Sidor

lördag 24 februari 2018

Klassiska kåldolmar

Ett recept från boken Hela Sveriges husman. Det är ju lite krångligt att göra kåldolmar, men det är ju väldigt gott!


Ca 4 port

1 vitkålshuvud (ca 20 fina blad)
1/2 dl grötris
1 dl vatten
2 dl mjölk
1 gul lök
300 g blandfärs
2 ägg
2 msk ljus sirap
4 dl kålspad (från kokningen)
2 msk konc kalvfond
Smör
Salt, vitpeppar

Koka riset i vattnet och mjölken (enligt anvisning på paketet) till en lös gröt. Låt svalna. Putsa kålhuvudet och skär ut rotstocken. Plocka försiktigt 20 fina kålblad (undvik de yttersta). Koka dem ett par minuter i lättsaltat vatten tills de mjuknar. Spara 4 dl kålspad. Skölj av bladen hastigt i kallt vatten. Låt bladen rinna av på en handduk. Putsa bort den grövre delen av bladnerven. Sätt ugnen på 200 grader. Skala och finhacka löken. Fräs den lätt i 1 msk smör i en stekpanna. Låt svalna. Blanda färsen med risgröt, lök, ägg 1/2-1 tsk salt och 1 krm peppar till en relativt lös smet. Lägg en rågad matsked färs i varje kålblad. Vik den grova delen av bladet över färsen. Vik upp kortsidorna och rulla ihop till ett paket. Lägg dolmarna med skarvarna ner i en smord ugnssäker form. Ringla över sirap samt ev 1 msk smält smör. Stek i nedre delen av ugnen ca 45 minuter. Häll på kålspad blandat med kalvfond efter halva stektiden. Häll/sila av stekskyn när dolmarna nästan är klara. Koka upp skyn i en kastrull och red med maizena redning. Servera med potatismos och rårörda lingon.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar