Sidor

onsdag 13 mars 2013

Hallonchokladtårta

Ett recept ur Mia Öhrns bok Fler kladdkakor. Bjöd på denna fina tårtan på praktiken idag för jag fyller nämligen år idag(!!!). Den var tydligen populär! Gick åt som smör! Plus att två frågade efter receptet! Det kallar jag bra betyg. Själv skulle jag nog inte ge den så extremt bra betyg, men jag är ju lite kräsen av mig. Men det var god, absolut! Lite "vuxentårta" över den, väldigt mastig, mycket mörk choklad..så man behövde inte ta så jättestora bitar. Hur som helst så kanske man ligger på plus på praktiken nu i alla fall..!

Dessvärre är detta sista gången ni får se mitt fina tårtfat. Gjorde världens vurpa på vägen hem... så himla irriterande. Vet inte om jag blev mest förbannad över att jag fick så ont eller att mitt fina tårtfat gick sönder. Självklart hade jag dessutom publik när det hände.. aja, får var glad över att det inte hände på vägen till praktiken... annars hade dessutom legat en mosad tårta på backen.


Kladdkakor:
200 g smör
4 ägg
4 dl strösocker
5 dl vetemjöl
1 1/4 dl kakao
1 msk vaniljsocker
1 krm salt

smör till formarna

Fyllning:
200-250 g (4-5 dl) hallon, färska eller frysta och tinade.

Glasyr:
250 g mörk choklad
2½ dl vispgrädde
1 msk honung
25 g rumsvarmt smör

eventuellt färska hallon till dekor

Klä botten av två formar med löstagbar kant, cirka 22 cm i diameter, med bakplåtspapper. Smörj formarnas kanter. Har du inte två lika stora formar kan du grädda en kaka i taget. Smält smöret. Vispa ihop ägg och socker lätt och rör ner smöret. Blanda mjöl, kakao, vaniljsocker och salt och rör ner i äggsmeten. Fördela smeten jämnt mellan formarna och bred ut den. Grädda kakorna i nedre delen av ugnen i 200 grader i 10-15 minuter. Kakorna ska fortfarande vara kladdiga. Låt svalna och lossa sedan formarna. Strö hallonen över ena kakan och lägg den andra ovanpå. Låt gärna kakan stå till nästa dag. Hacka chokladen till glasyren ganska fint. Koka upp grädden med honungen, dra kastrullen från plattan och rör snabbt ner den hackade chokladen i den heta grädden. Rör tills all choklad har smält. Tillsätt smöret i små klickar och rör ihop till en slät smet. Låt helst glasyren stelna i rumstemperatur till nästa dag. Ställ in den i kylen om du har bråttom, men passa noga så att den inte blir för kall och hård. Bred glasyren över kakans topp och kanter och dekorera eventuellt med färska hallon.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar