Sidor

måndag 5 december 2016

Pölsa

Ett recept från Per Morbergs bok Morberg lagar husmanskost. Pölsa är ju en sån där rätt som jag avskydde som barn... men man måste ju våga testa lite! Och visst, det var ju inte något som jag skulle vilja laga igen, men det var helt klart ätbart.

 
4 portioner

3 dl korngryn
1 liter vatten
3 msk tamarisoja
100 g kalvlever
Smör till stekning
2 gula lökar
5 kryddpepparkorn 
400 g hackat kokt kött (4-5 dl)
2 ansjovisfiléer
8 dl köttbuljong
Äppelcidervinäger efter smak
Salt och nymalen peppar

Tillbehör:
4 stekta ägg
Inlagda rödbetor
Persilja till garnering

Koka korngrynen i vatten och soja i 30 minuter. Häll av eventuell vätska. Skär levern i bitar. Skala och finhacka löken. Stek först levern i smör i en stekpanna och bryn sedan löken. Stöt pepparkornen i en mortel. Mixa kryddpeppar, lever, lök, kokt kött, ansjovis och köttbuljong till en smet. Blanda den med korngrynen och späd eventuellt med mer buljong till önskad konsistens. Smaka av med vinäger, salt och peppar. Värm pölsan och servera med stekt ägg och hela inlagda rödbetor. Garnera med persilja. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar