Sidor

måndag 5 juni 2017

Rabarberpaj med vaniljglass

Ett recept ur Per Morbergs bok Morberg lagar husmanskost. Har gått o längtat efter att rabarbern ska växa upp så jag skulle kunna göra detta receptet! Och det va som jag trodde, supergott! 


4-6 portioner

500 g rabarber
1 dl strösocker
1 msk potatismjöl

Smuldeg
100 g kallt smör
2 1/2 dl vetemjöl
1 msk strösocker
1 riven bittermandel

Värm ugnen till 200 grader. Skölj och skala rabarbern, men lämna lite av skalet kvar för färgens skull. Skär den i ca 2 cm breda bitar. Blanda rabarbern med socker och potatismjöl i en bunke. Lägg alltsammans i en smord ugnssäker form. Blanda alla ingredienser till degen till en smulig massa. Smula den över rabarbern. Ställ in pajen i ugnen och grädde den i ca 20 minuter. Servera med vaniljglass.

Glass

2 1/2 dl vispgrädde
2 1/2 dl mjölk
1 vaniljstång
5 äggulor
1 dl strösocker

Koka upp grädde, mjölk och vaniljstången, som delats på längden, i en kastrull. Vispa samman äggulor och socker i en bunke och sjud dem i ett vattenbad. Tillsätt gräddmjölken under vispning. Låt svalna i kallt vattenbad. Ställ i kylen så att smeten blir riktigt kall. Ta upp vaniljstången ur smeten. Skrapa ur fröna och blanda ner dem i smeten. Frys smeten i en glassmaskin.
Utan glassmaskin: Häll smeten i en bunke och ställ den i frysen. Rör om ordentligt i glassen var tjugonde minut. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar