Sidor

måndag 19 december 2016

Stekt salt sill med löksås

Ett recept från Per Morbergs bok Morberg lagar husmanskost. Första gången jag lagar salt sill. Var faktiskt gott! Men får jag välja så föredrar jagvanlig stekt strömming.




  • 4 st sillfiléer  , urvattnade, 4 stora eller 8 små
  • 0,5 dl vetemjöl
  • 1 st ägg
  • 0,5 dl ströbröd
  • 1 msk smör, till stekning
  • 0,5 dl gräslök
  • 1/2 kg potatis, kokt

Löksås

  • 4 st gul lök
  • 1 msk smör, till stekning
  • 2 msk smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 3 dl mjölk
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 krm muskotnöt
  • 1 krm salt
  • Vitpeppar

  • Börja med såsen: Skala och skiva löken och låt den svettas i smör i en panna på svag värme utan att den tar färg. Smält smöret i en kastrull och pudra över mjölet. Vispa det slätt. Tillsätt mjölk och grädde och vispa slätt. Sjud på svag värme i 5–10 minuter. Vispa eller rör ofta så att det inte bränner fast i botten. Blanda ner löken och smaka av med muskotnöt, salt och peppar. Tillaga sillen under tiden. Låt filéerna rinna av på hushållspapper. Vänd dem först i mjöl, sedan i uppvispat ägg och sist i ströbröd. Stek filéerna gyllenbruna i rejält med smör i het panna. Servera sillen med löksås och kokt potatis. Garnera med gräslök.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar