Sidor

torsdag 23 mars 2017

Stuvad lake

Ett recept från Per Morbergs bok Morberg lagar husmanskost. Äntligen hade affären fått in lake till fiskdisken. Har spanat efter lake i flera månader. Tydligen är det bara under en viss period man fiskar lake. Kul att testa göra stuvad lake, men helt ärligt så var det ingen hit.. och alldeles för mycket besvär för nåt som i slutändan inte var så märkvärdigt. Så tyvärr, rekommenderar inte detta receptet!


4 portioner

1 hel lake, cirka 1 1/2 kg
1 liten gul lök
1 liten morot
1 liten bit purjolök
50 g rotselleri
Några persiljestjälkar
1 lagerblad
1 kvist timjan
1/4 flaska torrt vitt vin (knappt 2 dl)

Sås
Buljongen från fiskkoket
1 msk vetemjöl
1 msk rumsvarmt smör
2 dl vispgrädde
2 msk pressad citron
Salt och nymalen peppar

Servering
Rommen från laken
Smör till stekning
2 skivor vitt bröd
1 citron
1/2 hackad persilja

Flå och rensa laken eller be om hjälp i fiskdisken. Spara rommen. Skala och skiva löken och moroten. Skölj och skiva purjolöken. Skala och tärna rotsellerin. Lägg lök, morot, purjolök, selleri, persiljestjälkar, lagerblad, timjan och lakens huvud och fenor i en kastrull. Tillsätt vin och vatten så att det täcker. Koka upp och låt buljongen sjuda i 20 minuter, skumma under tiden. Sila av och koka ner buljongen tills 3 dl återstår. Skär fisken i bitar och sjud dem i buljongen i cirka 10 minuter, tills köttet är vitt. Ta upp och håll fiskbitarna varma. Koka rommen i lättsaltat vatten i cirka 20 minuter, längre om den är stor. Låt rinna av. Koka upp buljongen. Blanda mjöl och smör till en redning. Vispa ner den i buljongen och låt koka i 5 minuter. Tillsätt grädde och låt koka i 4-5 minuter. Smaka av med citronsaft, salt och peppar. Skiva rommen och stek den hastigt i smör. Häll såsen över fisken, garnera med rommen och servera med smörstekta brödskivor skurna i trekanter och citronskivor vända i persilja. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar