Sidor

måndag 17 oktober 2016

Vaniljglass med chokladsås

Ett recept från Per Morbergs bok Morberg lagar husmanskost.
Det är så himla gott med hemmagjord glass! Varje gång jag äter det så tänker jag "det här borde jag göra oftare"!


4 portioner

2 1/2 dl vispgrädde
2 1/2 dl mjölk
1 vaniljstång
5 äggulor
1 dl strösocker

Chokladsås:
2 dl vispgrädde
1/2 dl strösocker
1 dl kakaopulver
2-3 msk ljus sirap
Några saltflingor

Koka upp grädde, mjölk och vaniljstången, som delats på längden, i en kastrull. Vispa samman äggulor och socker i en bunke och sjud dem i ett vattenbad. Tillsätt gräddmjölken under vispning. Låt svalna i kallt vattenbad. Ställ i kylen så att smeten blir riktigt kall. Ta upp vaniljstången ur smeten. Skrapa ur fröna och blanda ner dem i smeten. Frys smeten i en glassmaskin.
Utan glassmaskin: Häll smeten i en bunke och ställ den i frysen. Rör om ordentligt i glassen var tjugonde minut. Servera glassen med chokladsåsen. 

Chokladsås:
Koka alla ingredienserna under omrörning i ca 5 minuter, eller till simmig konsistens.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar