Sidor

onsdag 1 juli 2020

Fyllda tomater

Ett recept från boken Grytor, långkok och lite husman av Jon Hansson och Camilla Lindqvist. Lite kul rätt som min 4 åriga dotter tyckte va supergod! Va faktiskt inte så värst krångligt att göra heller.

4 portioner

1 lök
1 vitlöksklyfta
2 msk olivolja
8 sardellfiléer
400 g lamm- eller nötfärs
3 msk hackad persilja
3 msk strimlad basilika
1 mozzarellaost, 125 g
1 dl riven parmesan
8 stora tomater
1 dl vitt vin
Salt
Svartpeppar

Skala och hacka löken och vitlöken. Hetta upp oljan i en stekpanna. Fräs hacket och sardellerna på medelvärme tills de mjuknat utan att ta färg. Höj värmen, ös i färsen och fortsätt fräsa tills den blivit lite brynt. Salta och peppra. Ta av värmen och låt svalna något. Hacka persiljan och strimla basilikan medan färsen fräser. Vänd ner i pannan någonstans på vägen. Skär mozzarellan i 8 bitar. Riv parmesanen. Skär toppen av tomaterna och karva försiktigt ut inkråmet. Släng det inte utan spara på ett bra ställe. (Tomatlocken har du däremot ingen användningar här men de kan ju bli en mycket liten sallad) Värm ugnen till 225 grader. Proppa tomaterna fulla med färsen. Glöm inte att stoppa en bit mozzarella någonstans i mitten på varje. Ställ ut i en ugnssäker form. Salta tomatinkråmet lätt. Häll det tillsammans med vinteride sidan av tomaterna. Strö parmesanen över tomaterna. Gratinera 10-15 minuter i ugnen eller tills osten fått lite färg. Servera med skyn och bröd.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar