Sidor

måndag 28 december 2020

Linssoppa med grillad kyckling

Ett recept från boken Allt i en gryta av Lisa Lemke. Jag som annars tycker att linssoppa är en ganska så tråkig mat, tyckte att denna varianten var ganska så god. Tillbehören ovanpå hottar upp den ett rejält snäpp!



4 portioner

2 gula lökar

2 vitlöksklyftor

1 urkärnad chili

Matolja

1 tsk malen spiskummin

1 tsk malen koriander

1 tsk strösocker

1 burk krossade tomater (ca 400 g)

1 liter höns- eller grönsaksbuljong

2 1/2 dl röda linser

Salt och svartpeppar 

Ev. Färskpressad limesaft

Till servering:

Köttet från 1/2 grillad kyckling

1-2 avokador 

125 g mozzarella

Skala och finhacka lök och vitlök. Finhacka även chilin. Fräs lök, vitlök och chili i olja i en kastrull tills löken är mjuk. Tillsätt kryddor samt socker och låt detta fräsa med en kort stund. Öka värmen, häll ner de krossade tomaterna och fräs ytterligare några minuter. Rör ner hönsbuljongen, koka upp och låt koka på hög värme utan lock i cirka 5 minuter. Tillsätt linserna, rör om och sänk värmen. Låt puttra i cirka 15 minuter, eller tills linserna är mjuka. Rör om då och då under tiden. Tillsätt eventuellt mer buljong om soppan kokar ihop för mycket (det beror på hur vid kastrull du använder). Smaka av soppan med salt, peppar och eventuellt limesaft. Servera soppan toppad med kycklingkött samt avokado och mozzarella i bitar. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar