Gjorde denna på jobbet igår... hade tyvärr ingen kamera med mig, så ni får tyvärr klara er ändå. Men tänk er en vanlig sockerkaka..men mer gul på grund av saffranet, och sen vit frosting på. Hur som helst var den god, men inte helt outstanding. Hittade en annan härlig bild som jag kan lägga in så ni har nåt att titta på i alla fall..
2 ägg
3 dl socker
2 påsar saffran
200 g smält smör (fingervarmt)
1½ dl röd mjölk
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
Gör så här:
Vispa socker och ägg pösigt. Blanda ner smör och mjölken i äggblandningen. Tillsätt saffran. Blanda bakpulver och mjöl och rör ned det i äggsmeten. Grädda i 45 minuter, nedersta falsen på 175 grader.
(Gärna en form med avtagbar kant).
Cream cheese frosting:
60 g mjukt smör
5 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
1 msk färskpressad citronsaft
100 g Philadelphiaost
Vispa ihop med elvisp och bred på den avsvalnade kakan.
Sidor
▼
söndag 31 mars 2013
lördag 30 mars 2013
Schwetzernötsglass
Fick detta receptet för ett tag sedan.. men tänkte att nu när jag har en ny fin glassmaskin så kan jag ju testa detta! Visserligen är receptet att man bara ska sätta in smeten i frysen, men jag tycker att det blir mycket krämigare och godare i glassmaskin. Hur som helst blev det väldigt god glass!
3 ½ dl vispgrädde
6 äggulor
1 ½ dl strösocker
1 vaniljstång
100 gr mjölkchoklad
100 gr hasselnötter
Dela vaniljstången och skrapa ur den i en kastrull. Lägg stången också i kastrullen. Häll på ½ dl vispgrädde och sjud under omrörning, får ej koka. Ta av från plattan och låt svalna. Ta sedan bort vaniljstången.
Hacka nötter och choklad till småbitar, för hand eller med maskin. Blanda dem.
Vispa grädden ganska hårt. Vispa äggulorna och sockret vitt och pösigt
Rör sedan försiktigt ner äggblandningen i den vispade grädden. Tillsätt nötter och choklad.
Häll i portionsformar eller i en sockerkaksform.
Frys minst 4 timmar.
Låt tina 10 minuter innan servering eller i nödfall skölj formen i ljummet vatten. Ätes med vad som helst i t.ex. fruktväg.
3 ½ dl vispgrädde
6 äggulor
1 ½ dl strösocker
1 vaniljstång
100 gr mjölkchoklad
100 gr hasselnötter
Dela vaniljstången och skrapa ur den i en kastrull. Lägg stången också i kastrullen. Häll på ½ dl vispgrädde och sjud under omrörning, får ej koka. Ta av från plattan och låt svalna. Ta sedan bort vaniljstången.
Hacka nötter och choklad till småbitar, för hand eller med maskin. Blanda dem.
Vispa grädden ganska hårt. Vispa äggulorna och sockret vitt och pösigt
Rör sedan försiktigt ner äggblandningen i den vispade grädden. Tillsätt nötter och choklad.
Häll i portionsformar eller i en sockerkaksform.
Frys minst 4 timmar.
Låt tina 10 minuter innan servering eller i nödfall skölj formen i ljummet vatten. Ätes med vad som helst i t.ex. fruktväg.
torsdag 28 mars 2013
Sorbetto di acocado
Ett recept från min handledare på praktiken. Så himla gott!! Verkligen fräsch och god smak. Avocado och hallon..och ingen grädde. Nästan så man kan säga att det är nyttigt va? Haha. Vill i alla fall gärna intala mig själv det så jag kan äta massor utan att ha dåligt samvete! Testa!!
2 st stora mogna avokado
1 st citron, saft
2½ dl socker
5 dl vatten
2 msk vitt vin (Chablis)
1 st nypa salt
1 st äggvita
Mixa avokadon helt slät med citronsaft och lite vatten. Blanda avokadokrämen med socker och resten av vattnet. Tillsätt vin, salt och äggvitan. Blanda ordentligt. Frys till sorbet i glassmaskin. Servera med bär och ett mandelflarn.
2 st stora mogna avokado
1 st citron, saft
2½ dl socker
5 dl vatten
2 msk vitt vin (Chablis)
1 st nypa salt
1 st äggvita
Mixa avokadon helt slät med citronsaft och lite vatten. Blanda avokadokrämen med socker och resten av vattnet. Tillsätt vin, salt och äggvitan. Blanda ordentligt. Frys till sorbet i glassmaskin. Servera med bär och ett mandelflarn.
lördag 23 mars 2013
Bacalao fisk
Fick detta receptet här om veckan. Egentligen ska det vara med någon storts torkad fisk, men hon jag fick receptet av sa att jag kunde ta torsk istället, vilket jag också gjorde. Soppan blev väldigt god! Men kan tänka mig att det blir en helt annan smak med torkad fisk. Ska försöka se till att testa det nån gång i framtiden..
1 pkt torsk i block.
1 kg potatis
2 st lök
1 st röd paprika, röd
0,5 st chili, röd
1 kopp olivolja
400 g konserverade tomater, grovt hackade
50 g tomatpuré
salt
Skär fisken i lagom stora bitar.Skär potatis, lök och paprika i skivor och finhacka chili.
Hetta upp oljan i en kastrull. Lägg potatis, lök, paprika, chili och konserverade tomater grytan.
Blanda tomatpuré med lite vatten och häll det i pannan. Låt grytan sjuda på låg värme i en timme, gärna längre. Lägg i fisken och låt puttra ett par minuter. Smaka av med salt.
onsdag 20 mars 2013
Marängtårta med hallonglass
Ett recept ur Maria Öhrns bok Tårtor. Bjöd mina vänner på denna smarriga tårtan i helgen när vi firade min födelsedag. Perfekt nu när jag precis fått en glassmaskin i födelsedagspresent! Tyvärr så blev det lite rörigt med allt som skulle göras.. så det blev inte av att jag tog någon fin bild. Men jag kan säga att det var supergott! Glassen var verkligen underbart god. Mycket godare än köpt glass... Alla bokstavligen skrapade av sina fat. Min vän lena och tog dessutom och skrapade av fatet som tårtan hade legat på.. det kallar jag bra betyg!
Marängbottnar:
4 äggvitor
några droppar citronsaft
2 dl strösocker
eventuellt florsocker och färska hallon till dekor
Hallonglass:
3 dl vispgrädde
1 msk honung
1½ dl strösocker
4 äggulor
250 g (ca 5 dl) hallon, färska eller frysta och tinade
Rita två rundlar, ca 22 cm i diameter, på bakplåtspapper. Dela äggen i gulor och vitor. Spara gulorna till glassen och lägg vitorna i en bunke, helst rostfri. Tillsätt några droppar citronsaft och lite av sockret till äggvitorna och börja vispa på låg fart med elvisp. Höj farten när äggvitan blivit lite skummig och vispa sedan kraftigt. Tillsätt resten av sockret till bottnarna lite i taget och vispa tills vitan blivit till hårt skum. Bred ut marängen på rundlarna och jämna till dem med en stekspade eller slikepott. grädda i mitten av ugnen i 125 grader i 45-50 minuter eller tills marängen känns spröd.
Mät upp vispgrädden till glassen i en kastrull. Tillsätt honungen och hälften av sockret. blanda resten av sockret med äggulorna i en bunke och sätt gräddblandningen på värmning. Blanda ner lite av den varma grädden i äggulorna för att förhindra att de koagulerar. Låt grädden koka upp och vispa ner äggulorna. Dra kastrullen från värmen och låt glassmeten kallna i vattenbad. Låt blandningen stå och "mogna" i kylskåp, helst till nästa dag. Mixa då hallonen i matberedare eller med mixerstav och blanda med glassmeten. Frys glassen i en glassmaskin i ca 30 minuter eller tills den fått bra konsistens. Den som inte har en glassmaskin kan frysa glassen i en bunke i frysen och röra med jämna mellanrum. Bred ut glassen på den ena marängbottnen och lägg den andra bottnen ovanpå. Ställ tårtan i frysen tills den ska serveras. Pudra eventuellt med florsocker och dekorera med färska hallon.
Marängbottnar:
4 äggvitor
några droppar citronsaft
2 dl strösocker
eventuellt florsocker och färska hallon till dekor
Hallonglass:
3 dl vispgrädde
1 msk honung
1½ dl strösocker
4 äggulor
250 g (ca 5 dl) hallon, färska eller frysta och tinade
Rita två rundlar, ca 22 cm i diameter, på bakplåtspapper. Dela äggen i gulor och vitor. Spara gulorna till glassen och lägg vitorna i en bunke, helst rostfri. Tillsätt några droppar citronsaft och lite av sockret till äggvitorna och börja vispa på låg fart med elvisp. Höj farten när äggvitan blivit lite skummig och vispa sedan kraftigt. Tillsätt resten av sockret till bottnarna lite i taget och vispa tills vitan blivit till hårt skum. Bred ut marängen på rundlarna och jämna till dem med en stekspade eller slikepott. grädda i mitten av ugnen i 125 grader i 45-50 minuter eller tills marängen känns spröd.
Mät upp vispgrädden till glassen i en kastrull. Tillsätt honungen och hälften av sockret. blanda resten av sockret med äggulorna i en bunke och sätt gräddblandningen på värmning. Blanda ner lite av den varma grädden i äggulorna för att förhindra att de koagulerar. Låt grädden koka upp och vispa ner äggulorna. Dra kastrullen från värmen och låt glassmeten kallna i vattenbad. Låt blandningen stå och "mogna" i kylskåp, helst till nästa dag. Mixa då hallonen i matberedare eller med mixerstav och blanda med glassmeten. Frys glassen i en glassmaskin i ca 30 minuter eller tills den fått bra konsistens. Den som inte har en glassmaskin kan frysa glassen i en bunke i frysen och röra med jämna mellanrum. Bred ut glassen på den ena marängbottnen och lägg den andra bottnen ovanpå. Ställ tårtan i frysen tills den ska serveras. Pudra eventuellt med florsocker och dekorera med färska hallon.
tisdag 19 mars 2013
Laxpaj i långpanna med lakritssmak
Ett recept ur ICAs Buffé tidning som kom för ungefär ett år sedan. Tyckte att det lät spännande och annorlunda med lakrits i maten. Det har jag aldrig testat förut! Men ska jag vara ärlig så smakade det knappt lakrits alls... Men det var hur som helst gott!
Jag gjorde halva receptet, vilket var precis lagom till en springform på ca 22 cm i diameter.
10 port.
300 g smör
7 dl vetemjöl
4 msk vatten
Fyllning:
2 gula lökar
700 g fänkål
1½ tsk lakritspulver
3 tomater
300 g kallröktlax i skivor
8 ägg
2 dl mjölk
4 dl vispgrädde
rivet skal av 2 apelsiner
4 dl lagrad ost
färsk timjan till garnering
smör
salt och peppar
Sätt ugnen på 200 grader. Mixa smör och mjöl till en smulig massa i matberedare. Tillsätt vattnet och mixa snabbt ihop till en deg. Eller nyp ihop smör och mjöl för hand. Tillsätt vattnet och blanda snabbt ihop till en deg. Lägg degen i plastfolie och låt vila ca 20 minuter i kylen. Fyllning: Skala och hacka löken. Ansa och skär fänkålen i bitar. Tärna tomater och lax. Fräs lök och fänkål i 2 msk smör i en stor stekpanna ca 3 minuter. Rör i lakritspulvret. Tryck ut degen i en långpanna, ca 30 x 40 cm (för 10 port). Nagga pajskalet med en gaffel. Förgrädda 10 minuter mitt i ugnen. Vispa ihop ägg, mjölk, grädde, apelsinskal, salt och peppar. Fördela lök, fänkål, tomater, lax och riven ost i pajskalet. Häll över äggblandningen. Grädda pajen mitt i ugnen 30–40 minuter, tills den stannat. Låt svalna något. Garnera med färsk timjan. Servera gärna med en grönsallad.
Jag gjorde halva receptet, vilket var precis lagom till en springform på ca 22 cm i diameter.
10 port.
300 g smör
7 dl vetemjöl
4 msk vatten
Fyllning:
2 gula lökar
700 g fänkål
1½ tsk lakritspulver
3 tomater
300 g kallröktlax i skivor
8 ägg
2 dl mjölk
4 dl vispgrädde
rivet skal av 2 apelsiner
4 dl lagrad ost
färsk timjan till garnering
smör
salt och peppar
Sätt ugnen på 200 grader. Mixa smör och mjöl till en smulig massa i matberedare. Tillsätt vattnet och mixa snabbt ihop till en deg. Eller nyp ihop smör och mjöl för hand. Tillsätt vattnet och blanda snabbt ihop till en deg. Lägg degen i plastfolie och låt vila ca 20 minuter i kylen. Fyllning: Skala och hacka löken. Ansa och skär fänkålen i bitar. Tärna tomater och lax. Fräs lök och fänkål i 2 msk smör i en stor stekpanna ca 3 minuter. Rör i lakritspulvret. Tryck ut degen i en långpanna, ca 30 x 40 cm (för 10 port). Nagga pajskalet med en gaffel. Förgrädda 10 minuter mitt i ugnen. Vispa ihop ägg, mjölk, grädde, apelsinskal, salt och peppar. Fördela lök, fänkål, tomater, lax och riven ost i pajskalet. Häll över äggblandningen. Grädda pajen mitt i ugnen 30–40 minuter, tills den stannat. Låt svalna något. Garnera med färsk timjan. Servera gärna med en grönsallad.
måndag 18 mars 2013
Carinas lax med ärtröra och bacon
Ett tips från en tjej på praktiken! Låter kanske inte så spännande, men det var faktiskt väldigt gott!
2 port.4 laxbitar
1 pkt bacon
ca 4-5 dl gröna ärtor
2 dl creme fraiche
salt och peppar
1 vitlöksklyfta
Knaperstek baconen. Spara fettet i pannan och stek laxen i det. Salta och peppra. Men tänk på att vara försiktig med saltet, då baonet är så salt i sig. Koka ärtorna tillsammans med en vitlöksklyfta. Häll av vattnet och mixa med creme fraichen. Smaka av med salt och peppar.
söndag 17 mars 2013
Smörgåstårta a la club sandwich
Hittade detta receptet i ICAs Buffé tidning för ett bra tag sen. Har sparat det för att kunna göra det till någon fest.. och nu blev det perfekt när jag skulle fira min födelsedag med mina tjejkompisar. Väldigt lyckad blev det kan jag säga! Fick till och med kommentaren "du gör godast smörgåstårta i kommunen!" haha, det va kanske en överdrift, men instämmer att den var verkligen god! Testa gärna denna!
ca 10 personer
2 paket bacon (a 140 g)
2 paket bacon (a 140 g)
1 grillad kyckling
10 soltorkade tomater i olja
1 dl majonäs
3 dl matyoghurt
1 dl finskuren gräslök
1 tsk dijonsenap
18 stora skivor formbröd
400 g philadelphiaost
1 dl körsbärstomater
rucola
salt och svartpeppar
Stek baconet knaprigt i en stekpanna. Låt rinna av på hushållspapper. Hacka det. Plocka köttet från kycklingen och skär i små bitar. Hacka de soltorkade tomaterna. Blanda soltorkade tomater, majonäs, yoghurt, gräslök, senap, salt, peppar, kycklingbitar och 2/3 av baconet. kantskär bröden. Lägg ut 6 skivor på ett fat. Lägg på hälften av fyllningen, 6 skivor bröd och resten av fyllningen. Lägg på de sista 6 brödskivorna. Täck med plastfolie. Låt stå i kylen 3-4 timmar. Bred färskost runt kanterna och ovanpå. Strö över resten av baconet. Garnera med halva tomater och rucola.
lördag 16 mars 2013
Kladdkaka med kryddig tryffeltopping
Ett recept ur Maria Öhrns bok Tårtor. Bjöd min klass på denna tårtan, för att fira att jag fyllt år. Den var väldigt populär och nästan allt gick åt.. men jag själv var inte så superförtjust. Tyckte att den smakade smör. Men smaken är som baken..
Struntade i Noblessen som dekoration, tog istället lite färsk frukt!
Kladdkaka:
100 g smör
2 ägg
3 dl strösocker
2 ½ dl vetemjöl
½ dl kakao
1½ tsk bakpulver
½ krm salt
Vit chokladtryffel:
2 dl mellangrädde
1 kanelstång
1½ tsk kardemummakärnor
400 g vit choklad
Dekor:
Chokladplattor, t.ex. Noblesse (knappt 1 ask)
Smörj en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Smält smöret försiktigt. Vispa upp äggen lätt med strösockret. Blanda mjöl, kakao, bakpulver och salt. Rör ner smöret i äggsmeten och tillsätt de torra ingredienserna. Blanda till en jämn smet och häll smeten i formen. Grädda kakan i 175 grader i nedre delen av ugnen i 20-25 minuter. Låt den svalna helt och gärna stelna lite i kylen. Mät upp grädden i en liten kastrull och bryt ner kanelstången i mindre bitar. Stöt sönder kardemummakärnorna grovt och tillsätt dem i grädden. Koka upp grädden tillsammans med kryddorna, ta kastrullen från värmen och låt blandningen stå och dra övertäckt i ungefär 20 minuter. Hacka under tiden chokladen ganska fint och lägg hacket i en bunke. Låt grädden koka upp igen, sila av kryddorna och slå den heta grädden över chokladen. Rör tills chokladen smält och det blivit en jämn smet. Låt tryffeln svalna och bred den sedan över kakan. Spara lite av tryffeln för att "klistra" fast Noblesse-plattorna runt kakans kant. Låt tryffeln stelna lite i kylskåp, lossa formens kant och dekorera med chokladplattorna. Förvara kallt tills kakan ska serveras.
Struntade i Noblessen som dekoration, tog istället lite färsk frukt!
Kladdkaka:
100 g smör
2 ägg
3 dl strösocker
2 ½ dl vetemjöl
½ dl kakao
1½ tsk bakpulver
½ krm salt
Vit chokladtryffel:
2 dl mellangrädde
1 kanelstång
1½ tsk kardemummakärnor
400 g vit choklad
Dekor:
Chokladplattor, t.ex. Noblesse (knappt 1 ask)
Smörj en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Smält smöret försiktigt. Vispa upp äggen lätt med strösockret. Blanda mjöl, kakao, bakpulver och salt. Rör ner smöret i äggsmeten och tillsätt de torra ingredienserna. Blanda till en jämn smet och häll smeten i formen. Grädda kakan i 175 grader i nedre delen av ugnen i 20-25 minuter. Låt den svalna helt och gärna stelna lite i kylen. Mät upp grädden i en liten kastrull och bryt ner kanelstången i mindre bitar. Stöt sönder kardemummakärnorna grovt och tillsätt dem i grädden. Koka upp grädden tillsammans med kryddorna, ta kastrullen från värmen och låt blandningen stå och dra övertäckt i ungefär 20 minuter. Hacka under tiden chokladen ganska fint och lägg hacket i en bunke. Låt grädden koka upp igen, sila av kryddorna och slå den heta grädden över chokladen. Rör tills chokladen smält och det blivit en jämn smet. Låt tryffeln svalna och bred den sedan över kakan. Spara lite av tryffeln för att "klistra" fast Noblesse-plattorna runt kakans kant. Låt tryffeln stelna lite i kylskåp, lossa formens kant och dekorera med chokladplattorna. Förvara kallt tills kakan ska serveras.
fredag 15 mars 2013
Vit chokladmoussetårta
Ett recept från Mia Öhrns bok Tårtor. Bjöd min familj på denna tårtan när jag fyllde år här om dagen. Hoppade över att ha rom i, gillar inte att ha sprit i mat.. dessutom blev jag så himla stressad när familjen kom, så jag glömde rulla kokosen runt om tårtan.. men det blev bra ändå!
Kokosbotten:
200 g mandelmassa
25 g rumsvarmt smör
1 dl kokosflingor
1 ägg
Dekor:
ca 1 dl kokosflingor
Mousse:
250 g vit choklad
3½ blad gelatin
4 dl vispgrädde
3/4 dl rom
1 burk( 250 g) Kesella
Smörj botten på en form med löstagbar kant, ca 22 cm i diameter. Riv mandelmassan grovt och arbeta den mjuk tillsammans med smöret. Knåda in kokosflingorna och tillsätt ägget. Rör ihop till en smet och bred ut den i formen. Grädda i mitten av ugnen i 175 grader i ca 15 minuter. Låt svalna helt. Bryt chokladen i mindre bitar och smält den försiktigt i mikrovågsugn eller över vattenbad. Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten. Vispa grädden ganska lös. Hetta upp rommen i en liten kastrull men låt den inte koka. Låt vattnet rinna av gelatinbladen och lös upp dem i den heta rommen. Rör ner rommen lite i taget i kesellan och blanda noggrant så att det inte blir några klumpar. Rör ner den smälta chokladen i kesella-blandningen. Vänd till sist ner vispgrädden och blanda till en jämn och fluffig mousse. Häll moussen i formen och jämna till ytan. Ställ formen i frysen och låt moussen stelna ordentligt, helst över natten. Rosta under tiden kokosflingorna lätt i en torr stekpanna och låt dem svalna. Ta fram tårtan ur frysen i god tid, ca 6 timmar före servering. Lossa tårtan från formen genom att skära längs kanten med en vass kniv. Rulla tårtans kant i de rostade kokosflingorna och låt den sedan tina i kylen. Dekorera gärna med physalis, carambole, limequats och mango.
Kokosbotten:
200 g mandelmassa
25 g rumsvarmt smör
1 dl kokosflingor
1 ägg
Dekor:
ca 1 dl kokosflingor
Mousse:
250 g vit choklad
3½ blad gelatin
4 dl vispgrädde
3/4 dl rom
1 burk( 250 g) Kesella
Smörj botten på en form med löstagbar kant, ca 22 cm i diameter. Riv mandelmassan grovt och arbeta den mjuk tillsammans med smöret. Knåda in kokosflingorna och tillsätt ägget. Rör ihop till en smet och bred ut den i formen. Grädda i mitten av ugnen i 175 grader i ca 15 minuter. Låt svalna helt. Bryt chokladen i mindre bitar och smält den försiktigt i mikrovågsugn eller över vattenbad. Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten. Vispa grädden ganska lös. Hetta upp rommen i en liten kastrull men låt den inte koka. Låt vattnet rinna av gelatinbladen och lös upp dem i den heta rommen. Rör ner rommen lite i taget i kesellan och blanda noggrant så att det inte blir några klumpar. Rör ner den smälta chokladen i kesella-blandningen. Vänd till sist ner vispgrädden och blanda till en jämn och fluffig mousse. Häll moussen i formen och jämna till ytan. Ställ formen i frysen och låt moussen stelna ordentligt, helst över natten. Rosta under tiden kokosflingorna lätt i en torr stekpanna och låt dem svalna. Ta fram tårtan ur frysen i god tid, ca 6 timmar före servering. Lossa tårtan från formen genom att skära längs kanten med en vass kniv. Rulla tårtans kant i de rostade kokosflingorna och låt den sedan tina i kylen. Dekorera gärna med physalis, carambole, limequats och mango.
torsdag 14 mars 2013
Lindas Biryani
Ett recept från min handledare på praktiken. Supersmarrigt!! Bjöd min familj på detta igår när jag fyllde år. Vi tog två portioner i var, det kallar jag bra betyg! Krämigt och gott med perfekt sting av dom olika kryddorna! När jag frågade mamma om hon ville ha med sig en matlåda sa hon ja utan att tveka!
Råkade göra lite fel.. råkade blanda allt i grytan och sen lägga löken ovanpå. Blir lätt så när man ska stressa.. men äsch! Dessutom hade jag inte alla kryddorna som behövdes.. Men det blev ju bra ändå!
2 koppar basmatiris+ vatten
4 kapslar grön kardemumma ( jag tog 1 tsk vanlig kardemumma)
3st 2½ cm kanelstång
1 lagerblad
1 stjärnanis
1 tsk salt
2 tsk fänkålsfrön
1 tsk kumminfrön
125 g smör
2 stora gula lökar
1 msk vitlök
1 msk masala
1 burk (410 g) krossade tomater
1 kopp gröna ärtor
½ kopp naturell yoghurt¨
(10-12 färska curryblad eller 2 msk torkade)
1 pkt quornbitar eller andra vegbitar
4 gröna små chilis (jag tog röda torkade)
(1 msk rosenvatten)
Koka riset tillsammans med kardemumma, kanel, lagerblad, anis och salt i 8-10 min. Smält smör i en stor gryta. Lägg i den halverade och skivade löken med fänkål och kummin. Bryn på medelvärme till löken börjar få färg. Sila av löken och lägg åt sidan. Lägg i vitlöken i smöret. Häll i masalan, tomater och ärtor. Koka tills ärtorna är mjuka. Häll i yoghurt, quorn, chili och salt efter smak. Strö riset över blandningen och toppa med löken. Sprinkla över rosenvattnet. lägg på ett lock och låt puttra i 10 min. Vänd ihop allt och servera gärna med naanbröd och lite yoghurt.
onsdag 13 mars 2013
Hallonchokladtårta
Ett recept ur Mia Öhrns bok Fler kladdkakor. Bjöd på denna fina tårtan på praktiken idag för jag fyller nämligen år idag(!!!). Den var tydligen populär! Gick åt som smör! Plus att två frågade efter receptet! Det kallar jag bra betyg. Själv skulle jag nog inte ge den så extremt bra betyg, men jag är ju lite kräsen av mig. Men det var god, absolut! Lite "vuxentårta" över den, väldigt mastig, mycket mörk choklad..så man behövde inte ta så jättestora bitar. Hur som helst så kanske man ligger på plus på praktiken nu i alla fall..!
Dessvärre är detta sista gången ni får se mitt fina tårtfat. Gjorde världens vurpa på vägen hem... så himla irriterande. Vet inte om jag blev mest förbannad över att jag fick så ont eller att mitt fina tårtfat gick sönder. Självklart hade jag dessutom publik när det hände.. aja, får var glad över att det inte hände på vägen till praktiken... annars hade dessutom legat en mosad tårta på backen.
Kladdkakor:
200 g smör
4 ägg
4 dl strösocker
5 dl vetemjöl
1 1/4 dl kakao
1 msk vaniljsocker
1 krm salt
smör till formarna
Fyllning:
200-250 g (4-5 dl) hallon, färska eller frysta och tinade.
Glasyr:
250 g mörk choklad
2½ dl vispgrädde
1 msk honung
25 g rumsvarmt smör
eventuellt färska hallon till dekor
Klä botten av två formar med löstagbar kant, cirka 22 cm i diameter, med bakplåtspapper. Smörj formarnas kanter. Har du inte två lika stora formar kan du grädda en kaka i taget. Smält smöret. Vispa ihop ägg och socker lätt och rör ner smöret. Blanda mjöl, kakao, vaniljsocker och salt och rör ner i äggsmeten. Fördela smeten jämnt mellan formarna och bred ut den. Grädda kakorna i nedre delen av ugnen i 200 grader i 10-15 minuter. Kakorna ska fortfarande vara kladdiga. Låt svalna och lossa sedan formarna. Strö hallonen över ena kakan och lägg den andra ovanpå. Låt gärna kakan stå till nästa dag. Hacka chokladen till glasyren ganska fint. Koka upp grädden med honungen, dra kastrullen från plattan och rör snabbt ner den hackade chokladen i den heta grädden. Rör tills all choklad har smält. Tillsätt smöret i små klickar och rör ihop till en slät smet. Låt helst glasyren stelna i rumstemperatur till nästa dag. Ställ in den i kylen om du har bråttom, men passa noga så att den inte blir för kall och hård. Bred glasyren över kakans topp och kanter och dekorera eventuellt med färska hallon.
Dessvärre är detta sista gången ni får se mitt fina tårtfat. Gjorde världens vurpa på vägen hem... så himla irriterande. Vet inte om jag blev mest förbannad över att jag fick så ont eller att mitt fina tårtfat gick sönder. Självklart hade jag dessutom publik när det hände.. aja, får var glad över att det inte hände på vägen till praktiken... annars hade dessutom legat en mosad tårta på backen.
Kladdkakor:
200 g smör
4 ägg
4 dl strösocker
5 dl vetemjöl
1 1/4 dl kakao
1 msk vaniljsocker
1 krm salt
smör till formarna
Fyllning:
200-250 g (4-5 dl) hallon, färska eller frysta och tinade.
Glasyr:
250 g mörk choklad
2½ dl vispgrädde
1 msk honung
25 g rumsvarmt smör
eventuellt färska hallon till dekor
Klä botten av två formar med löstagbar kant, cirka 22 cm i diameter, med bakplåtspapper. Smörj formarnas kanter. Har du inte två lika stora formar kan du grädda en kaka i taget. Smält smöret. Vispa ihop ägg och socker lätt och rör ner smöret. Blanda mjöl, kakao, vaniljsocker och salt och rör ner i äggsmeten. Fördela smeten jämnt mellan formarna och bred ut den. Grädda kakorna i nedre delen av ugnen i 200 grader i 10-15 minuter. Kakorna ska fortfarande vara kladdiga. Låt svalna och lossa sedan formarna. Strö hallonen över ena kakan och lägg den andra ovanpå. Låt gärna kakan stå till nästa dag. Hacka chokladen till glasyren ganska fint. Koka upp grädden med honungen, dra kastrullen från plattan och rör snabbt ner den hackade chokladen i den heta grädden. Rör tills all choklad har smält. Tillsätt smöret i små klickar och rör ihop till en slät smet. Låt helst glasyren stelna i rumstemperatur till nästa dag. Ställ in den i kylen om du har bråttom, men passa noga så att den inte blir för kall och hård. Bred glasyren över kakans topp och kanter och dekorera eventuellt med färska hallon.
onsdag 6 mars 2013
Lindas vegetariska kålpudding
Fick detta receptet av min handledare här om veckan! Måste säga att jag var lite skeptisk när jag gjorde den.. för risröran kändes så geggig. Men den stabbade till sig till en bra konsistens i ugnen. Gott var det också! Bjöd som vanligt över min veggo mamma, som jag brukar försöka göra när jag lagar något vegetariskt. Hon sa "det här var det godaste jag har ätit på länge". Det kallar jag bra betyg! Själv tycker jag också att det var gott! Men skulle nog hellre äta köttfärs varianten om jag skulle välja..
½ vitkålshuvud
1½ dl ris
3 dl röda linser
1 gullök
1 kokt potatis
2 msk hackad persilja
ljus sirap
salt, peppar och soja
ev. 1 ägg
Koka sönder linserna till en tjock gröt. Koka ris. Strimla vitkålen och koka i lättsaltat vatten tills den mjuknat. Hacka och fräs löken mjuk. Mixa sedan ihop linser, persilja, ris, lök och potatis till en smet. Tillsätt eventuellt 1 ägg. Lägg vitkålen i en panna och stek med sirap, soja, salt och peppar. Varva smet och kål i en form. Grädda i ca 30 min i 175 grader. Servera med gräddsås, potatis och lingonsylt.
måndag 4 mars 2013
Citronpasta med räkor och sparris
Fick detta goda receptet förra veckan av en läsare. Enkelt och gott! Fräsch smak! Upptäckte dock när jag redan hade börjat att jag hade missat att köpa spenat... men äsch, det gick bra ändå!
Pasta
Lite spenat, fryst eller färsk
1 kruka persilja
500 g räkor med skal
1 purjolök, hackad
1 pressad vitlök
1 citron
Parmesan
Skala räkorna. Blanda hackad persilja, en rejäl dos parmesan och hyvlat citronskal i en skål.Skär sparrisen i lagom stora bitar. Glöm inte att skära bort och slänga roten på sparrisen, typ tre centimeter in, för den smakar bara trä.Koka pastan och lägg i sparrisen när det är ca två minuter kvar. När det kokat klart slänger du över allt i ett durkslag. Fräs vitlöken och purjolöken, ungefär en till två minuter.Blanda sedan pasta, sparris, skalade räkor, skivad spenat (om den är fryst kan du värma upp den i mikron), persilja, rivet citronskal och parmesan. Pressa över ganska mycket citron och salta och peppra. Rör om.
Pasta
Lite spenat, fryst eller färsk
1 kruka persilja
500 g räkor med skal
1 purjolök, hackad
1 pressad vitlök
1 citron
Parmesan
Skala räkorna. Blanda hackad persilja, en rejäl dos parmesan och hyvlat citronskal i en skål.Skär sparrisen i lagom stora bitar. Glöm inte att skära bort och slänga roten på sparrisen, typ tre centimeter in, för den smakar bara trä.Koka pastan och lägg i sparrisen när det är ca två minuter kvar. När det kokat klart slänger du över allt i ett durkslag. Fräs vitlöken och purjolöken, ungefär en till två minuter.Blanda sedan pasta, sparris, skalade räkor, skivad spenat (om den är fryst kan du värma upp den i mikron), persilja, rivet citronskal och parmesan. Pressa över ganska mycket citron och salta och peppra. Rör om.
fredag 1 mars 2013
Chokladkolapaj
Ett recept ur Mia Öhrns bok Fler kladdkakor. Så himla god!!! Fick verkligen stålsätta mig för att inte ta mer! denna kan jag verkligen rekommendera! Har nog aldrig ätit nåt liknande heller förut.. så det är ju kul med nåt annorlunda och nytt! Gör nu denna!!
Pajdeg:
3 dl vetemjöl
150 g kallt smör
2 msk florsocker
3 msk kakao
1 krm salt
1 äggula
Kola:
1 dl grädde
½ dl ljus sirap
½ dl strösocker
75 g smör
Chokladtryffel:
250 g mörk choklad
50 g smör
1½ dl vispgrädde
(2 msk rom, konjak eller liknande) jag hoppade över det!
Mät upp mjölet till pajdegen i en bunke. Tillsätt det kalla smöret i små bitar och finfördela det i mjölet med fingertopparna. Tillsätt resten av ingredienserna och arbeta ihop till en smidig deg. Det går även bra att köra ihop alla ingredienserna i en matberedare. tryck ut degen i en pajform med löstagbar botten, cirka 24 cm i diameter. Ställ pajen i kylen i cirka 30 minuter. Nagga därefter pajskalets botten med en gaffel. Grädda i nedre delen av ugnen i 200 grader i grygt 10 minuter. Låt svalna lite.
Fortsätt med kolafylningen. Koka ihop grädde, sirap, socker och smör i en tjockbottnad kastrull på medelvärme. Rör då och då. När kolasmeten börjar bli gyllenbrun och tjockna så pass mycket att det bildas en "gata" då du drar sleven längs med kastrullens botten, då börjar den bli klar. Kolan ska bli tjock och krämig, men inte för hård. Kontrollera gärna genom att göra ett kulprov. Häll kolafyllningen i pajskalet och låt svalna lite i rumstemperatur.
Gör under tiden chokladtryffelfyllningen. hacka chokladen ganska fint. Smält smöret till tryffeln i en kastrull och tillsätt vispgrädden. Låt koka upp och dra kastrullen från plattan. Tillsätt snabbt chokladen och rör tills den smält. (Tillsätt rommen och blanda till en jämn och blank smet.) Häll tryffelfyllningen i pajskalet och låt svalna lite. Ställ den avsvalnade pajen i kylen och låt den stelna i minst 4 timmar. Förvara den kallt men ta fram den en stund innan serveringen så att den hinner bli lite varmare.
Pajdeg:
3 dl vetemjöl
150 g kallt smör
2 msk florsocker
3 msk kakao
1 krm salt
1 äggula
Kola:
1 dl grädde
½ dl ljus sirap
½ dl strösocker
75 g smör
Chokladtryffel:
250 g mörk choklad
50 g smör
1½ dl vispgrädde
(2 msk rom, konjak eller liknande) jag hoppade över det!
Mät upp mjölet till pajdegen i en bunke. Tillsätt det kalla smöret i små bitar och finfördela det i mjölet med fingertopparna. Tillsätt resten av ingredienserna och arbeta ihop till en smidig deg. Det går även bra att köra ihop alla ingredienserna i en matberedare. tryck ut degen i en pajform med löstagbar botten, cirka 24 cm i diameter. Ställ pajen i kylen i cirka 30 minuter. Nagga därefter pajskalets botten med en gaffel. Grädda i nedre delen av ugnen i 200 grader i grygt 10 minuter. Låt svalna lite.
Fortsätt med kolafylningen. Koka ihop grädde, sirap, socker och smör i en tjockbottnad kastrull på medelvärme. Rör då och då. När kolasmeten börjar bli gyllenbrun och tjockna så pass mycket att det bildas en "gata" då du drar sleven längs med kastrullens botten, då börjar den bli klar. Kolan ska bli tjock och krämig, men inte för hård. Kontrollera gärna genom att göra ett kulprov. Häll kolafyllningen i pajskalet och låt svalna lite i rumstemperatur.
Gör under tiden chokladtryffelfyllningen. hacka chokladen ganska fint. Smält smöret till tryffeln i en kastrull och tillsätt vispgrädden. Låt koka upp och dra kastrullen från plattan. Tillsätt snabbt chokladen och rör tills den smält. (Tillsätt rommen och blanda till en jämn och blank smet.) Häll tryffelfyllningen i pajskalet och låt svalna lite. Ställ den avsvalnade pajen i kylen och låt den stelna i minst 4 timmar. Förvara den kallt men ta fram den en stund innan serveringen så att den hinner bli lite varmare.