Sidor

lördag 21 mars 2015

Fisksoppe-gryta

Ett recept från boken Nya Annas Mat av Anna Bergenström. Gjorde denna på tjejmiddagen jag hade igår, blev väldigt gott! Men hade extra vatten ( ungefär dubbelt så mycket) för jag ville att den skulle bli lite mer som soppa.


3 gösfiléer (ca 450 g)
4 scharlottenlökar 
1 vitlöksklyfta
1/2 zucchini
1/2 aubergine
1/3 tsk dragon
1 fiskbuljongtärning
1/2 (1/4 g) saffran
2-3 msk vetemjöl
2 dl vatten (jag tog ca 4 dl)
2 dl grädde
1 tomat
1/2 morot
3 stjälkar blekselleri
Några sockerärter

Skala och finhacka scharlottenlök och vitlök. Lägg åt sidan. Skala moroten och skär i smala strimlor. Skiva zucchinin och auberginen i halvmånar. Skala, flå och kärna ur tomaten. Fräs lök och vitlök i en gryta. Strö över stött saffran och söndersmulad dragon. Rör om. Rör ner mjölet och späd med vatten och koka upp. Späd med grädden och koka upp på nytt. Lägg i fiskbuljongtärning och alla grönsakerna (utom tomaten) inklusive sockerärter och strimlad blekselleri. Koka i några minuter. Lägg sedan ner gösfiléerna delade i stora bitar och tomatstrimlor. Koka sakta under lock några minuter tills fisken är klar. 

onsdag 18 mars 2015

Risotto med svamp och räkor

En kollega på jobbet åt risotto till lunch här om dagen. Tänkte att jag inte ätit risotto på väldigt länge, har faktiskt bara gjort det en gång förut. Så nu blev det i alla fall av! Tycker att det blev gott, men hade nog varit godare utan vin i.

1 gul lök
1 burk kantareller
1 dl olivolja
4 dl avrorioris
1,5 liter varm hönsbuljong
2,5 dl riven parmesanost
1 påse frysta räkor, tinade och skalade
1 vitlöksklyfta
Salt, peppar och chili efter smak

Skala och finhacka löken. Dela svampen i mindre bitar. Fräs löken och svampen, utan att det tar färg, i rikligt med olivolja. Använd en tjockbottnad kastrull. Vänd ner riset, höj värmen något och rör tills riset blandat sig väl med löken och svampen. Detta tar 1-3 minuter. Häll på vinet och låt det ånga bort helt. Tillsätt 1/3 av buljongen, (buljongen måste vara varm, annars avstannar kokningen). Beräkna koktiden för riset från det att du häller på buljongen. Rör sakta tills riset absorberat all buljong, tillsätt sedan 1-2 dl i taget. Sänk värmen en aning. Risotton skall koka lugnt och regelbundet och behöver röras om ofta. Det tar ca 17-20 minuter. Ta bort kastrullen från plattan och blanda ned den färskrivna osten och lite olivolja. Smaka av med salt och svartpeppar.

Hacka vitlöken och fräs på den tillsammans med räkorna i lite olja. Smaka av med salt, peppar och lite chili.

söndag 15 mars 2015

Dansk fläskstek

Pappa och hans fru bjöd på denna rätten sist jag hälsade på... Så himla gott! Kom på att jag aldrig har gjort det själv, så passade på nu i fredags när jag ändå skulle ha lite gäster.
Hur som helst så är det superlätt att göra så se till att testa nu!


  1. Be att få svålen ribbad i affären eller skär själv med en vass kniv ner en bit i fettlagret.
  2. Fyll en långpanna till ca 1/3 med vatten och ställ in den i 250° varm ugn. Låt vattnet koka i långpannan. Lägg sedan i steken med svålsidan nedåt. Låt den stå ca 15 minuter i ugnen. Tag upp köttet och torka av det. Sänk värmen i ugnen till 160°.
  3. Blanda samman salt och peppar. Torka av köttet igen och gnid in det med kryddblandningen, se till så att det kommer kryddor mellan ribborna också.
  4. Lägg köttet på galler över långpannan med svålsidan uppåt. Stick in en kött-termometer i den tjockaste delen av köttet och stek tills termometern visar 75° för kotlett och 85° för skinkstek, ca 1 1/2-2 timmar.
  5. Sila skyn, mät upp den och späd eventuellt med vatten. Smält matfettet i en kastrull och strö över mjölet. Rör om. Späd med skyn och låt såsen koka ca 5 minuter. Tillsätt grädden och smaka av med salt och peppar.
  6. Låt köttet vila en stund innan det skäres upp och serveras tillsammans med potatis, äppelmos, varm rödkål, sås och grönsaker.

torsdag 12 mars 2015

Persilje- och mandeltoppad torsk med saffran


Ett tips från en kollega. Minns du mandelfisken man fick i skolan? Detta är en super upphottad sån rätt! Tusen gånger godare! Testa gärna! 




   600 g torsk
  • 900 g potatis
  • 1 tsk olja
  • salt och peppar
  • 3 palsternackor
  • 2 1/2 dl kycklingbuljong (vatten och tärning eller fond)
  • 1/2 g saffran
  • 2 dl smetana
  • 1/2 kruka persilja
  • 50 g rostad saltad mandel

Så här gör du

  1. Tina fisken.
  2. Sätt ugnen på 200°C.
  3. Skala och koka potatisen.
  4. Smörj en ugnssäker form med oljan och lägg fisken i formen. Salta och peppra. Sätt in formen mitt i ugnen ca 15 minuter.
  5. Skala och dela palsternackorna på längden. Skär den sedan i skivor tvärs över. Koka dem mjuka i buljong och saffran i en kastrull utan lock.
  6. Rör ner smetanan i palsternackorna.
  7. Hacka persiljan och mandeln. Blanda ihop dessa och strö på fisken.
  8. Servera fisken med krämiga palsternackor och kokt potatis.

För alla


onsdag 11 mars 2015

En smörstekt kalvbräss med vinterprimörer, hasselnötter och brynt smör

Såg att dom lagade kalvbräss på Sveriges Mästerkock på tv. Tänkte att jag också ville testa... Det såg ganska så slemmigt och äckligt ut från början om jag ska vara ärlig. Men sen när det var tillagat så var det faktiskt helt okej. Skulle inte kalla det för en delikatess som många andra gör, men helt klart ätbart. 


4 bitar kalvbräss á 150 g (förvälld och hinnorna borttagna)
vetemjöl
100 g smör
Timjan
2 msk matolja
Salt, efter smak
Peppar, efter smak

Vinägrett
100 g smör
1 dl kalvfond
0,5 dl citronjuice
Salt, efter smak
Peppar, efter smak
Blomkålspuré
400 g blomkålsbuketter (ångade)
0,5 dl grädde
1 dl crème fraiche
Tillbehör
blandade grönsaker
rostade hasselnötter
kruspersilja
körvel


Blomkålspuré
Pressa ur allt vatten ur blomkålen och lägg den i en ny kastrull.

Koka in grädden.

Mixa purén slät med crème fraiche, salt och peppar.

Kalvbräss
Torka av kalvbrässen och mjöla den lätt.

Salta, peppra och stek den gyllenbrun och knaprig i matoljan och smöret till 55-gradig innetemperatur.

Slunga därefter upp grönsakerna i pannan innan du gör ren den, finns många goda smaker att fånga upp.

Vinägrett
Bryn smöret och sila det över kalvfonden i en kastrull.

Bryn smöret och sila det över kalvfonden i en kastrull.

Smaksätt med citronjuice, salt och peppar.

Servera med hasselnötterna och de goda örterna, njut!

Porterstek

Ett recept ur boken Nya Annas Mat av Anna Bergenström. En riktig favorit! Såsen blir verkligen supergod! Rekommenderar verkligen att du testar!


Ca 6-8 port

Ca 1,5 kg högrev
1 flaska (33 cl) porteröl
1/2 dl outspädd svartvinbärssaft
1 dl kinesisk soja
1 tsk timjan
6 st enbär
6 st svartpepparkorn
3 st köttbuljongtärningar
2 stora vitlöksklyftor
1 stor gul lök

Till såsen:
8 dl sky från köttet
5 msk vetemjöl
2 dl grädde

Välj en gryta där köttbiten får plats ( den ska ligga lite trångt) med en köttermometer. Sätt in termometern så att spetsen kommer mitt i tjockaste delen. Lägg köttet åt sidan så länge. Häll Porter, vinbärssaft och soja i grytan. Lägg också i buljongtärningar, ituskurna vitlöksklyftor, kryddor och tjocka lökringar. Koka upp. Lägg ner köttbiten och låt alltsammans koka sakta under lock. Vänd på steken ett par gånger under kokningen. Lyft bort grytan från värmen när termometern visar 75 grader eller när köttet känns mört när man provar med en sticka. Det tar 1,5-2 timmar. Låt steken ligga kvar i sin sky ca 20 minuter innan köttet skärs upp. 

Till såsen:
Sila skyn. Späd eventuellt med lite vatten så att det blir totalt 8 dl. Vispa ut mjölet i grädden. Vispa ner mjölblandningen i den heta skyn och låt såsen koka sakta i 3-5 minuter. Servera köttet i skivor med såsen, kokt potatis och svartvinbärsgelé.



lördag 7 mars 2015

Kryddbakad torsk med fänkål och tomat


Ett tips från en kollega! Kul att göra nåt annorlunda med fisk, gör så sällan det. Det var helt okej, men ingen wow rätt. 


   
   900 g potatis

  • 600 g torskfilé
  • 1 tsk dillfrö
  • 2 krm grovmald svartpeppar
  • 1 tsk strösocker
  • 1/2 tsk salt
  • 250 g körsbärstomater
  • 1 kruka dill

Sås

  • 2 schalottenlökar
  • 1 fänkål
  • 1 msk smör
  • 1/2 g saffran
  • 1 dl kycklingbuljong (vatten och buljongtärning eller fond)
  • 2 dl crème fraiche
  • 1/2 citron

Så här gör du

  1. Tina torsken.
  2. Sätt ugnen på 150°C.
  3. Koka potatisen.
  4. Torsk: Mortla kryddorna fint tillsammans med socker och salt.
  5. Strö kryddblandningen runt om fisken.
  6. Sås: Skala och skiva löken. Ansa och strimla fänkålen.
  7. Fräs lök och fänkål sakta i smöret i en kastrull. Rör ner saffran och fräs den med grönsakerna. Tillsätt buljong och crème fraiche och koka sakta ca 5 minuter. Smaksätt med salt, peppar och några droppar citronsaft.
  8. Torsk: Lägg fisken i en ugnssäker form sätt in den mitt i ugnen 10-15 minuter.
  9. Dela tomaterna i halvor. Hacka dillen grovt. Lägg tomater och dill på fisken och servera tillsammans med potatis och sås.