Sidor

lördag 16 mars 2013

Kladdkaka med kryddig tryffeltopping

Ett recept ur Maria Öhrns bok Tårtor. Bjöd min klass på denna tårtan, för att fira att jag fyllt år. Den var väldigt populär och nästan allt gick åt.. men jag själv var inte så superförtjust. Tyckte att den smakade smör. Men smaken är som baken..
Struntade i Noblessen som dekoration, tog istället lite färsk frukt!


Kladdkaka:
100 g smör
2 ägg
3 dl strösocker
2 ½ dl vetemjöl
½ dl kakao
1½ tsk bakpulver
½ krm salt

Vit chokladtryffel:
2 dl mellangrädde
1 kanelstång
1½ tsk kardemummakärnor
400 g  vit choklad

Dekor:
Chokladplattor, t.ex. Noblesse (knappt 1 ask)

Smörj en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Smält smöret försiktigt. Vispa upp äggen lätt med strösockret. Blanda mjöl, kakao, bakpulver och salt. Rör ner smöret i äggsmeten och tillsätt de torra ingredienserna. Blanda till en jämn smet och häll smeten i formen. Grädda kakan i 175 grader i nedre delen av ugnen i 20-25 minuter. Låt den svalna helt och gärna stelna lite i kylen. Mät upp grädden i en liten kastrull och bryt ner kanelstången i mindre bitar. Stöt sönder kardemummakärnorna grovt och tillsätt dem i grädden. Koka upp grädden tillsammans med kryddorna, ta kastrullen från värmen och låt blandningen stå och dra övertäckt i ungefär 20 minuter. Hacka under tiden chokladen ganska fint och lägg hacket i en bunke. Låt grädden koka upp igen, sila av kryddorna och slå den heta grädden över chokladen. Rör tills chokladen smält och det blivit en jämn smet. Låt tryffeln svalna och bred den sedan över kakan. Spara lite av tryffeln för att "klistra" fast Noblesse-plattorna runt kakans kant. Låt tryffeln stelna lite i kylskåp, lossa formens kant och dekorera med chokladplattorna. Förvara kallt tills kakan ska serveras.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar