Sidor

torsdag 23 mars 2017

Viltgryta med svartavinbär

Ett recept ur Per Morbergs bok Morberg lagar husmanskost. Lyxigt och gott med älggryta! Synd att jag flyttat ifrån min fd granne som var jägare.. han var så snäll som gav mig älgkött ibland. Numera blir väldigt sällan jag äter älg.


6-8 portioner

1 kg grytbitar av viltkött
1 morot
1 gul lök
1 bit rotselleri
1 bit purjolök
2 msk smör
Salt och nymalen svartpeppar
3-4 dl rödvin
Vatten så att det täcker
2-3 färska lagerblad

Sås
Skyn från grytan 
2 dl vispgrädde
Ljust redningsmjöl
Gelé efter smak
Salt och nymalen peppar

Tillbehör
1 dl svarta vinbär
Kokta broccolibuketter

Skala moroten, löken och rotsellerin och skär dem i små bitar. Skölj och skiva purjolöken. Bryn köttet och grönsakerna i smör i en stekgryta. Salta och peppra. Tillsätt vin, vatten och lagerblad. Låt koka under lock på svag värme tills köttet är mört, 45-60 minuter. Sila av skyn från grytan. Häll den i en kastrull och koka ihop tills hälften återstår. Tillsätt grädden och koka i ytterligare 5 minuter. Red av med ljust redningsmjöl och smaka av med gelé och salt och peppar. Lägg ner köttet i såsen och servera viltgrytan med pressad potatis och kokt broccoli. Garnera med svarta vinbär.


Auberginegryta med lamm

Hade lite lammkött i frysen så googlade på lammgryta och ramlade över detta receptet. Blev väldigt gott!


 4

  • 2 gula lökar 
  • 2 vitlöksklyftor 
  • 1 röd peppar 
  • 800 g lammgrytbitar 
  • 2 msk smör 
  • 1 tsk gurkmeja 
  • ca 400 g krossade tomater 
  • 3 dl vatten 
  • 2 grönsaksbuljongtärning 
  • 1 aubergine 
  • 1 zucchini 
  • salt och svartpeppar
  • 1/2 citron
    1. Skala lök och vitlök, hacka löken grovt och riv vitlöken. Dela, kärna ur och strimla chilin.
    2. Bryn köttet i omgångar i smöret i en gryta. Tillsätt lök, vitlök och chili fräs med några minuter.
    3. Rör ner gurkmeja, krossade tomater, vatten och buljongtärningar.  Koka sakta ca 1 1/2 timme eller tills köttet är riktigt mört.
    4. Ansa och skär aubergine och zucchini i ca 2 cm stora tärningar. Tillsätt grönsakerna i grytan, rör om och koka sakta ytterligare ca 10 minuter. Smaksätt grytan med salt, peppar och några droppar citronsaft.

    5. Till servering: 
    6. Servera grytan med vitt bröd eller varmt pitabröd.

Stuvad lake

Ett recept från Per Morbergs bok Morberg lagar husmanskost. Äntligen hade affären fått in lake till fiskdisken. Har spanat efter lake i flera månader. Tydligen är det bara under en viss period man fiskar lake. Kul att testa göra stuvad lake, men helt ärligt så var det ingen hit.. och alldeles för mycket besvär för nåt som i slutändan inte var så märkvärdigt. Så tyvärr, rekommenderar inte detta receptet!


4 portioner

1 hel lake, cirka 1 1/2 kg
1 liten gul lök
1 liten morot
1 liten bit purjolök
50 g rotselleri
Några persiljestjälkar
1 lagerblad
1 kvist timjan
1/4 flaska torrt vitt vin (knappt 2 dl)

Sås
Buljongen från fiskkoket
1 msk vetemjöl
1 msk rumsvarmt smör
2 dl vispgrädde
2 msk pressad citron
Salt och nymalen peppar

Servering
Rommen från laken
Smör till stekning
2 skivor vitt bröd
1 citron
1/2 hackad persilja

Flå och rensa laken eller be om hjälp i fiskdisken. Spara rommen. Skala och skiva löken och moroten. Skölj och skiva purjolöken. Skala och tärna rotsellerin. Lägg lök, morot, purjolök, selleri, persiljestjälkar, lagerblad, timjan och lakens huvud och fenor i en kastrull. Tillsätt vin och vatten så att det täcker. Koka upp och låt buljongen sjuda i 20 minuter, skumma under tiden. Sila av och koka ner buljongen tills 3 dl återstår. Skär fisken i bitar och sjud dem i buljongen i cirka 10 minuter, tills köttet är vitt. Ta upp och håll fiskbitarna varma. Koka rommen i lättsaltat vatten i cirka 20 minuter, längre om den är stor. Låt rinna av. Koka upp buljongen. Blanda mjöl och smör till en redning. Vispa ner den i buljongen och låt koka i 5 minuter. Tillsätt grädde och låt koka i 4-5 minuter. Smaka av med citronsaft, salt och peppar. Skiva rommen och stek den hastigt i smör. Häll såsen över fisken, garnera med rommen och servera med smörstekta brödskivor skurna i trekanter och citronskivor vända i persilja. 

Helstekt fasan med pommes Anna

Ett recept ur Per Mobergs bok Morberg lagar husmanskost. Väldigt lyxigt med helstekt fasan, har med flit väntat med detta receptet för att göra det vid något festligare tillfälle, så när vi skulle fira min födelsedag tyckte jag var ett perfekt tillfälle. Det blev väldigt gott! Dessvärre stämde inte tiderna för fasanerna, de var alldeles råa inuti när de skulle ha varit klara enligt receptet. Så en termometer hade inte skadat för att slippa kolla köttet en massa gånger.. så får det bli nästa gång!


4 portioner

2 fasaner a 800 g - 1 kg
Salt och nymalen peppar
6 kvistar bladpersilja
6 salladslökar
Smör till stekning

Portvinssås
1/2 gul lök
Skyn från fasanen
3 dl vispgrädde 
1/2 dl portvin
Salt och nymalen peppar
1 klick svartvinbärsgelé 

Pommes Anna
800 g potatis
100 g kylskåpskallt smör
Salt och vitpeppar

Garnityr
200 g kärnfria druvor
50 g valnötskärnor
200 g sockerärtor
Smör till stekning
Persilja till garnering

Värm ugnen till 150 grader. Skölj och torka ur fasanerna. Salta och peppra utanpå och inuti och fyll dem med persilja och salladslök. Bind upp dem med hushållssnöre. Bryn fasanerna runt om i smör och lägg dem i en ugnsform. Ugnsstek dem i 10 minuter på ena sidan, vänd och stek i ytterligare 10 minuter. Saften ska vara klar, rosa färgad, när de är klara. Ta ut fasanerna och håll dem varma i aluminiumfolie. Spara stekskyn. Skala och hacka löken. Fräs den mjuk i en stekpanna. Tillsätt stekskyn från fasanerna, grädden och portvinet och låt koka ihop i några minuter. Smaka av med salt, peppar och svartvinbärsgelé. Skala druvorna och grovhacka nötterna. Fräs i smör. Förväll sockerärterna. Skär ut brösten ur fasanerna och skiva dem. Servera med portvinssås, pommes Anna, druvorna, valnötterna och ärterna. Garnera med persilja.

Pommes Anna
Värm ugnen till 225 grader. Skala och skiva potatisen tunt. Varva den i en smord form med salt och peppar och hyvlat smör. Lägg en tyngd på formen och grädda mitt i ugnen i cirka 50 minuter tills potatisen känns mjuk och fått fin färg.

Biff Rydberg

Ett recept från boken Husman av Stefan Ekengren. En riktigt god klassiker som vi gör ibland här hemma. Gillar att recepten är lite moderniserade i denna boken, gott med senapssåsen istället för bara vanlig senap. Rekommenderas!


4 port.

600 g biff eller oxfilé 
2 gula lökar, finhackade
30 g smör
800 g fast potatis, skalad och i 1 cm stora tärningar
4 ägg
1/2 knippe kryspersilja, hackad
1 msk grov skånsk senap
1 msk dijonsenap
3 dl créme fraiche
Rapsolja till stekning
Salt och nymald svartpeppar

Tärna oxfilén i 1 cm stora tärningar. Koka löken mjuk med smöret i en kastrull. Hetta upp en panna, häll i olja och stek potatisen precis klar. Salta, peppa. Knäck försiktigt äggen och separera gulan från vitan. Spara en skalhalva från varje ägg och lägg gulorna i skalhalvorna. Stek köttet hastigt i olja i en het panna några minuter. Salta, peppra och lägg upp köttet på ena sidan av ett stort fat. Lägg potatisen på andra sidan, löken i mitten och äggulorna i sina skal uppe på. Strö persiljan över löken. Blanda senap och créme fraiche i en skål. Smaka av med salt och servera vid sidan om. 

Skomakarlåda

Ett recept från boken Husman av Stefan Ekengren. Lätt att göra och väldigt gott! Ser du väl på bilden...? 


4 portioner

480 g putsad biff, i 120 g portionsbitar
80 g bacon, finstrimlat
1 scharlottenlök, grovt skuren
1/2 vitlöksklyfta, delad
2 tsk strösocker
1 msk rödvinsvinäger
1/2 dl rödvin
2 dl kalvfond
1 purjolök, sköljd och strimlad
1/2 knippe persilja, grovhackad
Salt och nymald vitpeppar
Smör

Stek baconet krispigt i en torr stekpanna, håll varmt. Fräs scharlottenlök och vitlök några minuter i smör. Tillsätt socker och låt det karamellisera. Häll på vinägern och låt den koka in helt i lök och sockerblandningen. Häll på vinet och reducera till hälften. Slå på fonden och reducera ytterligare. Smaka av med salt.

Fräs purjolöken mjuk i smör. Stek biffen i smör i cirka två minuter på varje sida, ös med smör under tiden. Arrangera potatismos, biff, bacon, purjolök, sky och persilja i portionsformar. 


Rotmos med fläsklägg

Ett recept ur boken Husman av Stefan Ekengren. En utav mina favoriträtter nu för tiden. Kan inte fatta att jag kunde tycka illa om det som barn...!


4 portioner

800 g benfritt rimmat fläsklägg
1 gul lök
1/2 morot, skalad och skivad
6 hela kryddpepparkorn
1 lagerblad

Rotmos
350 g morötter, skalade och grovskurna
150 g kålrot skalad och grovskuren
250 g potatis skalad och grovskuren
6 dl fläskbuljong från koket av fläskläggen
Salt

Placera läggen i en stor kastrull och fyll på med vatten. Koka upp och skumma väl. Lägg i grönsaker och kryddor och koka på svag värme tills köttet är ordentligt mört, cirka 1 1/2 timme. Ta upp köttet och låt kallna något. Spara fläskbuljongen till servering och rotmos. Vid serveringen skivas fläsklägget och värms i lite fläskbuljong och serveras med rotmos och grovkornig senap.

Rotmos
Koka morot och kålrot i en kastrull med saltat vatten. Koka potatisen i en separat kastrull med saltat vatten. När rötter och potatis är klara hälls vattnet av och allt mosas med en ballongvisp. Inte för fint, det är gott om det finns lite bitar kvar. Späd moset med varm buljong och smaka eventuellt av med salt.

Klappgröt

Ett recept från boken Husman av Stefan Ekengren. Min svärmor nämnde Klappgröt för länge sen, tänkte att det måste jag testa. Och så fanns receptet med i nya kokboken jag fick i julklapp! Kan ärligt säga att det var okej, men inget jag kommer göra fler gånger.


4 port.

2 dl mannagryn
1,3 liter lingondricka
Lite citronsaft
Ev lite honung eller strösocker

Till servering
Vispgrädde
Valfri sylt

Koka upp lingondrickan och vispa i mannagrynen. Låt grynen koka försiktigt, eller bara sjuda, 30 minuter tills de har svällt ordentligt. Ta bort kastrullen från värmen, ställ den i isbad och vispa tills gröten är luftig, len och kall. Beroende på vilken lingondricka du använder kan det behövas lite mer syra (citronsaft) eller lite mer sötma (honung). Smaka av när gröten är färdigvispad. Servera med lättvispad grädde och sylt.

Köttbullar

Ett recept från boken Husman av Stefan Ekengren. Var ganska så länge sen jag gjorde köttbullar till middag, så det var riktigt gott kan jag säga! 


4 portioner

500 g blandfärs
3/4 dl ströbröd
1/2 dl vatten
1/2 dl standardmjölk
1 1/2 tsk salt
1/2 dl krossad is
1/2 gul lök, finhackad och stekt mjuk i smör
1 ägg
Nymald vitpeppar
Smör

Gräddsås:
1 scharlottenlök
2 msk rårörda lingon
1 ansjovisfilé
20 g smör
3 dl kalvbuljong som fått koka ur i stekpannan efter köttbullesteket
2 dl vispgrädde
Salt

Ställ bunke och köksredskap som du ska blanda färsen med i frysen en bra stund före tillagning. Lägg ströbröd, vatten och mjölk i en annan bunke och låt svälla cirka 10 minuter. Blanda färsen med salt och is i den frysta bunken. Blanda tills färsen gått ihop ordentligt. Tillsätt lök, ägg och ströbrödsblandning. Tillsätt peppar och fortsätt blanda tills färsen har gått ihop igen. Gör ett stekprov och justera eventuellt med mer salt, peppar och vätska. Forma köttbullar och stek dem knapriga i smör tills de är precis genomstekta, cirka 5 minuter runt om. Håll varma fram till servering. Koka ur pannan med buljongen efter stekningen och spara skyn till gräddsåsen. Såsen får extra god smak av köttbullarna då.

Gräddsås:
Fräs lök, lingon och ansjovis i smör. Fyll på med buljongen och reducera tills 2/3 återstår. Häll i grädden och koka ihop tills 2/3 återstår. Smaka av med salt och ytterligare lingon om det behövs för sötsyrlighetens skull.

Oxbringa med pepparrot

Ett recept från min nya bok Husman av Stefan Ekengren. Måste säga att det blev förvånansvärt gott! Men dessvärre krymper köttet väldigt mycket.. och jag och min sambo gillar kött. Så det står att receptet är för 4 personer, men jag tyckte att det räckte precis till oss två.


4 port.

800g rimmad oxbringa
1 gul lök
2 lagerblad

Impotatis:
6 dl buljong från oxbringekoket
80 g morötter, skalade och grovskurna
80 g rotselleri, skalad och grovskuren
80 g palsternacka, grovskuren ( skalet är otroligt gott, behåll det)
1 gul lök, grovskuren
350 g potatis, skalad och grovskuren
1/4 pepparrot, riven

Pepparrotskräm:
1/2 potatis, skalad och kokt
1 äggula
1/2 msk dijonsenap
1 dl rapsolja
Pepparrot efter smak, riven
Salt

Spola oxbringan några minuter för att få bort det ytliga saltet på köttet. Lägg köttet i en kastrull, fyll på med vatten så det täcker väl. Koka upp, skumma bort det som kommer upp till ytan under uppkoket och lägg i lök och lagerblad. Koka oxbringan cirka 1 1/2 timme. Tiden kan variera beroende på köttet, men man ska kunna köra igenom en köttgaffel eller sticka utan problem i köttet när det är färdigkokt. Ta upp köttet ur buljongen och ställ det i press medan det kallnar. Sila buljongen och spara den till potatisen och till serveringen av oxbringan. Skiva oxbringan tunt när den ska serveras, lägg den i en form och slå över lite varm buljong.

Koka upp buljongen och lägg i rotfrukter och lök. När det kokat 20 minuter, lägg i potatisen. Kom ihåg att rotfrukter som kokat för kort tid inte är så gott. Koka hellre både rotfrukter och potatis lite för länge. Servera med oxbringa och riven pepparrot.

Pepparrotskräm:
Pressa potatisen direkt ner i en bunke. Låt kallna något och tillsätt äggulor och senap. Vispa ner oljan i en tunn stråle. Smaksätt med pepparrot och salt.
 

onsdag 22 mars 2017

Hemmagjord tacokrydda

Hade missat att köpa tacokrydda, så testade att göra hemmagjord. Var ju busenkelt! Och faktiskt så smakade det som den man köper. Framöver kommer jag bara att göra hemmagjord!

Ingredienser

 1 portion 
  • 2 msk paprikapulver
  • 1 tsk lökpulver
  • 1 tsk vitlökspulver
  • 1 tsk salt
  • 1 msk spiskummin
  • 1 krm cayennepeppar
  • 1 krm chilipulver
  • 1 msk oregano

Så här gör du

  1. Blanda ihop alla kryddor och förvara i en kryddburk eller annan burk med tättslutande lock.