Sidor

torsdag 2 juli 2020

Lax- och räksoppa med saffran

Ett recept från boken Grytor, långkok och lite husman av Jon Hansson och Camilla Lindqvist. Väldigt god soppa! Rekommenderas! Har gjort fisksoppa många gånger förut, men ofta brukar det vara med vit fisk. Kul att göra på lax istället.

4 portioner

1 lök
2 vitlöksklyftor
500 g potatis
1/2 tsk mejram
2 msk olivolja
2 dl torrt vitt vin
3 msk fiskfond
1/2 msk fänkålsfrön
1 kuvert saffran, 1/2 g
400 g hela tomater på burk
500 g färsk/fryst laxfilé
300 g räkor med skal
Salt
Svartpeppar

Krutonger:
Ett par skivor lantbröd
1 vitlöksklyfta
1 msk olivolja

Skala och hacka löken och vitlöken. Skala potatisen och skär i bitar. Stöt fänkålsfröna grovt. Hetta upp olivoljan i en gryta eller kastrull. Fräs lök- och vitlökshacket på medelvärme tills det mjuknar men inte tar färg. Häll i vinet och låt cirka hälften dunsta bort. I med potatisen, 1 liter vatten, fiskfond, fänkålsfrön, mejram, saffran och tomater. Salta och peppra lite lätt. Puttra stilla utan lock medan du fixar det andra. Skär fisken i 4 x 4 cm bitar. Skala räkorna. Skär brödet i tärningar. Skala vitlöksklyftan och tryck till den med sidan av knivbladet så att den spricker ordentligt. Lägg brödet, vitlöksklyftan och oljan i en stekpanna och rosta brödbitarna runt om på medelvärme. Rör runt flitigt så att alla tar åt sig av vitlöken. Salta krutongerna lätt. Lägg fiskbitarna i soppan när potatisen börjar bli klar. Fisken är färdig på 4-5 minuter. Smaka av soppan med salt och peppar. Strö räkorna i soppan och servera genast med krutongerna. (Vi tog även aioli till)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar