Sidor

måndag 30 september 2013

Mighty Leaf Tea Matcha Glass

Äntligen har jag nu testat en japansk favorit, matcha glass! Tyvärr så var jag inte superimponerad själv. Glass som smakar te...hm föredrar andra smaker faktiskt!


3 ägg delade i gulor och vitor

1½ dl florsocker
3 dl vispgrädde

ca 1 msk matcha te

Vispa äggulor och florsocker tills det pöser. Det går lätt med elvisp. Vispa sedan vitor och grädde var för sig. (Det går aldrig att få vitorna fluffiga och fina om det finns den minsta fettsmula eller spår av äggula) Vitorna ska vispas så länge att man kan vända uppochner på bunken utan att något rinner ur. Blanda ner den vispade grädden och sist de hårdvispade vitorna i äggulesmeten. Blanda i den smaksättning du vill, själv tog jag Matcha te.Häll sedan smeten i glassmaskin tills den har frusit till lagom konsistens. Eller frys in i bunke och rör om då och då tills den får bra konsistens.

Pytt i panna på höstsvamp och rödbetsyoghurt

Väldigt annorlunda pyttipanna. Skulle nog inte komma på att göra pyttipanna med sötpotatis och fänkål, så det va lite kul. Men tyvärr kan jag inte påstå att det var så speciellt gott...


4 port.

4 skalade och tärnade sötpotatisar
(1 skalad och tärnad palsternacka)
2 msk olivolja
1 tärnad fänkål
500 g blandad höst svamp, rensad, i bitar
1 hackad gul lök
1 tsk salt
1 krm svartpeppar

Rödbetsyoghurt:
1 dl tärnade inlagda rödbetor
2,5 dl grekisk yoghurt

Garnering:
1 msk färsk timjan


Lägg potatis och palsternacka i en stekpanna med olivolja, stek på lite högre värme tills de får lite färg och lägg sedan i en ugnsform. Gör samma sak med fänkål, svamp och lök. Blanda i salt och peppar och sätt in i mitten av ugnen ca 15 minuter i 150 grader. Rör runt lite så att det blir jämnt stekt.

Rödbetsyoghurt
Låt rödbetorna rinna av ordentligt. Lägg dem och yoghurten i en liten skål och mixa med en stavmixer till en slät röra

torsdag 26 september 2013

Sandras varma cheesecake med broccoli, citron och basilika



Har dragit ut på att testa det här receptet för jag hade fått för mig att det skulle vara en tråkig rätt. Vet inte varför egentligen, men det lät lite trist. Men så fel man kan ha. Det var faktiskt väldigt gott! En väldigt fräsch och god paj! Väldigt god att äta kall. Perfekt att bjuda på om man ska ha många gäster och nån sorts buffé, eller om man ska på knytkalas! Vegetarisk också, så då kan ju de flesta äta den...inte veganer, men ändå.


Botten:
300 g Danskt rågbröd
50 g smör

Fyllning:
4 st ägg 8
300 g färskost
2 dl crème fraiche
rivet skal av ½ citron
½ dl färsk basilika, hackad
salt och svartpeppar
ca 300 g broccolibuketter

Mixa bröd och smör. Tryck ut degen i springform, ca 22 cm i diameter och förgrädda i ca 8 min på 200°.Vispa ihop ägg, färskost och crème fraiche. Krydda med citron, basilika, salt och peppar. Lägg broccoli i formarna och slå på äggstanningen. Baka pajen i ugn på 175° i ca 40 min. Låt vila en stund innan servering. Går även bra att servera kall.

Mighty Leaf Tea Matcha




Varuprov på posten igen! Kul! Hade faktiskt tänkt testa matcha te när jag hade min japanska bloggfest, men det va slut i affären där jag hade tänkt köpa det så det blev inte av. Plus att det va svindyrt...så det kanske var lika bra. Hur som helst har jag hört att det är populärt att smaksätta glass med, så det ska jag testa! Men först testade jag att dricka det som vanligt te... Inte direkt my cup of tea, haha. Blev lite godare med lite socker i...men annars var det för beskt för min smak. Men jag gillar inte vanligt grönt te heller.. Återkommer och berättar om hur glassen blev när jag har testat!


måndag 23 september 2013

Innis & Gunn varuprov

Gratis bira!! Nu börjar det likna nåt! 
Måste säga att den var väldigt god. Påminde lite om New castle ölen. Denna kommer jag se till att köpa när den finns på systembolaget. (från och med 1 oktober).

Chokladkaffetårta med fudgeglasyr

Ett recept ur Mia Öhrns bok Fler Kladdkakor. Bjöd klassen på denna kakan, blev väldigt uppskattat. Men jag tycker att den va lite trist om jag ska vara ärlig...



Kaka:
125 g smör
2½ dl vetemjöl
3/4 dl kakao
2 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
4 ägg
2½ dl strösocker
1 dl starkt avsvalnat kaffe
ev. extra kaffe att fukta bottnarna med

Fudgeglasyr:
200 g mörk choklad
50 g smör
½ dl ljus sirap
1½ dl vispgrädde
ev. kaffebönor i choklad till dekor

Smörj en rund form med löstagbar kant, ca 22 cm i diameter. Smält smöret. Mät upp och blanda mjöl, kakao, vaniljsocker och bakpulver. Vispa ägg och socker fluffigt med elvisp. Sikta ner mjölblandningen i äggsmeten tillsammans med smör och kaffe. Vispa försiktigt ihop till en slät smet. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader i ca 40 minuter. Låt svalna och lossa sedan kakan ur formen. Hacka chokladen till glasyren grovt. Mät upp smör, sirap och vispgrädde i en liten kastrull och koka upp. Dra kastrullen från plattan och rör snabbt ner den hackade chokladen. Rör tills chokladen smält och låt glasyren svalna. Dela kakan på mitten och bred hälften av glasyren över den ena bottnen när glasyren börjar tjockna (det tar ca 30 min), lägg på nästa botten och bred resten av glasyren över kakans topp. Dekorera gärna med kaffebönor i choklad.

tisdag 17 september 2013

Råsunda special

Ett recept ur Anna Bergenströms bok Nya Annas Mat. Måste nog säga att det är det godaste brödet av alla sorterna som jag har testat baka hittills!

50 g jäst (1 pkt)
2 tsk salt
1 msk honung
6 dl ljummet vatten
2 dl grahamsmjöl
1,1-1,2 liter vetemjöl

Smula ner jästen i en bunke. Häll i salt och klicka ner honung. Rör ut jästen med saltet och honungen och lite av det ljumma vattnet. Häll på resten av vattnet, lägg i grahamsmjöl och rör om. Häll i vetemjölet, men bara hälften till att börja med. Fyll sedan på med resten, men spara några deciliter tills degen ska bakas ut. Låt den ganska lösa degen jäsa med en handduk över bunken i 1-2 timmar. Smörj en bakplåt. Ta några tag med en trägaffel i den jästa degen, häll i lite mer mjöl ( det sparade vetemjölet) och arbeta degen lätt. Tippa ut den på väl mjölat bakbord, ha rejält med mjöl på händerna också. Det går lätt att "knåda" den här degen om man liksom viker den hit och dit med lite mjöl på bakbord och händer. Rulla sedan ut degen till en så prydlig rulle som möjligt (mina blir aldrig prydliga) och klappa in brödet med lite mjöl. Flytta över brödet på bakplåten, skåra det på 3-4 ställen (skär lite på snedden) med vass kniv. Jäs ca 20 minuter. Värm under tiden ugnen till 250 grader. Grädda brödet mitt i ugnen i 15 minuter. Sänk sedan värmen till 200 grader och grädda brödet i ytterligare 25-35 minuter. Ser brödet väl mörkt ut så täck över det med aluminiumfolie sista kvarten. Låt brödet svalna utan bakduk. Då behåller det den trevliga knapriga brödskorpan, som är en av finesserna här.

söndag 15 september 2013

Hasselnöt & risdryck och mandeldryck

Gratis varuprover på posten igen! Alltid lika kul!

Kan säga att mandeldrycken inte riktigt föll mig i smaken...inte superäckligt, men direkt gott heller. Men den andra hasselnötsdrycken, den var god! Smakade nougat! Och samtidigt lite som pucko.. Testade grogga på den, smakade som drinken Orgasm faktiskt.

fredag 13 september 2013

Magners cider

Gratis cider på posten! Inte illa! Varuprover av denna typen säger man inte nej till!

Nr 1843 på Systembolaget om du också vill testa!

onsdag 11 september 2013

Saras Kebab- och köttfärsspett

Bjöd min kärlek och barndomsvän på detta här om dagen. Väldigt uppskattat! Faktiskt första gången jag gjorde köttfärsspett! 



Till 4 personer:

400 g blandfärs eller lammfärs

1 gul lök

1 vitlöksklyfta

1 tsk salt

1 tsk spiskummin

½ msk curry

1 tsk sambal oelek

1 dl yoghurt

8 träpinnar


Låt träpinnarna ligga i vatten i 10 min. Skala och finhacka lök och vitlök. Blanda färsen med lök, vitlök, salt, spiskummin, curry, sambal oelek och yoghurt. Forma färsen på pinnarna. Grilla runt om över glöd eller på högsta värmen i övre delen av ugnen i ca 8 min. Klart! Servera gärna till sallad, potatis eller pommes.

Kladdkaka för mikro

Fick detta receptet av en läsare för ett tag sedan. Kul att testa göra nåt i mikron, det har jag aldrig gjort förut. Den blev god, men jag skulle beskriva den mer som en saftig sockerkaka än en kladdkaka. Enkelt och snabbt att göra också... Men vanlig kladdkaka är fortfarande bäst!

4 ägg
4,5 socker
200 g smör
4 dl vetemjöl
2 msk vaniljsocker
3 msk kakao

konserverad frukt (annanas, mandariner, persikor)
lättvispad grädde eller vaniljglass

Rör socker och ägg (Vispa EJ). Smält smöret, rör ner det i socker och äggröran. Blanda vetemjöl, vaniljsocker och kakao och rör ner det i äggsmeten. Vispa EJ.

Använd det överblivna av smöret ii byttan du smält det i, till att smörja formen för glansigare kaka.

Sätt in allt i mikron på full effekt i 8-9 min. Låt stå i 5 minuter efter avslutad gräddning. Vänd upp på fat och låt vila under lock. Den torkar om man inte har lock över.

Servera med konserverad frukt, annanas, mandariner, persikor e.dyl. och vispad grädde. 

Om det blir kvar något av kakan till dagen efter, skär upp en bit på ett fat, sätt in i mikron i ett par sekunder och den är som nybakt.

TupperWares silikonform är kanon till det här.

måndag 9 september 2013

Anders korvgryta med fransk senap och pepparrot

Enkel och god korvgryta! 


500 g falukorv i strimlor
200 g champinjoner i kvartar
½ skivad purjolök
3 dl grädde
4 dl vatten
2 msk fransk senap
3 - 4 msk riven pepparrot från tub
4-5 msk finhackad dill
2 tsk kinesisk soya
Salt
Svartpeppar
Maizena redning
 
Stek champinjonerna och korven och lägg över i en gryta och blanda ner alla övriga ingredienser och låt puttra i ca 20 minuter och smaka av och red med lite maizena. Gott med potatis till.

söndag 8 september 2013

Rågbröd

Ett recept ur Anna Bergenströms bok Nya Annas Mat. Väldigt goda! 

50 g jäst (1 pkt)
2 tsk salt
6 dl ljummet vatten
6 dl rågmjöl
6 dl vetemjöl

Smula ner jästen i en bunke. Strö över saltet och slå över det ljumma vattnet. Låt det hela st 5-10 minuter och rör sedan om i bunken tills jästen är löst. Häll först i rågmjölet och sedan vetemjölet. Arbeta snabbt ihop degen med en trägaffel, degen blir rätt lös. Låt den jäsa i bunken ca 40 minuter. Ta sedan några tag i bunken igen med trägaffeln. Strö rejält med grovt rågmjöl på bakbordet och häll upp degen. Mjöla händerna också och "fös" ihop (knåda inte!) degen till något som liknar en limpa. Dela limpan i fyra bitar. Forma dem direkt på smorda plåtar - två brödkakor får plats på varje plåt. Brödkakorna behöver inte alls vara jämna. Platta till dem med handen. Jäs i 15-20 minuter. Grädda sedan bröden (mitt i ugnen) i 225 grader i 15-20 minuter.

Grahamsbullar

Ett recept ur Anna Bergenströms bok Nya Annas Mat. Goda bullar!

100 g smält smör
5 dl mjölk
50 g jäst (1 pkt)
1½ tsk salt
5-6 dl grahamsmjöl
7 dl vetemjöl

Smält smöret över svag värme i en kastrull. Häll i mjölken när fettet smält helt och hållet. Låt degspadet bli "fingervarmt", ca 37 grader. Känn efter med lillfingret - som brukar vara en säkrare "termometer" än pekfingret. Smula ner jästen i en degbunke, lägg i salt och slå på lite av degspadet. Rör om tills jästen har lösts upp. Slå på resten av det ljumma spadet. Blanda först ner grahamsmjölet (alltid grova mjölsorter först!) och sist vetemjölet. Arbeta degen med en trägaffel tills degen börjar släppa bunkens kanter. Lägg då en handduk över bunken och låt degen stå framme i köket och jäsa i ungefär 15 minuter. Smörj under tiden två bakplåtar. Värm ugnen till 250 grader. Häll ut degen på en mjölad köksbänk. Dela degen i tre delar. Rulla ut varje del till en avlång rulle. Platta till rullarna lite med handen och skär sedan varje rulle i tio (eller sex om det ska bli hamburgerbröd) lika stora bitar. Jäs bullarna på de smorda plåtarna i 15-20 minuter. Grädda dem i ca 15 minuter i 250 grader. Låt brödbullarna svalna under handduk.

Grahamsskorpor

Ett recept ur Anna Bergenströms bok Nya Annas Mat.

100 g smält smör
4-5 msk honung
5 dl mjölk
50 g jäst (1 pkt)
2 tsk salt
1-2 msk stött kardemumma
8 dl grahamsmjöl
4-5 dl vetemjöl

Smält fettet och honungen i en kastrull, slå i mjölken och ljumma försiktigt så att det hela blir fingervarmt, cirka 37 grader. Smula ner jästen i en degbunke, strö över saltet och häll på några matskedar av den ljumma blandningen. Rör om tills jästen är löst. Häll på resten av blandningen. Tillsätt grahamsmjölet, kardemumma och sist vetemjölet. Arbeta ihop degen med exempelvis en trägaffel. Täck bunken med en handduk och låt degen jäsa ca 30 minuter. Häll sedan ut degen på ett lätt mjölat bakbord. Knåda igenom degen. Dela den i 4 delar och forma till tjocka rullar. Platta till rullarna med handen, så att de verkligen blir flata. Skär dem i 3-4 cm tjocka bitar och lägg på smorda plåtar. Jäs ca 15 minuter. Värm under tiden ugnen till 225 grader. Grädda bullarna (mitt i ugnen) i ca 15 minuter. Låt bullarna svalna en aningen, så att du kan hålla i dem utan att bränna fingrarna. Dela varje bulle med en gaffel som du sticker runt om bullen. "Bänd" lite så att bullen delar sig till en överdel och en underdel. (Man kan också dela bullarna med en brödsåg, fast med gaffel blir skorporna mer "gammaldags".) Rosta bullhalvorna (snittytorna uppåt) på plåtar i 225-250 grader ca 6 minuter, så att de får lite färg på ytan. Sänk värmen till 100 grader och torka dem till skorpor med ugnsluckan på glänt. Torkningen tar omkring två timmar, ibland tre

fredag 6 september 2013

Cranks brödbullar

Ett recept ur Anna Bergenströms bok Nya Annas Mat. Har massor med mjöl som jag behöver baka upp innan det blir för gammalt..så testade ett nytt bröd recept ur Annas bok idag. Det var riktigt gott kan jag säga! Hemmabakad är ju verkligen bäst!

8-10 små bröd:

3½ dl ljummet vatten
25 g jäst (½ paket)
1 msk honung
1 tsk salt
5 dl grahamsmjöl
2 dl vetemjöl
mjölk att pensla med

Blanda i en bunke smulad jäst, honung, salt och lite av det ljumma vattnet. Rör om väl. Låt stå ca 10 minuter på varm plats tills det börjar bubbla i bunken. Häll då ner resten av det ljumma vattnet samt mjölet - lite i taget. Arbeta degen tills den blir smidig. Man kavlar sedan ut degen till en tjock platta och tar ut rundlar med mjölat mått (tex ett dricksglas eller annat runt mått). Man kan förslagsvis ta ut sju till nio rundlar med måttet och sedan knåda en sista bulle av degremsorna. Men man kan också trilla runda bullar (som plattas till med handflatan) av hela degen. Lägg bullarna på smord plåt, Jäs 15-30 minuter. Pensla dem med mjölk och grädda i 200 grader i 20-25 minuter. låt brödbullarna svalna under en handduk.

Saftig plommonkaka

Ett recept ur Anna Bergenströms bok Nya Annas Mat. Första gången jag gjorde denna kakan var någon gång när jag gick på gymnasiet om jag inte minns helt fel.. God är den i alla fall! Perfekt om man har massor med plommon som man vill göra nåt gott på!

10 st plommon
100 g smält smör
3 ägg
2½ dl strösocker
2 dl vetemjöl
lite florsocker att pudra över

Kärna ur plommonen och skär dem i fjärdedelar på längden. Ställ åt sidan. smörj generöst men bröa lätt en rund sockerkaksform, ca 22 cm i diameter. SMält smör och ställ åt sidan så länge. Värm ugnen till 175 grader. Lägg ut plommonen i prydliga cirklar (eller lite hur som helst) i botten av den smorda formen. Vispa ägg och socker tills det pöser, det tar minst 3 minuter med elvisp, ca 10 minuter om man vispar för hand. Tillsätt vetemjölet och rör sist ner det smälta, avsvalnade smöret. Häll försiktigt smeten över plommonbitarna i formen och grädda i ugnens nedre del i 35-45 minuter. Låt den färdiggräddade kakan svalna innan den stjälps ur sin form. Sikta över lite florsocker.

Plommonmarmelad

Ett recept ur Anna Bergenströms bok Nya Annas Mat. Måste ju passa på nu när plommonen är mogna! :)


ca 1,5 kg plommon
1 dl vatten
saft av 2 st citroner
12 dl strösocker

Räkna plommonen. Skölj frukten väl men skala den inte. Kärna inte heller ut plommonen. Lägg dem bara tillsammans med 1 dl vatten i en tjockbottnad gryta. Koka under lock i 30 minuter. Ta sedan upp alla kärnor med hålslev. Räkna kärnorna! När alla kärnor fiskats upp häller man i socker och citronsaft. Koka nu utan lock i ca 55 minuter. Koka sakta, det ska vara klart synliga bubblor i grytan, men värmen får inte bli för hög. Skumma sedan noga, dvs. ta med en stor skedd bort det vita "skum" som bildas. Häll upp marmeladen på väl rengjorda burkar som fylls ända upp. Förvaras svalt.


Plommonkaka

Min kärlek har massor med plommon i sin trädgård, så passar på att testa olika plommonrecept nu när dom är mogna. Denna kakan slänge vi ihop här om dagen, gick väldigt fort att göra och god var den också!


12 st plommon
2 st ägg
1,5 dl socker

1,5 dl vetemjöl
50 gram smör(gärna fryst)
10 gram pärlsocker
1 tsk kanel

Kärna ur plommonen. Vispa ägg och socker vitt och poröst. Rör ner mjölet. Häll upp smeten i en smord o bröad rund sockerkaksform. Tryck ner plommonen. Hyvla margarinet och lägg det på plommonen. Strö på pärlsocker och kanel. Grädda i 175 grader i ca 30-35 minuter. Känn med en tändsticka, när stickan är torr är kakan färdig.

Nespresso kapslar

Idag fick jag två nya smaker från Nespresso! Så himla kul att få gratis varuprover! :) 

tisdag 3 september 2013

Nötfylld filorulle

Ett recept ur Charlotta Malhotras bok Efterlängtade efterrätter. Såg lite torrt och tråkigt ut på bilden i receptboken, så har dragit mig lite för att testa detta receptet.. . Tyvärr stämde det också, med andra ord var detta ingen hit. 
Hoppade över pekannötter eftersom det inte fanns i affären när jag handlade, men har svårt att tro att det skulle ha gjort någon större skillnad om jag haft det...

8 port.

1 dl pinjenötter
1 dl pistagenötter
1 dl osaltade jordnötter
1 dl cashewnötter
(1 dl pekannötter)
1 dl flytande honung
1 citron
1 msk kanel
4 ark filodeg
½ dl matolja

Sätt ugnen på 175 grader. Mixa alla nötter i en matberedare. Häll i honung och pressa i saften från citronen. Krydda med kanel. Rör ihop till en massa. Lägg ut dubbla ark filodeg på en plåt. Lägg en fuktad handuk över de andra två så länge. Klicka ut hälften av nötmassan på degen, rulla ihop som en rulltårta och skär i åtta bitar. Pensla med matolja. Gör likadant med de andra arken filodeg och resten av fyllningen. Grädda i ugnen i cirka 15 minuter. Servera med färsk frukt eller yoghurt.