Sidor

onsdag 18 mars 2015

Risotto med svamp och räkor

En kollega på jobbet åt risotto till lunch här om dagen. Tänkte att jag inte ätit risotto på väldigt länge, har faktiskt bara gjort det en gång förut. Så nu blev det i alla fall av! Tycker att det blev gott, men hade nog varit godare utan vin i.

1 gul lök
1 burk kantareller
1 dl olivolja
4 dl avrorioris
1,5 liter varm hönsbuljong
2,5 dl riven parmesanost
1 påse frysta räkor, tinade och skalade
1 vitlöksklyfta
Salt, peppar och chili efter smak

Skala och finhacka löken. Dela svampen i mindre bitar. Fräs löken och svampen, utan att det tar färg, i rikligt med olivolja. Använd en tjockbottnad kastrull. Vänd ner riset, höj värmen något och rör tills riset blandat sig väl med löken och svampen. Detta tar 1-3 minuter. Häll på vinet och låt det ånga bort helt. Tillsätt 1/3 av buljongen, (buljongen måste vara varm, annars avstannar kokningen). Beräkna koktiden för riset från det att du häller på buljongen. Rör sakta tills riset absorberat all buljong, tillsätt sedan 1-2 dl i taget. Sänk värmen en aning. Risotton skall koka lugnt och regelbundet och behöver röras om ofta. Det tar ca 17-20 minuter. Ta bort kastrullen från plattan och blanda ned den färskrivna osten och lite olivolja. Smaka av med salt och svartpeppar.

Hacka vitlöken och fräs på den tillsammans med räkorna i lite olja. Smaka av med salt, peppar och lite chili.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar