Sidor

tisdag 6 december 2016

Consommé med ostpastej

Ett recept från Per Morbergs bok Morberg lagar husmanskost. Det här var utan tvekan det äckligaste i hela boken so far. Inget för mig!


4 portioner

12 dl kraftig köttbuljong
2 äggvitor
(Torr sherry efter smak)

Ostpastejer, 8-12 st:
2 msk smör
100 g kavring eller mörkt bröd
2 ägg
1 1/2 dl vispgrädde
1/2 tsk salt
1 krm cayennepeppar 
2 dl grovriven västerbottenost

Vispa sönder äggvitorna lätt. Häll på buljongen och koka upp under vispning. Låt stå i 10 minuter. Sila buljongen och låt den få ett uppkok. Smaka eventuellt av med lite sherry. Servera consommén med nygräddade ostpastejer.

Ostpastejer:
Värm ugnen till 225 grader. Smält smöret i en kastrull. Mixa brödet och blanda med smöret till en deg. Tryck ut degen med lätt fuktad hand i små metall- eller folieformar. Vispa ihop ägg, grädde, salt och cayennepeppar. Fördela osten i formarna och häll på äggblandningen. Ställ formarna på en plåt och grädda pastejerna mitt i ugnen i 15-20 minuter. Låt pastejerna svalna i formarna och lossa dem därefter försiktigt. Ljumma dem några minuter i 200 grader i ugnen, med undersidan upp, strax innan de serveras. Pastejerna kan också bakas på samma sätt med vanlig pajdeg. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar