris
Provade att baka ett nytt recept ur boken Kladdiga kakor tillsammans med två söta flickor. Den var väldigt god! Min kärlek som egentligen inte ens tycker om polkagrisar och var väldigt skeptisk, tog till och med två bitar!
ca 12 bitar
200 g smör
200 g finhackad ljus blockchoklad
2½ dl strösocker
3 ägg
2½ dl vetemjöl
150 g grovt hackade polkagrisbitar
kakao och polkagrisar till garnering
Sätt ugnen på 200 grader. Smält smöret i en kastrull på låg värme. När smöret smält häller du i chokladen och rör tills den smält. Tillsätt socker och ägg under omrörning. Blanda i mjölet och polkagrisbitarna. Häll smeten i en smord springform på ca 24 cm i diameter. Grädda i mitten av ugnen ca 20 minuter. Låt svalna. Pudra över kakao och dekorera med polkagrisar. Servera med vispad grädde.
ca 12 bitar
200 g smör
200 g finhackad ljus blockchoklad
2½ dl strösocker
3 ägg
2½ dl vetemjöl
150 g grovt hackade polkagrisbitar
kakao och polkagrisar till garnering
Sätt ugnen på 200 grader. Smält smöret i en kastrull på låg värme. När smöret smält häller du i chokladen och rör tills den smält. Tillsätt socker och ägg under omrörning. Blanda i mjölet och polkagrisbitarna. Häll smeten i en smord springform på ca 24 cm i diameter. Grädda i mitten av ugnen ca 20 minuter. Låt svalna. Pudra över kakao och dekorera med polkagrisar. Servera med vispad grädde.
måndag 1 augusti 2011
Älgrulle
Jag har sagt det förut, men jag säger det igen. Jag har världens bästa granne! Helt oförberett kom han över med en bit älgrulle till mig. Trevlig överraskning! Det är toppen att bo granne med jägare minsann.
Väldigt gott var det också! Fräscht med kallt rökt kött så här på sommaren.
Till köttet blev det kokt färsk potatis, pepparrotsvisp plus sallad och gurka som jag fått från två andra bekanta som odlar eget. Så med andra ord blev det ett ihop plock med mat jag fått:) Inte mig emot!
Väldigt gott var det också! Fräscht med kallt rökt kött så här på sommaren.
Till köttet blev det kokt färsk potatis, pepparrotsvisp plus sallad och gurka som jag fått från två andra bekanta som odlar eget. Så med andra ord blev det ett ihop plock med mat jag fått:) Inte mig emot!