Sidor

fredag 23 februari 2018

Rotfruktsgratäng med älgskav

Ett recept ur boken Hela Sveriges husman. Enkelt och gott!


Ca 4 port.

600 g potatis
2 morötter (ca 250 g)
1 liten purjolök
3 1/2 dl grädde
200 g champinjoner
1 vitlöksklyfta
1 paket älgskav eller viltskav (ca 240 g)
2 msk tomatpuré 
100 g västerbottenost
1 msk rosépeppar till garnering
Smör
Salt, vitpeppar

Sätt ugnen på 225 grader. Skala och skiva potatis, morötter och palsternackor.  Ansa och skiva purjon. Lägg i en smord ugnssäker form. Krydda med 1 tsk salt och 2 krm peppar. Häll på grädden. Ställ in i ugnen. Ansa och skär svampen i mindre bitar. Skala och finhacka vitlöken. Bryn älgskav, svamp och vitlök i 1 msk smör. Tillsätt tomatpurén och låt bryna med på slutet. Smaka av med 2 krm salt och 1 krm peppar. Ta ut gratängen efter 35 minuter. Lägg älgskavsröran i en rad i mitten av formen. Strö över osten. Ställ in i ugnen ytterligare 20 minuter (täck ev med folie de sista 10 minuterna om ytan får för mycket färg). Ta ut formen och strö krossad rosépeppar över. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar