Sidor

onsdag 6 december 2017

Klassisk kålpudding

Ett recept från boken Hela Sveriges Husman. Enkelt och gott! Och mycket mindre bök än när man gör kåldolmar!


Ca 4 portioner

1/2 vitkålshuvud (ca 1 kg)
1/2 dl grötris
1 dl vatten
2 dl mjölk
2 + 2 msk sirap
1 gul lök
400 g blandfärs
2 ägg
Smör
Salt, peppar

Koka risgrynen i vattnet i 10 minuter. Späd med mjölken och koka på svag värme i ytterligare 15 minuter till en lös gröt. Låt svalna. Ta bort de yttersta bladen på vitkålen och skär bort rotstocken. Skär resten i tärningar. Bryn på medelvärme i 2 msk smör i en stekpanna ca 5 minuter utan att kålen tar färg. Ringla över 2 msk sirap. Skala och finhacka löken. Fräs den mjuk i 1 msk smör utan att den tar färg. Sätt ugnen på 175 grader. Blanda färsen med risgrynsgröt, lök, ägg, 1 tsk salt och 1 krm peppar. Lägg hälften av kålen i en ugnssäker form. Täck med färsen och överst resten av kålen. Smält 2 msk smör. Ringla smöret och 2 msk sirap över. Ställ kålpuddingen i ugnen i ca 45 minuter. Servera med kokt potatis, pressgurka och rårörda lingon.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar