Sidor

söndag 8 september 2013

Grahamsskorpor

Ett recept ur Anna Bergenströms bok Nya Annas Mat.

100 g smält smör
4-5 msk honung
5 dl mjölk
50 g jäst (1 pkt)
2 tsk salt
1-2 msk stött kardemumma
8 dl grahamsmjöl
4-5 dl vetemjöl

Smält fettet och honungen i en kastrull, slå i mjölken och ljumma försiktigt så att det hela blir fingervarmt, cirka 37 grader. Smula ner jästen i en degbunke, strö över saltet och häll på några matskedar av den ljumma blandningen. Rör om tills jästen är löst. Häll på resten av blandningen. Tillsätt grahamsmjölet, kardemumma och sist vetemjölet. Arbeta ihop degen med exempelvis en trägaffel. Täck bunken med en handduk och låt degen jäsa ca 30 minuter. Häll sedan ut degen på ett lätt mjölat bakbord. Knåda igenom degen. Dela den i 4 delar och forma till tjocka rullar. Platta till rullarna med handen, så att de verkligen blir flata. Skär dem i 3-4 cm tjocka bitar och lägg på smorda plåtar. Jäs ca 15 minuter. Värm under tiden ugnen till 225 grader. Grädda bullarna (mitt i ugnen) i ca 15 minuter. Låt bullarna svalna en aningen, så att du kan hålla i dem utan att bränna fingrarna. Dela varje bulle med en gaffel som du sticker runt om bullen. "Bänd" lite så att bullen delar sig till en överdel och en underdel. (Man kan också dela bullarna med en brödsåg, fast med gaffel blir skorporna mer "gammaldags".) Rosta bullhalvorna (snittytorna uppåt) på plåtar i 225-250 grader ca 6 minuter, så att de får lite färg på ytan. Sänk värmen till 100 grader och torka dem till skorpor med ugnsluckan på glänt. Torkningen tar omkring två timmar, ibland tre

1 kommentar: