Ett recept från boken Allt i en gryta av Lisa Lemke. Gott! Har nog aldrig gjort paella på risoni förut, så det var kul att testa.
4 portioner
1 stor gul lök
2 vitlöksklyftor
1 röd chili
2 röda paprikor
4 kycklingklubbor
200 g chorizo
1 dl olivolja
1 kuvert saffran (1/2 g)
1 1/2 msk rökt paprikapulver
400 g risoni
1 burk körsbärstomater på burk (ca 400 g)
5 dl lager (öl)
4-5 dl hönsbuljong
1 burk stora vita bönor (ca 400 g)
Salt och svartpeppar
Färskpressad citronsaft
Till servering:
Grovhackade svarta urkärnade kalamataoliver
Grovhackad bladpersilja
Skala och finhacka lök och vitlök. Finhacka även chilin fint. Kärna ur och skär paprikan i mindre bitar. Dela varje kycklingklubba i 2 bitar. Skär chorizon i tjocka slantar. Hetta upp en stor gryta eller kastrull med olivolja och bryn kycklingen. Tillsätt lök, vitlök samt chili och fräs tills löken är mjuk. Rör ner saffran, paprikapulver, chorizo samt paprika och stek under omrörning i någon minut. Häll i risoni, körsbärstomater, öl samt lite av buljongen och koka upp på medelvärme. Låt paellan sjuda på svag värme tills risoni är mjuk, vätskan har kokat in och kycklingen är helt genomlagad. Det tar cirka 20 minuter. Låt bönorna rinna av i en sil och rör sedan ner dem när paellan har några minuter kvar att koka. Rör om ofta under hela koktiden och späd i omgångar med hönsbuljong efterhand som vätskan kokar in. Smaka av med salt, peppar och rikligt med citronsaft. Servera tillsammans med oliver och persilja.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar