Ett recept från boken Grytor, långkok och lite husman av Jon Hansson och Camilla Lindqvist. En väldigt god kycklinggryta, rekommenderas!
6 portioner
4 kycklingklubbor
15-20 steklökar
1 vitlöksklyfta
400 g champinjoner
1 morot
2 msk smör
1 dl vitt vin
3 dl vispgrädde
2 msk osötad senap
1/2 tsk torkad timjan
1/2 tsk torkad rosmarin
500 g grön eller vit sparris
Salt
Svartpeppar
Dela kycklingklubborna i knäleden. Salta och peppra. Skala steklökarna och vitlöksklyftan. Det går lättast under rinnande vatten. Hacka vitlöken. Lökarna får vara hela. Rensa champinjonerna. Dela stora svampar. Skala och skiva moroten. Hetta upp smöret i en stor stekgryta. Bryn kycklingbitarna runt om. Låt vitlöken och steklökarna fräsa med några sekunder. Häll bums i vinet och skrapa loss köttsaft som fastnat i botten. Häll i grädden, morotsbitarna och svampen. Krydda med mera salt och peppar, senapen, timjanen och rosmarinen. Rör om ett par varv. Puttra stilla med locket på glänt i ungefär en halvtimme. Rör om i halvlek. Stick gaffeln i en kycklingbit och kolla så att köttsaften är ofärgad. I så fall - smaka av skyn med salt och kanske lite pressad citron. Ta itu med sparrisen medan kycklingen puttrar. Skär bort ca 3 cm av den träiga nederdelen och skala stänglarna. Grön sparris behöver inte skalas. Sjud sparrisen i saltat vatten tills den är mjuk men inte tappat spänsten. Det tar 3-10 minuter beroende på hur tjocka sparrisarna är. Servera till kycklinggrytan. (Jag gjorde även ris till)
Sidor
▼
torsdag 2 juli 2020
Den trallande fisksoppan
Ett recept från boken Grytor, långkok och lite husman av Jon Hansson och Camilla Lindqvist. En väldigt fräsch och god soppa! Löjrommen och yoghurten uppe på var verkligen pricken över iet! Rekommenderas!
4 portioner
1 kg blåmusslor
1 stor lök
2 vitlöksklyftor
2 msk olivolja
Några kvistar timjan
3 1/2 dl torrt vitt vin
2 små morötter
150 g sockerärtor
4 msk hackad dill
400 g torsk eller sejfilé
3 dl vispgrädde
1 citron
1 dl matlagningsyoghurt
100 g sik-, forell eller löjrom
Salt
Svartpeppar
Skrubba musslorna under kallt vatten. Riv bort skägg mellan skalhalvorna. Knacka hårt på musslorna som inte stänger sig. Släng dem som fortfarande vägrar. Skala och hacka löken och vitlöken. Hetta upp olivoljan i en stor kastrull eller gryta med lock och fräs hacket tills det mjuknar men inte tar färg. Häll i timjanen och vinet. Låt det hela koka upp så det dånar. I med musslorna, på med locket, skaka runt efter en minut. Stormkoka ett par minuter till. Bort från plattan. Av med locket och låt svalna något. Skala morötter och skär i nätta stavar eller slantar. Skölj sockerärtorna och dela på mitten. Hacka dillen rätt grovt. Skär fisken i stora bitar. Tänk två eller tre bitar per person. Plocka musslorna ur skalen. Släng dem (skalen, duh!) men spara för allt i världen kokspadet. Fiska upp och släng timjanen. Du kan sila spadet men det brukar inte vara nödvändigt. Häll i 2 dl vatten och grädden i spadet. Värm på spisen tills det börjar sjuda. Håll koll - det koka över på det mest slabbiga sätt. Smaka av soppan med pressad citron, salt och peppar. Lägg i morötterna. Sjung en visa (eller duka). Lägg i fisken och sockerärtorna. Fortsätt sjudandet ett par minuter. (Måhända ännu en liten trudelutt under tiden?) Lägg i musslorna och de får bara sjuda med någon minut annars blir de sega. Smaka av igen. Häll upp soppan. Ringla över lite yoghurt, klicka på rom och strö över dill.
4 portioner
1 kg blåmusslor
1 stor lök
2 vitlöksklyftor
2 msk olivolja
Några kvistar timjan
3 1/2 dl torrt vitt vin
2 små morötter
150 g sockerärtor
4 msk hackad dill
400 g torsk eller sejfilé
3 dl vispgrädde
1 citron
1 dl matlagningsyoghurt
100 g sik-, forell eller löjrom
Salt
Svartpeppar
Skrubba musslorna under kallt vatten. Riv bort skägg mellan skalhalvorna. Knacka hårt på musslorna som inte stänger sig. Släng dem som fortfarande vägrar. Skala och hacka löken och vitlöken. Hetta upp olivoljan i en stor kastrull eller gryta med lock och fräs hacket tills det mjuknar men inte tar färg. Häll i timjanen och vinet. Låt det hela koka upp så det dånar. I med musslorna, på med locket, skaka runt efter en minut. Stormkoka ett par minuter till. Bort från plattan. Av med locket och låt svalna något. Skala morötter och skär i nätta stavar eller slantar. Skölj sockerärtorna och dela på mitten. Hacka dillen rätt grovt. Skär fisken i stora bitar. Tänk två eller tre bitar per person. Plocka musslorna ur skalen. Släng dem (skalen, duh!) men spara för allt i världen kokspadet. Fiska upp och släng timjanen. Du kan sila spadet men det brukar inte vara nödvändigt. Häll i 2 dl vatten och grädden i spadet. Värm på spisen tills det börjar sjuda. Håll koll - det koka över på det mest slabbiga sätt. Smaka av soppan med pressad citron, salt och peppar. Lägg i morötterna. Sjung en visa (eller duka). Lägg i fisken och sockerärtorna. Fortsätt sjudandet ett par minuter. (Måhända ännu en liten trudelutt under tiden?) Lägg i musslorna och de får bara sjuda med någon minut annars blir de sega. Smaka av igen. Häll upp soppan. Ringla över lite yoghurt, klicka på rom och strö över dill.
Lax- och räksoppa med saffran
Ett recept från boken Grytor, långkok och lite husman av Jon Hansson och Camilla Lindqvist. Väldigt god soppa! Rekommenderas! Har gjort fisksoppa många gånger förut, men ofta brukar det vara med vit fisk. Kul att göra på lax istället.
4 portioner
1 lök
2 vitlöksklyftor
500 g potatis
1/2 tsk mejram
2 msk olivolja
2 dl torrt vitt vin
3 msk fiskfond
1/2 msk fänkålsfrön
1 kuvert saffran, 1/2 g
400 g hela tomater på burk
500 g färsk/fryst laxfilé
300 g räkor med skal
Salt
Svartpeppar
Krutonger:
Ett par skivor lantbröd
1 vitlöksklyfta
1 msk olivolja
Skala och hacka löken och vitlöken. Skala potatisen och skär i bitar. Stöt fänkålsfröna grovt. Hetta upp olivoljan i en gryta eller kastrull. Fräs lök- och vitlökshacket på medelvärme tills det mjuknar men inte tar färg. Häll i vinet och låt cirka hälften dunsta bort. I med potatisen, 1 liter vatten, fiskfond, fänkålsfrön, mejram, saffran och tomater. Salta och peppra lite lätt. Puttra stilla utan lock medan du fixar det andra. Skär fisken i 4 x 4 cm bitar. Skala räkorna. Skär brödet i tärningar. Skala vitlöksklyftan och tryck till den med sidan av knivbladet så att den spricker ordentligt. Lägg brödet, vitlöksklyftan och oljan i en stekpanna och rosta brödbitarna runt om på medelvärme. Rör runt flitigt så att alla tar åt sig av vitlöken. Salta krutongerna lätt. Lägg fiskbitarna i soppan när potatisen börjar bli klar. Fisken är färdig på 4-5 minuter. Smaka av soppan med salt och peppar. Strö räkorna i soppan och servera genast med krutongerna. (Vi tog även aioli till)
4 portioner
1 lök
2 vitlöksklyftor
500 g potatis
1/2 tsk mejram
2 msk olivolja
2 dl torrt vitt vin
3 msk fiskfond
1/2 msk fänkålsfrön
1 kuvert saffran, 1/2 g
400 g hela tomater på burk
500 g färsk/fryst laxfilé
300 g räkor med skal
Salt
Svartpeppar
Krutonger:
Ett par skivor lantbröd
1 vitlöksklyfta
1 msk olivolja
Skala och hacka löken och vitlöken. Skala potatisen och skär i bitar. Stöt fänkålsfröna grovt. Hetta upp olivoljan i en gryta eller kastrull. Fräs lök- och vitlökshacket på medelvärme tills det mjuknar men inte tar färg. Häll i vinet och låt cirka hälften dunsta bort. I med potatisen, 1 liter vatten, fiskfond, fänkålsfrön, mejram, saffran och tomater. Salta och peppra lite lätt. Puttra stilla utan lock medan du fixar det andra. Skär fisken i 4 x 4 cm bitar. Skala räkorna. Skär brödet i tärningar. Skala vitlöksklyftan och tryck till den med sidan av knivbladet så att den spricker ordentligt. Lägg brödet, vitlöksklyftan och oljan i en stekpanna och rosta brödbitarna runt om på medelvärme. Rör runt flitigt så att alla tar åt sig av vitlöken. Salta krutongerna lätt. Lägg fiskbitarna i soppan när potatisen börjar bli klar. Fisken är färdig på 4-5 minuter. Smaka av soppan med salt och peppar. Strö räkorna i soppan och servera genast med krutongerna. (Vi tog även aioli till)
Osso buco med saffransrisotto
Ett recept från boken Grytor, långkok och lite husman av Jon Hansson och Camilla Lindqvist. Osso buco är en utav min pappas favoriträtter, så tänker alltid på honom när jag lagar det. Jag kan ju inte annat än instämma med att det är en härlig rätt! Men detta receptet var inte ett utav de bästa jag har testat.
4 portioner
1 kg kalvlägg
2 msk vetemjöl
1 lök
1 vitlöksklyfta
2 stjälkar blekselleri
2 msk olivolja
1 dl vitt vin
400 g hela tomater på burk
Salt
svartpeppar
Risotto:
2 tärningar kycklingbuljong
1 lök
1 vitlöksklyfta
2 msk olivolja
4 portioner risottoris
1 kuvert saffran, 1/2 g
1 dl riven parmesan
3 msk smör
Gremolata:
1 stor vitlöksklyfta
1 citron
1 dl hackad persilja
Torka av köttet med hushållspapper. Salta, peppra och klappa in det med mjölet. Skala och hacka vitlöken och löken. Skölj, ansa och skär bleksellerin i 1/2 cm tjocka skivor. Hetta upp olivoljan i en stor stekgryta. Bryn köttskivorna ordentligt på ena sidan. Vänd bitarna och lägg i lök- och vitlökshacket. Fräs tills köttet är brunt även på sida två. I med bleksellerin och rör om ett par varv. Häll i vinet och låt det mesta ånga bort. Häll i tomaterna. Rör om igen, dra ner värmen radikalt, lägg på lock och finputtra i drygt en timme. Kolla mellan varven så att det inte bränner vid.
Gremolata: skala och hacka vitlöksklyftan så fint du kan. Tvätta citronen och riv skalet. Hacka persiljan. Vänd ihop allt i en skål och plasta över.
Risotto: koka 1 liter buljong på tärningarna eller fonden. Skala och hacka löken och vitlöken. Hetta upp olivoljan i en rätt stor kastrull och fräs löken och vitlöken tills hacket mjuknar, men det ska inte ta färg. Häll i riset och fräs ytterligare någon minut. I med saffranet och vinet. Låt det mesta av fukten ånga bort. Häll nu i buljongen, 1 dl i taget. Rör om flitigt och justera värmen så att vätskan kokar in ett par minuter. Fortsätt späda med buljongen tills riset är klart. Det ska vara al dente som bra pasta: ha en fast kärna men inte vara grynigt när man tuggar på det. Fastän du spär och rör hinner du också riva parmesanen. När risotton är klar rör du i smöret och parmesanen. Smaka av med salt och peppar. Smaka även av osso bucon. Servera med risotton och ställ fram gremolatan att strö över.
4 portioner
1 kg kalvlägg
2 msk vetemjöl
1 lök
1 vitlöksklyfta
2 stjälkar blekselleri
2 msk olivolja
1 dl vitt vin
400 g hela tomater på burk
Salt
svartpeppar
Risotto:
2 tärningar kycklingbuljong
1 lök
1 vitlöksklyfta
2 msk olivolja
4 portioner risottoris
1 kuvert saffran, 1/2 g
1 dl riven parmesan
3 msk smör
Gremolata:
1 stor vitlöksklyfta
1 citron
1 dl hackad persilja
Torka av köttet med hushållspapper. Salta, peppra och klappa in det med mjölet. Skala och hacka vitlöken och löken. Skölj, ansa och skär bleksellerin i 1/2 cm tjocka skivor. Hetta upp olivoljan i en stor stekgryta. Bryn köttskivorna ordentligt på ena sidan. Vänd bitarna och lägg i lök- och vitlökshacket. Fräs tills köttet är brunt även på sida två. I med bleksellerin och rör om ett par varv. Häll i vinet och låt det mesta ånga bort. Häll i tomaterna. Rör om igen, dra ner värmen radikalt, lägg på lock och finputtra i drygt en timme. Kolla mellan varven så att det inte bränner vid.
Gremolata: skala och hacka vitlöksklyftan så fint du kan. Tvätta citronen och riv skalet. Hacka persiljan. Vänd ihop allt i en skål och plasta över.
Risotto: koka 1 liter buljong på tärningarna eller fonden. Skala och hacka löken och vitlöken. Hetta upp olivoljan i en rätt stor kastrull och fräs löken och vitlöken tills hacket mjuknar, men det ska inte ta färg. Häll i riset och fräs ytterligare någon minut. I med saffranet och vinet. Låt det mesta av fukten ånga bort. Häll nu i buljongen, 1 dl i taget. Rör om flitigt och justera värmen så att vätskan kokar in ett par minuter. Fortsätt späda med buljongen tills riset är klart. Det ska vara al dente som bra pasta: ha en fast kärna men inte vara grynigt när man tuggar på det. Fastän du spär och rör hinner du också riva parmesanen. När risotton är klar rör du i smöret och parmesanen. Smaka av med salt och peppar. Smaka även av osso bucon. Servera med risotton och ställ fram gremolatan att strö över.
Spenat- och kasslerlasagne
Ett recept från boken Grytor, långkok och lite husman av Jon Hansson och Camilla Lindqvist. Helt okej recept, men föredrar klassisk lasagne på köttfärs. Men däremot så var det en smidig och god sås! Den ska jag komma ihåg! Mycket lättare att göra än vanlig klassisk ostsås.
6 portioner
400 g färsk eller fryst spenat
1 liten lök
1 msk olivolja
2 krm riven muskot
1/2 citron
400 g kassler
4 dl creme fraiche
1 dl + 1/2 dl riven parmesan
1 dl riven vanlig ost
200 g pastaplattor
1/2 msk oregano
Salt
Svartpeppar
Skölj och rensa färsk spenat. Ta gärna fram fryst så att den hinner tina lite. Skala och hacka löken fint. Värm ugnen till 225 grader. Hetta upp oljan i en kastrull. Fräs löken på rätt låg värme tills den blivit mjuk men inte fått färg. Lägg i spenaten. Färsk får du ta i några omgångar men den vissnar ner och krymper snabbt. Spenaten ska bara bli varm. Fryst tar lite längre tid att smälta men den ska också bara bli varm. Smaka av med riven muskot, pressad citron, salt och peppar. Skiva kasslern ganska tunt, 2 mm skivor ungefär. Riv parmesanen och den andra osten. Blanda crème fraichen med 1 dl riven parmesan och oreganon. Smaka av med salt och peppar. Bottna en ugnssäker form, ca 18 x 25 cm, med spenat. Lägg på ett lager kassler, sedan pastaplattor och så crème fraiche. Upprepa en gång. Toppa med resten av den rivna parmesanen och den vanliga osten. Baka 30 minuter i ugnen eller tills osttäcket fått fin färg. Servera med en tomatsallad.
6 portioner
400 g färsk eller fryst spenat
1 liten lök
1 msk olivolja
2 krm riven muskot
1/2 citron
400 g kassler
4 dl creme fraiche
1 dl + 1/2 dl riven parmesan
1 dl riven vanlig ost
200 g pastaplattor
1/2 msk oregano
Salt
Svartpeppar
Skölj och rensa färsk spenat. Ta gärna fram fryst så att den hinner tina lite. Skala och hacka löken fint. Värm ugnen till 225 grader. Hetta upp oljan i en kastrull. Fräs löken på rätt låg värme tills den blivit mjuk men inte fått färg. Lägg i spenaten. Färsk får du ta i några omgångar men den vissnar ner och krymper snabbt. Spenaten ska bara bli varm. Fryst tar lite längre tid att smälta men den ska också bara bli varm. Smaka av med riven muskot, pressad citron, salt och peppar. Skiva kasslern ganska tunt, 2 mm skivor ungefär. Riv parmesanen och den andra osten. Blanda crème fraichen med 1 dl riven parmesan och oreganon. Smaka av med salt och peppar. Bottna en ugnssäker form, ca 18 x 25 cm, med spenat. Lägg på ett lager kassler, sedan pastaplattor och så crème fraiche. Upprepa en gång. Toppa med resten av den rivna parmesanen och den vanliga osten. Baka 30 minuter i ugnen eller tills osttäcket fått fin färg. Servera med en tomatsallad.
Korv, surkål och frasig lök
Ett recept från boken Grytor, långkok och lite husman av Jon Hansson och Camilla Lindqvist. Enkel vardagsmat som är supergod! Rekommenderas!
4 portioner
500 g potatis
2 lökar
3 msk hackad persilja
3 msk smör
1 nypa timjan
1 msk rödvinsvinäger
600 g korvar, tex bratwurst
800 g hemgjord/färdigköpt surkål
Salt
Peppar
Värm ugnen till 225 grader. Skala och koka potatisen mjuk i saltat vatten. Skala och skiva löken. Hacka persiljan. Hetta upp smöret i en stekpanna och stek löken på medelvärme. Krydda med timjan, salt och peppar. Puttra på tills löken fått färg och blivit lite ”frasig”. Smaka av med rödvinsvinäger och kanske lite salt. Stek korven i ugnen. Värm surkålen i ugnen eller i en kastrull på spisen. Den behöver bara bli ätvarm. Vänd ner persiljan i kålen. Servera med korvarna och löken.
4 portioner
500 g potatis
2 lökar
3 msk hackad persilja
3 msk smör
1 nypa timjan
1 msk rödvinsvinäger
600 g korvar, tex bratwurst
800 g hemgjord/färdigköpt surkål
Salt
Peppar
Värm ugnen till 225 grader. Skala och koka potatisen mjuk i saltat vatten. Skala och skiva löken. Hacka persiljan. Hetta upp smöret i en stekpanna och stek löken på medelvärme. Krydda med timjan, salt och peppar. Puttra på tills löken fått färg och blivit lite ”frasig”. Smaka av med rödvinsvinäger och kanske lite salt. Stek korven i ugnen. Värm surkålen i ugnen eller i en kastrull på spisen. Den behöver bara bli ätvarm. Vänd ner persiljan i kålen. Servera med korvarna och löken.
onsdag 1 juli 2020
Ugnsbakad broccoli och blomkål med kyckling
Ett recept från boken Grytor, långkok och lite husman av Jon Hansson och Camilla Lindqvist. Enkelt att göra och gott!
4 portioner
4 kycklingklubbor
350 g broccoli
350 g blomkål
1 mild chilifrukt
1 vitlöksklyfta
1 lime
3 msk olivolja
2 dl vitt vin eller vatten
Salt
Svartpeppar
Värm ugnen till 200 grader. Dela klubborna i knäleden. Salta och peppra. Skölj broccolin och blomkålen. Dela i stora buketter. Skär stammarna i lite mindre bitar. Ta gärna med fina blad. Skölj chilin. Provsmaka en flisa. Är den stark så dela den och ta bort kärnorna och framför allt de vita hinnorna. Skiva chilin tunt. Skala och hacka vitlöken fint. Tvätta limen och riv skalet. Fram med en långpanna eller stor ugnsform. I med chilin, vitlöken, limeskalet, olivoljan och vinet eller vattnet. Pressa i halva limen. Salta och peppra rejält. Vänd noga runt broccoli- och blomkålsbitarna i den kryddiga soppan. Skuffa ner kycklingbitarna bland grönsakerna. Stek cirka 35 minuter i ugnen. Om du sticker i en kycklingbit ska det sippra fram ofärgad köttsaft. Servera med någon kolhydrat, typ bröd eller ris som kan suga upp såsen.
4 portioner
4 kycklingklubbor
350 g broccoli
350 g blomkål
1 mild chilifrukt
1 vitlöksklyfta
1 lime
3 msk olivolja
2 dl vitt vin eller vatten
Salt
Svartpeppar
Värm ugnen till 200 grader. Dela klubborna i knäleden. Salta och peppra. Skölj broccolin och blomkålen. Dela i stora buketter. Skär stammarna i lite mindre bitar. Ta gärna med fina blad. Skölj chilin. Provsmaka en flisa. Är den stark så dela den och ta bort kärnorna och framför allt de vita hinnorna. Skiva chilin tunt. Skala och hacka vitlöken fint. Tvätta limen och riv skalet. Fram med en långpanna eller stor ugnsform. I med chilin, vitlöken, limeskalet, olivoljan och vinet eller vattnet. Pressa i halva limen. Salta och peppra rejält. Vänd noga runt broccoli- och blomkålsbitarna i den kryddiga soppan. Skuffa ner kycklingbitarna bland grönsakerna. Stek cirka 35 minuter i ugnen. Om du sticker i en kycklingbit ska det sippra fram ofärgad köttsaft. Servera med någon kolhydrat, typ bröd eller ris som kan suga upp såsen.
Minifondue
Ett recept från boken Grytor, långkok och lite husman av Jon Hansson och Camilla Lindqvist. En kompis nämnde att hon tycker att det är gott att värma brieost och dippa bröd i och då kom jag på att det faktiskt finns i min receptbok, så kände att jag borde testa! Det var gott, men väldigt mäktigt, så blev mycket över. Men har man gäster så är det ju perfekt att ta fram som sent tilltugg!
1 hel brieost
Lantbröd
Salami
Lufttorkad skinka
Syltlök
Cornichoner
Värm ugnen till 200 grader. Ställ osten på ett ark folie på en plåt. Baka 15 minuter i ugnen tills innanmätet är varmt och rinnigt. Det ska inte börja bubbla och få färg. Skiva och lägg upp charkuterierna och de andra tillbehören under tiden. Ställ osten mitt på bordet, skär ett kryss tvärs över skalet på ovansidan, vik upp och dippa brödbitar. Ät tillsammans med tillbehören.
1 hel brieost
Lantbröd
Salami
Lufttorkad skinka
Syltlök
Cornichoner
Värm ugnen till 200 grader. Ställ osten på ett ark folie på en plåt. Baka 15 minuter i ugnen tills innanmätet är varmt och rinnigt. Det ska inte börja bubbla och få färg. Skiva och lägg upp charkuterierna och de andra tillbehören under tiden. Ställ osten mitt på bordet, skär ett kryss tvärs över skalet på ovansidan, vik upp och dippa brödbitar. Ät tillsammans med tillbehören.
Fyllda tomater
Ett recept från boken Grytor, långkok och lite husman av Jon Hansson och Camilla Lindqvist. Lite kul rätt som min 4 åriga dotter tyckte va supergod! Va faktiskt inte så värst krångligt att göra heller.
4 portioner
1 lök
1 vitlöksklyfta
2 msk olivolja
8 sardellfiléer
400 g lamm- eller nötfärs
3 msk hackad persilja
3 msk strimlad basilika
1 mozzarellaost, 125 g
1 dl riven parmesan
8 stora tomater
1 dl vitt vin
Salt
Svartpeppar
Skala och hacka löken och vitlöken. Hetta upp oljan i en stekpanna. Fräs hacket och sardellerna på medelvärme tills de mjuknat utan att ta färg. Höj värmen, ös i färsen och fortsätt fräsa tills den blivit lite brynt. Salta och peppra. Ta av värmen och låt svalna något. Hacka persiljan och strimla basilikan medan färsen fräser. Vänd ner i pannan någonstans på vägen. Skär mozzarellan i 8 bitar. Riv parmesanen. Skär toppen av tomaterna och karva försiktigt ut inkråmet. Släng det inte utan spara på ett bra ställe. (Tomatlocken har du däremot ingen användningar här men de kan ju bli en mycket liten sallad) Värm ugnen till 225 grader. Proppa tomaterna fulla med färsen. Glöm inte att stoppa en bit mozzarella någonstans i mitten på varje. Ställ ut i en ugnssäker form. Salta tomatinkråmet lätt. Häll det tillsammans med vinteride sidan av tomaterna. Strö parmesanen över tomaterna. Gratinera 10-15 minuter i ugnen eller tills osten fått lite färg. Servera med skyn och bröd.
4 portioner
1 lök
1 vitlöksklyfta
2 msk olivolja
8 sardellfiléer
400 g lamm- eller nötfärs
3 msk hackad persilja
3 msk strimlad basilika
1 mozzarellaost, 125 g
1 dl riven parmesan
8 stora tomater
1 dl vitt vin
Salt
Svartpeppar
Skala och hacka löken och vitlöken. Hetta upp oljan i en stekpanna. Fräs hacket och sardellerna på medelvärme tills de mjuknat utan att ta färg. Höj värmen, ös i färsen och fortsätt fräsa tills den blivit lite brynt. Salta och peppra. Ta av värmen och låt svalna något. Hacka persiljan och strimla basilikan medan färsen fräser. Vänd ner i pannan någonstans på vägen. Skär mozzarellan i 8 bitar. Riv parmesanen. Skär toppen av tomaterna och karva försiktigt ut inkråmet. Släng det inte utan spara på ett bra ställe. (Tomatlocken har du däremot ingen användningar här men de kan ju bli en mycket liten sallad) Värm ugnen till 225 grader. Proppa tomaterna fulla med färsen. Glöm inte att stoppa en bit mozzarella någonstans i mitten på varje. Ställ ut i en ugnssäker form. Salta tomatinkråmet lätt. Häll det tillsammans med vinteride sidan av tomaterna. Strö parmesanen över tomaterna. Gratinera 10-15 minuter i ugnen eller tills osten fått lite färg. Servera med skyn och bröd.
Tarte flambée
Ett recept från boken Grytor, långkok och lite husman av Jon Hansson och Camilla Lindqvist. Har aldrig gjort Tarte flambée förut, hade aldrig ens hört talas om det. Men oj så gott det var! Och sen bara några veckor efter att jag hade gjort detta så nämnde en kompis det. Komiskt! Men då kunde jag ju säga att jag har provat och dela med mig av detta receptet!
4 portioner
2 stora lökar
2 msk olivolja
250 g svamp
250 g rimmat fläsk
100 g riven ost
2 dl creme fraiche
1 krm muskot
1 färdig kyld pizzadeg
Några kvistar färsk timjan
Salt
Svartpeppar
Tomatsallad:
1/2 liten rödlök
1/2 dl strimlad mynta/basilika
400 g körsbärstomater
Ett par nävar gröna blad
1 dl svarta oliver
2 msk olivolja
Skala och skiva lökarna. Stek dem mjuka i olivoljan på låg värme. Använd en stor stekpanna eller kastrull, det är mer som ska få plats. Rensa och skiva svampen. Tärna eller strimla fläsket rätt grovt. Låt svampen och fläsket steka med löken några minuter. Salta och peppra. Värm ugnen till 225 grader. Riv osten om du köpt i bit. Krydda crème fraichen med riven muskot, salt och peppar. Rulla ut pizzadegen på en papprad plåt. Bred på crème fraichen. Lämna någon cm vid kanterna. Fördela lök-, fläsk- och svampblandningen över tarten och strö över osten. Grädda i ugnen i 10-15 minuter eller tills osten fått fin färg. Fixa salladen under tiden: skala och hacka rödlöken. Strimla myntan och basilikan. Skölj och dela tomaterna. Skölj de gröna bladen. Lägg upp på ett stort fat eller i en skål. Salta och peppra. Dräll över oliverna och ringla på olivoljan. Servera till tarten.
4 portioner
2 stora lökar
2 msk olivolja
250 g svamp
250 g rimmat fläsk
100 g riven ost
2 dl creme fraiche
1 krm muskot
1 färdig kyld pizzadeg
Några kvistar färsk timjan
Salt
Svartpeppar
Tomatsallad:
1/2 liten rödlök
1/2 dl strimlad mynta/basilika
400 g körsbärstomater
Ett par nävar gröna blad
1 dl svarta oliver
2 msk olivolja
Skala och skiva lökarna. Stek dem mjuka i olivoljan på låg värme. Använd en stor stekpanna eller kastrull, det är mer som ska få plats. Rensa och skiva svampen. Tärna eller strimla fläsket rätt grovt. Låt svampen och fläsket steka med löken några minuter. Salta och peppra. Värm ugnen till 225 grader. Riv osten om du köpt i bit. Krydda crème fraichen med riven muskot, salt och peppar. Rulla ut pizzadegen på en papprad plåt. Bred på crème fraichen. Lämna någon cm vid kanterna. Fördela lök-, fläsk- och svampblandningen över tarten och strö över osten. Grädda i ugnen i 10-15 minuter eller tills osten fått fin färg. Fixa salladen under tiden: skala och hacka rödlöken. Strimla myntan och basilikan. Skölj och dela tomaterna. Skölj de gröna bladen. Lägg upp på ett stort fat eller i en skål. Salta och peppra. Dräll över oliverna och ringla på olivoljan. Servera till tarten.
Kycklingvingar med dipp
Ett recept från boken Grytor, långkok och lite husman av Jon Hansson och Camilla Lindqvist. Såg så himla gott ut på bilden, så var riktigt taggad på att äta detta. Men blev tyvärr besviken. Tycker inte att det blev alls så gott som jag föreställt mig. Buffalowings från kungsfågel som man hittar i frysdisken är mycket godare!
2 portioner
2 vitlöksklyftor
2 cm ingefära
2 stjärnanis
2 dl ostronsås
1 msk sambal oelek
1 kg kycklingvingar
Dipp:
4 dl matlagningsyoghurt
2 msk sesamolja
Grönsaker att dippa:
Gurka
Morötter
Paprika
Blekselleri
Värm ugnen till 225 grader eller tänd grillen. Skala och riv vitlöken och ingefäran ner i en långpanna. Mortla stjärnanisen. Rör ihop med ostronsåsen och sambal oelek. Vänd runt kycklingvingarna i såsen. Var noga så att alla blir väldigt kladdiga. Stek 25 minuter i ugnen eller tills de fått fin färg (eller grilla på ganska hög värme). Rör ihop yoghurten och sesamoljan i en skål. Smaka av med salt. Skölj, ansa och skala grönsakerna. Skär dem i behändiga stavar. Servera kycklingvingarna med grönsakerna och dippen.
2 portioner
2 vitlöksklyftor
2 cm ingefära
2 stjärnanis
2 dl ostronsås
1 msk sambal oelek
1 kg kycklingvingar
Dipp:
4 dl matlagningsyoghurt
2 msk sesamolja
Grönsaker att dippa:
Gurka
Morötter
Paprika
Blekselleri
Värm ugnen till 225 grader eller tänd grillen. Skala och riv vitlöken och ingefäran ner i en långpanna. Mortla stjärnanisen. Rör ihop med ostronsåsen och sambal oelek. Vänd runt kycklingvingarna i såsen. Var noga så att alla blir väldigt kladdiga. Stek 25 minuter i ugnen eller tills de fått fin färg (eller grilla på ganska hög värme). Rör ihop yoghurten och sesamoljan i en skål. Smaka av med salt. Skölj, ansa och skala grönsakerna. Skär dem i behändiga stavar. Servera kycklingvingarna med grönsakerna och dippen.