Sidor

måndag 5 juni 2017

Laxpudding

Ett recept ur boken Husman av Stefan Ekengren. Enkelt att göra och gott!


4 portioner

480 g rimmad lax i ca 1 cm tjocka skivor
800 g fast potatis, skalad
40 g smör till puddingen
2 gula lökar, finskivade
3 ägg
1 1/2 dl vispgrädde
1 citron, finrivet skal
1 kruka dill, grovskuren
1 citron, i klyftor
140 g smör, skirat till servering
Salt och nymald svartpeppar

Sätt ugnen på 175 grader. Koka potatisen och låt den kallna. Skiva den sen i 1/2 cm tjocka skivor. Smält smöret i en kastrull. Lägg löken i smöret och koka den mjuk. Låt löken kallna. Vispa ihop ägg och grädde. Salta, peppra och tillsätt citronskal. 
Nu är alla ingredienser redo för montering. Börja med att bottna en ugnsfast form med ett jämt lager potatis. Skeda över lite äggstanning, täck med laxskivor och skeda ut ytterligare lite stanning. Tryck till lätt med handen för att få puddingen kompakt. Därefter ett lager lök, lite stanning före dill och sist ett lager potatis i ett fint mönster på toppen av puddingen. Tryck till en gång till med handen för att få puddingen riktigt kompakt. Skeda över resten av stanningen. Grädda mitt i ugnen i cirka 1 timme. Höj eventuellt värmen till 200 grader mot slutet så laxpuddingen får fin färg. Servera med citronklyftor och skirat smör.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar