Sidor

måndag 28 december 2020

Risoni paella

Ett recept från boken Allt i en gryta av Lisa Lemke. Gott! Har nog aldrig gjort paella på risoni förut, så det var kul att testa. 



4 portioner

1 stor gul lök

2 vitlöksklyftor 

1 röd chili

2 röda paprikor

4 kycklingklubbor

200 g chorizo 

1 dl olivolja

1 kuvert saffran (1/2 g)

1 1/2 msk rökt paprikapulver

400 g risoni

1 burk körsbärstomater på burk (ca 400 g)

5 dl lager (öl)

4-5 dl hönsbuljong

1 burk stora vita bönor (ca 400 g)

Salt och svartpeppar 

Färskpressad citronsaft

Till servering:

Grovhackade svarta urkärnade kalamataoliver

Grovhackad bladpersilja

Skala och finhacka lök och vitlök. Finhacka även chilin fint. Kärna ur och skär paprikan i mindre bitar. Dela varje kycklingklubba i 2 bitar. Skär chorizon i tjocka slantar. Hetta upp en stor gryta eller kastrull med olivolja och bryn kycklingen. Tillsätt lök, vitlök samt chili och fräs tills löken är mjuk. Rör ner saffran, paprikapulver, chorizo samt paprika och stek under omrörning i någon minut. Häll i risoni, körsbärstomater, öl samt lite av buljongen och koka upp på medelvärme. Låt paellan sjuda på svag värme tills risoni är mjuk, vätskan har kokat in och kycklingen är helt genomlagad. Det tar cirka 20 minuter. Låt bönorna rinna av i en sil och rör sedan ner dem när paellan har några minuter kvar att koka. Rör om ofta under hela koktiden och späd i omgångar med hönsbuljong efterhand som vätskan kokar in. Smaka av med salt, peppar och rikligt med citronsaft. Servera tillsammans med oliver och persilja. 

Minestrone spanish style

Ett recept från boken Allt i en gryta av Lisa Lemke. Gott med minestrone, det var hundra år sen sist!



4 portioner

200 g parmaskinka, gärna lite tjockare skivor

200 g morot

2 gula lökar

2 stora vitlöksklyftor

1/2 chili

Olivolja

1 1/2 liter hönsbuljong

180 g tunn spaghetti, tex capellini

Salt och svartpeppar 

Färsk mynta

Tärna skinkan. Skala och skär moroten i små tärningar, cirka 5 mm stora. Skala och hacka lök och vitlök. Hacka även chilin. Hetta upp en stor kastrull med olivolja och fräs skinkan, moroten, löken, vitlöken och chilin på medelvärme tills löken är mjuk. Tillsätt buljongen och koka upp. Låt koka i cirka 15 minuter på medelvärme under lock. Bryt spaghettin en gång på längden och lägg ner den i soppan. Låt koka i cirka 3 minuter eller tills pastan är al dente. Smaka av soppan med salt och svartpeppar och servera den toppad med färsk mynta, grovriven eller grovhackad.


Majssoppa mexistyle

Ett recept från boken Allt i en gryta av Lisa Lemke. Har inget minne av att jag någonsin gjort majssoppa förut. Den var i alla fall väldigt god! 



4 portioner

2 stora gula lökar

2 stora vitlöksklyftor

1 stor färsk jalapeño

Matolja

420 g majskorn

8 dl höns- eller grönsaksbuljong 

3 tsk malen spiskummin

Pressad sagt från 1 lime

Salt och svartpeppar 

Till servering:

Färsk koriander

Rostat tortillabröd

Skala och finhacka lök och vitlök. Hacka även jalapeñon fint. Hetta upp en stor kastrull med olja och lägg i majskornen. Rosta dem tills de börjar bli gyllenbruna, det tar 5-7 minuter. Rör om ofta så att de inte bränner fast. Tillsätt lök, vitlök och jalapeño och fräs tills löken har blivit mjuk. Rör ner hönsbuljong samt spiskummin och koka upp. Låt sjuda i cirka 10 minuter utan lock. Mixa soppan slät eller halvslät (det alternativ du föredrar) och smaka av med limesaft samt salt och svartpeppar. Servera med koriander på toppen och tillsammans med tortillabröd. 

Linssoppa med grillad kyckling

Ett recept från boken Allt i en gryta av Lisa Lemke. Jag som annars tycker att linssoppa är en ganska så tråkig mat, tyckte att denna varianten var ganska så god. Tillbehören ovanpå hottar upp den ett rejält snäpp!



4 portioner

2 gula lökar

2 vitlöksklyftor

1 urkärnad chili

Matolja

1 tsk malen spiskummin

1 tsk malen koriander

1 tsk strösocker

1 burk krossade tomater (ca 400 g)

1 liter höns- eller grönsaksbuljong

2 1/2 dl röda linser

Salt och svartpeppar 

Ev. Färskpressad limesaft

Till servering:

Köttet från 1/2 grillad kyckling

1-2 avokador 

125 g mozzarella

Skala och finhacka lök och vitlök. Finhacka även chilin. Fräs lök, vitlök och chili i olja i en kastrull tills löken är mjuk. Tillsätt kryddor samt socker och låt detta fräsa med en kort stund. Öka värmen, häll ner de krossade tomaterna och fräs ytterligare några minuter. Rör ner hönsbuljongen, koka upp och låt koka på hög värme utan lock i cirka 5 minuter. Tillsätt linserna, rör om och sänk värmen. Låt puttra i cirka 15 minuter, eller tills linserna är mjuka. Rör om då och då under tiden. Tillsätt eventuellt mer buljong om soppan kokar ihop för mycket (det beror på hur vid kastrull du använder). Smaka av soppan med salt, peppar och eventuellt limesaft. Servera soppan toppad med kycklingkött samt avokado och mozzarella i bitar. 


söndag 27 december 2020

Gratinerad kyckling med grillad paprika

Ett recept som jag fick av en kollega! Så kul när man får tips från andra. Detta var lätt att göra och väldigt gott, men jag råkade missförstå lite. Köpte hem creme fraiche, fetaost och soltorkade tomater istället för en creme fraiche som är smaksatt med fetaost och soltorkade tomater... men det gick bra ändå, jag mixade ihop det som en röra med mixerstaven istället, smakade nog ungefär som den smaksatta creme fraichen.



2 portioner

2 portioner ris

1 burk grillad paprika (a 290 g)

2 st snabbfiléer av kyckling

1 tsk olja

Salt

Svartpeppar 

1/2 Ask färsk persilja (a 20 g)

2 dl creme fraiche fetaost & soltorkade tomater

1/2 påse mangold (a 65 g)

Sätt ugnen på 225 grader. Koka riset enligt anvisningen på förpackningen. Låt paprikan rinna av. Bryn kycklingen i ca 2 minuter på varje sida i oljan i en stekpanna. Krydda med salt och peppar. Hacka persiljan och blanda med creme fraichen. Skär paprikan i bitar. Lägg kycklingen och paprikan i en ugnssäker form och bred creme fraichen ovanpå. Gratinera kycklingen mitt i ugnen till innertemperaturen är 72 grader, ca 12 minuter. Servera kycklingen med ris och mangold. 

Pho med fläskkött

Ett recept från boken Allt i en gryta av Lisa Lemke. God soppa! Väldigt ovant för mig att göra, jag som extremt sällan gör asiatiska rätter. Men tycker ändå att jag lyckades ganska så bra. 



4 portioner

Buljong:

2 stora gula lökar

2 vitlöksklyftor

1/2 urkärnad chili

350 g morot

50 g färsk ingefära

Matolja

8 kryddnejlikor

2 kanelstänger

4 stjärnanis

1 1/2 liter ox- eller grönsaksbuljong 

1/2 dl fiskbuljong

800 g fläskkarré med ben

Ev. Salt

Till servering:

300 g breda risnudlar

Isbergssallad 

6 salladslökar

1/2 kruka mynta

2 stjälkar thaibasilika

1/2 kruka koriander

Chili

100 g mungbönsgroddar

3-4 msk friterad vitlök eller rostad lök

Hoisinsås, fisksås, chilisås

Skala och grovhacka lök och vitlök. Hacka även chilin grovt. Skala morötterna och strimla dem grovt. Skala och finhacka ingefäran.

Hetta upp en stor kastrull med olja och fräs lök, vitlök, chili, morot, ingefära och kryddor i någon minut. Tillsätt buljong, fisksås samt kött och koka upp. Låt sjuda på svag värme i 1 - 1 1/2 timme utan lock eller tills köttet är så mört att det går att dra bort från benet. Smaka av buljongen och tillsätt eventuellt lite salt. Plocka upp köttet, dra isär det i mindre bitar och lägg det åt sidan. Koka nudlarna enligt anvisningarna på paketet. Strimla isbergssallad och salladslök grovt. Grovhacka mynta, basilika och koriander och finhacka chilin. Fördela allt detta i soppskålar tillsammans med mungbönsgroddarna. Fyll skålarna med buljong och kött. Strö slutligen friterad vitlök på toppen och servera genast. Låt alla själva ta för sig av hoisinsås, fisksås och chilisås. 

Shepherds pie med isterband

Ett recept från boken Allt i en gryta av Lisa Lemke. Jag som gillar isterband tycker att detta var gott! Men onödigt krångligt egentligen när man lika gärna kan äta isterbanden stekta med dillstuvad potatis.



4 portioner

Mos:

500 g potatis

500 g kålrot

1/2 dl grädde

25 g smör

50 g riven cheddarost

Salt och svartpeppar

Fyllning:

1 1/2 gul lök

6 stora isterband

Olja

6-8 hela inlagda rödbetor

Till servering:

Inlagda rödbetor

Sätt ugnen på 225 grader. Skala potatis och kålrot till moset, skär rotfrukterna i mindre bitar och koka alltsammans i saltat vatten tills de är helt mjuka. Skala och hacka löken till fyllningen under tiden. Snitta isterbanden, ta bort korvskinnen och mosa resten. Hetta upp en stekpanna med lite olja och fräs lök och korv. Salta och peppra. Grovhacka rödbetorna och blanda ner i stekpannan. Fördela blandningen jämnt i en ugnsform. Mosa rotfrukterna med en potatisstomp och tillsätt grädde, äggula och smör. Vispa ihop med en elvisp till ett mos. Det gör inget om det förekommer mindre klumpar i moset. Rör ner osten och krydda med salt och peppar. Bred moset över korvblandningen och grädda i mitten av ugnen i 20-25 minuter eller tills pajen har fått fin färg. Servera tillsammans med inlagda rödbetor. 

onsdag 23 december 2020

Krämig risoni med ramslökskorv, tomat och paprika

 Ett recept från Linas matkasse. Lätt att göra och gott! 



4 portioner 

1 gul lök

400 g ramslöksgrill

1 tsk torkad timjan 

3 1/2 dl risoni

1 grön paprika 

1 ask cocktailtomater 

Olivolja

1/2 msk vitvinsvinäger 

8 dl vatten

1 tärning kycklingbuljong 

1/2 tsk salt

Svartpeppar 

1 msk smör

Finhacka gul lök. Skär ramslöksgrill i slantar. Hetta upp lite olivolja i en stekgryta och bryn korven 1-2 minuter. Tillsätt lök och torkad timjan. Fräs ytterligare 2-3 minuter.

Tillsätt risoni, vitvinsvinäger, vatten, smulad kycklingbuljong, salt och lite nymald svartpeppar. Sjud under lock 10-12 minuter, tills risonin är mjuk. Rör om då och då. 

Skär grön paprika i små tärningar. Dela cocktailtomater. Rör ner i grytan. Toppa med tomater och paprika. Servera direkt. 

Kyckling med sötsur sås och rufsiga morötter

Ett recept från Linas matkasse. Första gången som jag testat göra hemmagjord sötsur sås! Och den blev väldigt god! Så det receptet ska jag lägga på minnet!



4 portioner 

3 1/2 dl jasminris

Sötsur sås:

1 burk ananasringar

1 1/2 msk majsstärkelse 

3 msk ketchup

2 msk rödvinsvinäger 

1 msk socker

2 dl vatten

Kycklinglårfilé:

600 g kycklinglårfilé 

1/2 tsk salt

Svartpeppar 

Neutral olja

Grönsaker:

1 broccoli 

250 g morötter 

Koka jasminris enligt anvisning på förpackningen.

Sötsur sås: häll spadet från ananasringar i en kastrull. Dela ananasen i mindre bitar och lägg ner i kastrullen. Blanda ner ketchup, rödvinsvinäger, socker och vatten. Blanda ut majsstärkelse i lika delar vatten och vispa ner i såsen. Koka upp under omrörning och sjud 2-3 minuter. 

Kycklinglårfilé: krydda kycklinglårfilé med salt och nymald svartpeppar. Hetta upp lite neutral olja i en stekpanna och stek kycklingen 4-5 minuter per sida, tills den är helt genomstekt (innertemperatur 72 grader).

Grönsaker: skär broccoli i buketter och skiva stammen tunt. Koka i lättsaltat vatten 2-4 minuter. Skala morot. Fortsätt skala moroten i långa remsor och lägg i en skål. Servera nystekt kyckling med sötsur sås, jasminris, broccoli och rufsiga morötter. 


Kolja med grekisk tomatsås, Oliver och potatispuré

Ett recept från Linas matkasse. Skumt med tomatsåsen till, tyckte inte riktigt att det passade ihop.



4 portioner

250 g morötter

Grekisk tomatsås:

1 rödlök 

1/2 tsk timjan

1 frp krossade tomater

1 tsk torkad oregano

1 frp snackoliver

2 msk olivolja

1 vitlöksklyfta

1 msk tomatpuré 

1 dl vatten

1 tärning kycklingbuljong 

1/2 tsk socker

Svartpeppar 

Salt

Potatispuré:

900 g potatis

2 dl mjölk

2 msk smör

1 tsk salt

Kolja:

600 g koljafilé 

1/2 tsk salt

1 msk olivolja 

Skala, dela och koka potatis mjuk i lättsaltat vatten.

Grekisk tomatsås: finhacka rödlök. Hetta upp olivolja i en kastrull och fräs lök 1-2 minuter. Tillsätt pressad vitlök, torkad timjan, tomatpuré, krossade tomater, vatten, smulad kycklingbuljong, socker, torkad oregano, lite nymald svartpeppar och snacksoliver. Koka upp och sjud 5-7 minuter. Smaka av med salt.

Grovriv morot och lägg i en skål.

Potatispuré: värm mjölk och smör i en kastrull. Häll bort vattnet från potatiskoket. Mosa potatisen med en elvisp eller potatisstöt och tillsätt mjölkblandningen. Vispa till ett mos. Smaka av med salt. 

Kolja: skär koljafilé i portionsbitar och krydda med salt. Hetta upp olivolja i en stekpanna och stek fisken 2-3 minuter per sida, tills den är klar. 

Servera nystekt koljafilé med grekisk tomatsås, potatispuré och rårivna morötter.