Sidor
▼
tisdag 28 september 2021
Korvgryta med champinjoner
Ett recept från recept.se. Det var inte direkt märkvärdigt, men funkar bra som vardagsmat!
2 portioner
– 300 g blandade korvar, t ex kabanoss, salsiccia, kolbasz
– 125 g champinjoner
– ½ gul lök
– ½ fänkål
– 1 tsk smör
– 1 msk senap
– 1 msk kalvfond
– 1 dl vatten
– 1 dl grädde
– ½ dl strimlad purjolök
– 30 g färsk babyspenat
1.Skiva korvar och dela champinjoner. Hacka löken. Skiva fänkålen. 2. Hetta upp smör i en stekpanna och stek korv, champinjoner, lök och fänkål några min. 3. Tillsätt senap, fond, vatten och grädde. Koka ihop 10 min och tillsätt purjolök och spenat. Servera direkt.
Fransk kycklinggryta
Ett recept från arla.se. Lätt att göra och väldigt gott!
(460 kcal)
4 portioner
400 g Kycklinglårfilé
250 g Champinjoner
2 msk Smör
3 dl gräddmjölk
1/2 msk Majsstärkelse
1 msk Kycklingfond
2 msk Senap
2 st Pressade vitlöksklyftor
1 tsk Torkad timjan
2 krm Svartpeppar
1/2 dl Hackad färsk persilja till garnering
Ris
Koka riset enligt anvisning på förpackningen.
Skär kyckling och svamp i bitar och fräs dem i smör.
Vispa samman gräddmjölk, majsstärkelse, fond, senap och vitlök. Häll det över kycklingen och låt koka ca 5 min.
Smaka av med timjan och svartpeppar. Strö över persilja. Servera med ris.
Högrevsgryta med dragon och senap
Ett recept från recept.se. Blev verkligen supergott! Äntligen en god gryta där köttet blir riktigt mört! Kul med alternativ till kalops som annars är min favorit.
(271 kcal)
4 portioner
– 700 g nötkött, gärna högrev
– 100 g rotselleri
– 2 morötter
– 1 gul lök
– 1 röd lök
– 2 vitlöksklyftor
– smör till stekning
– 1 tsk torkad dragon
– salt, svartpeppar
– 2 msk senap
– 2 msk kalvfond
– 5 dl vatten
– ½ dl grädde
– 1 dl syltlök
– 1 dl hackad cornichongurka
– 2 msk hackad färsk dragon
Skär köttet i grytbitar. Skala och skär rotselleri, morötter och lök i mindre bitar. Finhacka vitlöken. 2. Bryn kött, selleri, lök och vitlök runt om i smör i omgångar och lägg i en gryta. Strö på dragon, salt och peppar. Blanda ner senap, fond och vatten. Späd med mer vatten vid behov. 3. Koka upp och sjud grytan under lock i ca 1,5 timme. 4. Blanda ner grädden och koka i 5 min. Tillsätt morötter, syltlök och cornichonsgurka. Puttra i 5 min och strö på dragon. Servera med sallad.
Helstekt fläskfilé i senapsgräddsås
Hittade detta recept på köket.se. Hade inte direkt några förväntningar, men det blev verkligen supergott! Rekommenderas verkligen!
4 portioner
500 g fläskfilé
0,5 msk vetemjöl, till att mjöla in filéerna
50 g smör
3 msk schalottenlök, finhackad
(2 msk persilja, hackad)
1 tsk svensk senap
1 tsk dijonsenap
1 dl vitt vin
1,5 dl matlagningsgrädde
salt
vitpeppar
Använd en stekpanna eller plateau, minst 20 cm i diameter, med lock.
Smält 30 g smör i pannan.
Salta fläskfilén med 1 tsk salt och vrid några varv vitpeppar från kvarn över den. Mjöla den lätt.
Lägg filén i pannan precis när smöret börjar ta färg.
Stek den runt om i ca 20 min i lagom stark värme på spisen (eller i ugn, 220 grader). Ös den ofta.
Tag upp fläskfilén och lägg den på ett fat. Håll den varm.
Lägg 20 g smör i samma stekpanna och stek den finhackade schalottenlöken på svag värme ca 2 min under omrörning med en träslev eller liknande. Tillsätt därefter 2 msk hackad persilja och till sist senapen.
Tillsätt vitt vin och låt det hela få ett uppkok. På så sätt får man med alla smakämnena. Häll även i vispgrädden och låt sjuda i ca 2 min. Smaka av senapssåsen och tillsätt ev mer salt och peppar.
Skiva upp helstekt fläskfilé och fördela senapsgräddsås över den. Servera med kokt ris och sallad.
Texmexpytt
Hittade ett recept på texmexpytt i en Allt om mat tidning. Passade perfekt att göra då jag hade ris över sedan gårdagens middag och så hade jag köttfärs och frysta grönsaker i frysen. Hoppade över löken och och tog min färdiga påse med frysta ärtor, majs och paprika. Väldigt gott!
4 portioner
500 g nötfärs
(2 gula lökar)
(1 vitlöksklyfta)
1 röd eller grön paprika
250 g majs
2 msk fajitakrydd
4 dl kokt ris
smör
tillbehör:
1 lime
ev 2 dl gräddfil
sallad
Bryn köttfärsen i 1 msk smör i en stor stekpanna. Skala och hacka lök och vitlök. Kärna ur och skär paprikan i bitar. Blanda ner lök, paprika och majs i stekpannan. Bryn ca 2 minuter. Tillsätt fajitakryddan och 1 dl vatten. Låt vattnet koka in. Vänd ner riset och servera med limeklyftor, gräddfil och sallad.
Fajitakrydda, ca 6 msk
1 msk maizena majsstärkelse
1 msk rökt paprikapulver
2 tsk chilipulver
(2 tsk mald koriander)
1 msk lökpulver
2 tsk strösocker
1 msk salt
onsdag 22 september 2021
Kycklingcurry
Ett recept från ica.se. Ingen wow upplevelse men helt okej vardagsmat.
4 portioner
4 port ris eller annat gryn (gärna fullkorn)
1 gul lök
1 röd paprika
2 morötter
ca 600 g strimlad kycklinglårfilé
2 msk olja
2 tsk röd currypasta
500 g krossade tomater
2 dl vatten
salt och peppar
2 dl matyoghurt
Koka riset enligt anvisningen på förpackningen.
Skala och strimla löken. Dela, kärna ur och strimla paprikan. Skala och skär morötterna i mindre bitar.
Stek kycklinglårfilén i oljan i en gryta några minuter. Rör ner currypastan och löken och stek ytterligare ca 3 minuter.
Tillsätt paprika, morötter, tomater och vatten. Låt sjuda under lock ca 10 minuter. Smaka av med salt och peppar. Rör ner yoghurten i grytan och låt den bli varm.
Servera kycklingcurryn med riset.
Krämig fiskgryta med purjolök
Ett recept från ica.se. Tyckte att det såg gott ut på bilden, men tyvärr så var det en ganska så tråkig rätt.
4 portioner
900 g potatis
2/3 purjolök (à ca 300 g)
1 msk olja
1 vitlöksklyfta
1 tsk curry
1 1/2 dl matlagningsgrädde
390 g pastasås basilika
250 g broccoli
600 g alaska pollock
salt
peppar
Tina fisken (om fryst används).
Koka potatisen.
Skölj, ansa och dela purjolöken på längden. Skär den i ca 1 cm stora bitar och fräs dem i oljan i en gryta några minuter. Pressa i vitlöken och rör ner curryn. Tillsätt grädden och pastasåsen. Låt sjuda ca 5 minuter.
Ansa och skär broccolin i klyftor. Koka broccolin i saltat vatten ca 4 minuter.
Skär fisken i bitar och lägg ner i såsen och låt koka upp. Låt sjuda ca 6 minuter. Smaka av med salt och peppar.
Servera fiskgrytan med broccoli och potatis.
Pasta Alfredo
För ett tag sedan fick jag för mig att kolla upp vilka kända italienska rätter som finns på nätet, upptäckte då denna som jag aldrig gjort förut. väldigtbasic med bara osten, men faktiskt väldigt gott! perfekt för barnen också.
4 portioner
4 port pasta (gärna fettuccini)
1 schalottenlök
1 msk smör
3 dl vispgrädde
3 dl parmesanost
peppar
Koka pastan enligt anvisning på förpackningen.
Skala och hacka löken. Fräs löken i smöret någon minut och häll i grädden. Låt koka upp och dra av från värmen.
Riv osten fint och rör i den. Smaka av med peppar.
Servera såsen med pastan.
onsdag 1 september 2021
Falukorv med ajvar- och spenatcouscous
Ett recept från köket.se. Min sambo var inte särskilt imponerad av denna rätten, men jag tyckte att det var gott! speciellt couscousen, den kan nog vara god som tillbehör till annat, kanske som en del på en buffé.
4 portioner
600 g falukorv
smör, till stekning
1 klyfta vitlök, krossad
1 peperoncini (piri piri)
1 gul lök
1 citron, finrivet skal
4 dl kycklingbuljong
2 msk olivolja
4 dl couscous
1 dl ajvar relish
1 msk rostade spiskumminfrön (eller mald)
70 g bladspenat
1 knippe färsk bladpersilja, hackad
150 g fetaost
salt
peppar
Börja med couscousen. Koka upp buljong och olja, rör ner couscousen och lägg på ett lock. Dra kastrullen från värmen och låt svälla i ca 10 minuter.
Mortla spiskumminfröna och rör ner i couscousen tillsammans med ajvar relish, bladspenat och persilja. Smaka av med salt och peppar och toppa med smulad fetaost.
Skiva falukorven.
Hetta upp en stekpanna, smält smöret och fräs krossad vitlök, strimlad gul lök och 1 hel torkad piripiri (som du sedan tar upp före servering) i någon minut.
Lägg i korvskivorna och stek dem gyllenbruna på båda sidor. Riv citronskal över korven och servera med couscousen.