Sidor

måndag 5 december 2016

Gravad lax med hovmästarsås

Ett recept från Per Morbergs bok Morberg lagar husmanskost. Förr har jag alltid köpt färdig gravad lax, men så har jag insett hur lätt det är att göra själv. Prova du också! 


4 portioner

1 kg lax av mittbiten med skinn (bör ha varit fryst i minst 2 dygn)
1/2 dl salt
1 dl strösocker
1 1/2 tsk grovstött vitpeppar
2 dl grovhackad dill (ta gärna med stjälkarna)

Tina och filea laxen och ta bort alla småben. Blanda salt, socker och peppar. Gnid in filéerna med blandningen. Lägg en tredjedel av dillen i en låg form. Lägg ena filén med skinnsidan nedåt i formen. Strö på hälften av den resterande dillen och lägg på den andra filén med skinnsidan uppåt. Lägg på resten av dillen och täck med plastfolie. Låt stå i kylen i 1 1/2- 2 dygn. Vänd laxen några gånger under tiden.

Hovmästarsås:

4 portioner

2 msk senap
2 msk strösocker
2 msk röd- eller vitvinsvinäger 
1 dl rapsolja eller annan neutral olja
1 krm nymalen vitpeppar 
2 krm salt
1 msk finhackad dill

Blanda senap, socker och vinäger. Tillsätt oljan lite i taget. Smaka av med salt och peppar och rör ner dillen. Ställ kallt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar