Sidor

lördag 24 februari 2018

Klassiska kroppkakor

Ett recept från boken Hela Sveriges husman. Väldigt gott! Men vi borde ha stekt dem också, då blir det ännu godare.


Ca 4 port.

1 kg potatis (oskalad)
300 g rimmat fläsk
1 gul lök
1/2 tsk krossad kryddpeppar
1 ägg
3 dl vetemjöl + mjöl att forma kroppkakorna med
Smör, salt

Koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten. Låt svalna. Skär fläsket i 1/2 cm stora tärningar. Skala och finhacka löken. Fräs fläsket med löken. Blanda i kryddpepparn på slutet. Låt blandningen svalna. Skala och pressa potatisen. Blanda i ägg, 1 tsk salt och mjöl. Arbeta inte degen längre än nödvändigt. Forma degen till en dm-tjock rulle. Mjöla den lätt så att den inte klibbar. Dela degen i 8 skivor. Doppa handflatan i mjöl och lägg en skiva av potatisblandningen i handen. Platta ut den så att den blir ca 2 cm tjock. Fördela fläsket i mitten av varje kaka. Vik ihop och forma till en boll. Koka upp saltat vatten. Lägg i kroppkakorna. Låt dem sjuda sakta i 10 minuter efter det att de flutit upp till vattenytan. Servera med skirat smör och rårörda lingon. Man kan även dela kroppkakorna och steka dem i smör.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar