Sidor

tisdag 26 januari 2016

Ostsoppa med pasta

Ett recept från Jennysmatblogg. Enkelt att göra och gott! Mer mättande än vad man kan tro! 

Det här behöver du :

1/2 riven gul lök
5 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
5 dl grädde
1 tub med valfri smaksatt mjukost
1 tsk sambal oelek ( eller sambal garlic – som jag hade )
3 dl okokt pasta
salt & peppar
2 pkt bacon

Serveras med gott bröd

Gör så här :

Hetta upp en kastrull med olja och fräs löken, häll i vatten, grädde och buljongtärning,
låt sjuda upp. Under tiden kokar du pastan al dente, och klipper baconet och fräser det knaperstekt och lägg på hushållspapper. ( Bara för att flottet ska innan av)Tryck ut mjukosten och sänk värmen på spisen.  När osten smält ner i soppan, den ska inte koka , så vänder du ner pastan. Smaka av med salt och peppar & kanske lite sambal oelek om ni önskar mer hetta. Toppa med knaperstekt bacon och servera med något gott bröd,  kanske något nybakat bryt bröd eller nygräddat vitlöksbröd.



söndag 24 januari 2016

Tomatsoppa med fetaost och bacon

Ett till recept från Jennysmatblogg. God soppa! Annorlunda med fetaost i, det gjorde susen! 



Ca 4- 5 portioner:
3 st burkar tomatkross
1 finhackad scharlottenlök
1 vitlöksklyfta
olivolja
5-6 dl vatten
1 dl grädde
2 stycken grönsaksbuljong
3 msk strösocker
Salt och peppar och lite cayenne
ev lite örtkrydda
Ett par dl färdigkokt pasta

Garnering : Finklippt stekt bacon , fetaost och vitlöksbröd

Gör så här :
Hetta upp en kastrull med olivolja och fräs den finhackade löken + vitlöken  glansig, och häll i kryddorna och låt fräsa, rör sedan i lite av vattnet och låt sjuda lite upp en stund. Vänd ner de krossade tomaterna, smula ner buljongtärningarna pressa och sedan häll i sockret. Låt sedan soppan sjuda en halvtimma ( minst ) sedan mixar du soppan slät. Smaka av med salt och peppar, eller mera kryddor och om så önskas – runda av tomatsoppan med en skvätt grädde och sist så vänder du ner den färdiga pastan.

Serveras sedan med knaperstekt baconströssel och fetaost.


Kyckling med bulgur och mangochutney

Ett recept från Jennysmatblogg. Såg supergott ut på bilden, men tyvärr var det inte lika gott på riktigt. 


Ca 4 port.
Bulgur
4 kycklingfiléer
250 g mango chutney
saften från 1 lime
några droppar med tabasco
2 dl bulgur
2 msk olivolja
1/2 tsk gurkmeja
80 g färsk spenat
2 vitlöksklyftor
1 aubergine
3 färska lökar
ca 12 st minitomater
olivolja till stekning
salt och peppar

Gör så här :
Blanda mango chutney i en skål med limesaft och några droppar tabasco. Skär kycklingen i tunna skivor och marinera i 1/4 av chutneyn. Spara resten som tillbehör till maträtten. Koka sedan bulgur enligt anvisningarna på paketet. Skär auberginen i mindre bitar och strö lite salt över bitarna och ställ åt sidan. Hetta upp olivoljan i en stekpanna och smula ner bulgur i pannan. Stek ”torr” och krydda med gurkmeja, salt och peppar. Blanda ner spenaten och tunt skivad vitlök mot slutet och låt den mjukna. Håll varm. Klappa auberginen torr med ett hushållspapper. Stek gyllenbrun i olivolja. Blanda ner bulgur bland auberginen och låt allt bli varmt. Grilla kycklingen på en grill eller i en grillpanna ca 2 minuter på var sida tillsammans med lök i kvartar och tomater i halvor. Servera sedan med resten av mangosåsen. Vill man hetta till maträtten mer så kan man stänka på några droppar mer av tabascon.


söndag 10 januari 2016

Kasslergratäng med smak av pizza

Ett recept från Jennysmatblogg, helt okej vardagsrecept. Inte någon superhit, så kommer inte göra det igen, men helt klart godkänt.
(Jag fuskade och hade i rester av julskinka istället för kassler)


Ca 4 port.
500 gram kassler
Smör
1 / 2 finriven gul lök
1 pressad vitlöksklyfta
3 dl grädde
3 dl creme fraiche
1 msk chilisås
1 tsk tomatpure
1 tsk torkad oregano
2 msk finhackad färsk basilika

Toppa med en valfri ost.

Servera med kokt ris , eller kanske en god pasta.

Gör så här:
Ställ ugnen på 225 grader,
Strimla kasslern och lägg i en ugnssäker form. Hetta upp en kastrull med en klick smör, och fräs snabbt den rivna löken och pressade vitlöken.
Vänd ner creme fraiche, grädde, oregano, tomatpure , chilisås och den finhackade basilikan och låt koka upp. Häll över den heta såsen över kasslern. Riv över ost och strö över yterligare lite oregano på toppen.
Ställ in i ugnen i cirka 15- 20 minuter. Tills gratängen fått fin färg.

Servera sedan genast med god sallad & ris.


lördag 9 januari 2016

Kräftsoppa med thaismaker

Ett recept från Jennysmatblogg. Var väldigt gott ut på hennes bild, men tycker inte direkt att det va så märkvärdigt. Ok, gick att äta, men inte nåt jag kommer att göra igen. Jag gillar inte koriander så hoppade över det, slängde i lite persilja istället. 


Ca 3-4 port.
1 finhackad gul lök
1/2 röd strimlad paprika
1/2 strimlad gul paprika
1/2 strimlad grön paprika
400 gram kokosmjölk
1 tsk sambal oelek 
1/2 lime
2 burkar kräftstjärtar (a 360 gram)
(koriander)

Gör så här:
Hetta upp en stekpanna med olja och fräs lök glansig innan du lägger ner paprikan, fräs den snabbt. Man vill inte ha mjuk paprika, utan behålla tuggmotståndet. Vänd ner kokosmjölk & sambal oelek och låt sjuda upp, dra bort kastrullen från plattan.  Pressa ner en halv lime & rör ner kräftstjärtarna och koriandern och klart att servera



onsdag 6 januari 2016

Ajvargratäng med falukorv

Ett recept jag hittade på jennysmatblogg, superlätt att göra och riktigt gott!
Rekommenderas! 



Ca 4 port.
500 gram okokt pasta
1 ring med falukorv
2 1/2 dl vispgrädde
2 1/2 dl creme fraiche
2- 3 msk stark ajvar
salt & peppar
1 låda med körsbärstomater

Topping : cheddarost ( ost man brukar lägga på hamburgarna)

Gör så här: 
Koka pastan al dente, och lägg i botten på en stor ugnsfast form. Ställ ugnen på 200 grader. Skiva falukorven tunt och fördela ut över pastan och klyfta tomaterna och fördela ut. Värm upp en kastrull med grädde, creme fraiche och smaka av med ajvar salt & peppar. Häll detta över gratängen och toppa med god ost. Ställ in i ugnen i cirka 15- 20 minuter eller tills gratängen fått vacker färg.