Sidor

lördag 11 juni 2022

Matjessill med brynt smör

Ett recept från boken Husman av Johan Åkerberg. Detta är så lätt att göra och så himla gott! 



4 matjesillfiléer, ca 400 g

1 rödlök, finhackad

1 knippe gräslök, hackad

2 ägg, hårdkokta och hackade

1 dl dill, grovhackad

100 g smör

Kokt färskpotatis

Dela filéerna i bitar och lägg dem i en rad på varje tallrik. Blanda rödlök och gräslök och lägg det på sillen. Toppa med ägghack och dill. Smält smör i en kastrull tills det får en nötbrun färg. Slå på det varma smöret precis före servering. Servera med kokt färskpotatis. 

Tips! Gör en röra på ingredienserna och servera på kavring med lite nybrynt smör, så blir det en riktigt god förrätt. 

torsdag 9 juni 2022

Potatisbullar med stekt fläsk och lingon

Ett recept från boken Husman av Johan Åkerberg. Väldigt gott! Att ha lök och persilja i gjorde verkligen susen! Bästa hemmagjorda potatisbullarna jag gjort!



1/2 kg mjölig potatis, oskalad

2 klyftor vitlök

1/2 gul lök, hackad

3 ägg

1/2 dl vetemjöl

1 dl persilja, hackad

Salt

Peppar

Smör och olja, till pannan

Rimmat stekfläsk, knaperstekt

Rårörda lingon

Koka potatisen i 20-25 minuter tillsammans med vitlök och lök. Häll av vattnet och låt potatisen ånga av sig i 5 minuter. Skala potatisarna och mosa ihop dem med vitlök och lök. Blanda i ägg, mjöl och och persilja. Smaka av med salt och peppar. Hetta upp smör/olja i en stekpanna och lägg i en matsked smet, platta ut till en ca 2 cm tjock bulle. Vänd efter några minuter. Stek tills bullarna fått fin färg. Servera med det knaperstekta fläsket och rårörda lingon. 

onsdag 8 juni 2022

Biff Strindberg

Ett recept från boken Husman av Johan Åkerberg. Första gången jag äter det! Gott!



1/2 kg biff, skivad i 4 skivor

4 msk senap

2 äggulor

1 gul lök, finhackad

Stekt potatis

Pressgurka

Blanda senap och äggulor till en smet. Pensla senapssmak på ena sidan av biffen och strö hackad lök på. Lägg biffen i stekpanna med smeten uppåt. Vänd biffen en gång och stek med löken neråt. Servera biffarna med stekt potatis och pressgurka. 

måndag 6 juni 2022

Lapskojs

Ett recept från boken Husman av Johan Åkerberg. Första gången jag gör lapskojs helt från grunden. Blev faktiskt väldigt gott! Och jag som avskydde lapskojs som barn…



1 kg potatis, skalad och grovtärnad

1 burk salta biten alt. 300 g kokt oxbringa/ fläsklägg

1 lagerblad

5 korn vitpeppar

3 korn kryddpeppar

50 g smör

Salt

Vitpeppar

Saltgurka

Inlagda rödbetor

Lägg lagerblad, peppar, potatis och kött i en kastrull. Häll på spadet från burken plus vatten så att det täcker potatisen. Koka under lock tills potatisen känns klar, 15-20 minuter. Ta bort synliga lagerblad och pepparkorn. Lägg i smör och mosa potatisen och köttet. Smaka av med salt och vitpeppar. Servera med saltgurka och rödbetor.

Halstrad oxbringa med pepparrotssås

 Ett recept från boken Husman av Johan Åkerberg. Så gott!!



1 kg oxbringa, rimmad

2 liter vatten

2 gula lökar, delade

3 morötter, i mindre bitar

1 bit rotselleri, tärnad

10 vitpepparkorn 

2 lagerblad

Tillbehör:

Pepparrotssås

Pressgurka

Kokt potatis

Skiva oxbringan tunt och halstra snabbt i het panna. Servera med pepparrotssås, extra riven pepparrot, kokt potatis och pressgurka. 

Pepparrotssås

2 msk smör

2 msk vetemjöl

1/2 liter buljong, gärna från avkok

2 dl grädde

1/2-1 dl pepparrot, nutiden

Salt

Vitpeppar

Smält smöret i en kastrull och vispa i mjöl. Slå i hälften av buljongen under omrörning. Se till att såsen blir klumpfri och slå på resterande buljong. Tillsätt grädde och koka upp, sjud i 5 minuter. Smaka av med pepparrot, salt och peppar.