Ett recept från boken Husman av Johan Åkerberg. Lätt att göra och gott! Jag vågade inte bara kolla med sticka när den var klar, tog istället min stektermometer och körde tills den var 82 grader.
1 hel kyckling, ca 1 1/2 kg
2 msk honung
2 msk rapsolja
2 msk japansk soja
1 klyfta vitlök, finhackad
1/2 dl blandade örter, hackade
Flingsalt
Vitpeppar
Värm ugnen till 200 grader. Blanda honung, olja, soja, vitlök och örter. Pensla blandningen på kycklingen och krydda med salt och peppar. Lägg ett galler på en djup plåt. Fyll plåten med vatten. Lägg kycklingen med bröstet neråt på gallret. Stek i ugn i 30 minuter. Pensla med blandningen då och då. När undersidan på kycklingen fått fin färg är det dags att vända den. Pensla lite mer och sätt in i ugnen ytterligare 20-30 minuter. Använd en sticka och pröva om kycklingen är klar. När det kommer ut transparent vätska är kycklingen färdiggrillad. Ta ut kycklingen och låt stå i 5-10 minuter innan den serveras. Använd skyn i plåten och gör en god sås.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar