Sidor

måndag 5 juni 2017

Kalops

Ett recept ur boken Husman av Stefan Ekengren. Jag älskar verkligen kalops! Tycker det är så himla gott när köttet blir sådär mört och bara faller isär. Har testat många olika kalopsrecept, och detta var ett utav de bättre, om inte till och med det bästa. Grymt gott var det i alla fall!


4 portioner

400 g högrev, i grova tärningar
2 gula lökar, grovskurna
2 morötter, skalade och grovskurna
1 msk strösocker
1/2 msk rödvinsvinäger 
1 dl rödvin
5 dl kalvbuljong
10 hela kryddpepparkorn
2 hela kryddpepparkorn
1 lagerblad
Maizenamjöl och vatten
Smör till stekning
Salt

Fräs lök och morot i smör i en kastrull. Tillsätt sockret och låt det karamellisera. Häll i vinägern och låt den koka in helt i lök- och morotsfräset. Fortsätt med vin och buljong. Låt koka några minuter medan du bryner köttbitarna hårt i smör i en stekpanna i omgångar. I med köttet i såsen, koka upp och tillsätt pepparkorn och lagerblad. Koka under lock på svag värme tills köttet är mört, cirka 2 timmar. Ta upp kött och grönsaker. Smaka av såsen med salt och red med maizena till önskad tjocklek. Lägg tillbaka kött och grönsaker i såsen. Servera med kokt potatis.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar