Sidor

torsdag 13 oktober 2016

Tomatmarmelad

Hade en del gröna tomater kvar på mina plantor nu när frosten kom, så bestämde mig för att göra lite tomatmarmelad på dom. Har ätit det förut och tyckte att det var jättegott. Rekommenderar denna marmeladen starkt! Supergott till ost och kex.


  • 1 kg gröna tomater 
  • 9 dl strösocker 
  • rivet skal av 1 apelsin 
  • 1 tsk flytande Atamon konserveringsmedel2 tsk röd melatin
  1. Skölj och hacka tomaterna i matberedaren - inte för fint. Låt mixen rinna av i en sil så att det mesta av vätskan försvinner.
  2. Koka tomatmixen utan socker i ca 15 min utan lock. Rör sedan ner socker och apelsinskal och fortsätt koka kraftigt i ca 10 minuter under omrörning tills marmeladen tjocknar.
  3. Ta grytan från värmen och skumma ytan väl. Tillsätt melantin utförd i lite socker. Låt koka upp på nytt och tillsätt sedan konserveringsmedel.
  4. Häll i marmeladen i väl rengjorda glasburkar. Förslut med lock när marmeladen svalnat. Förvara i kylen.

2 kommentarer:

  1. EN VARIANT !! Receptet går att minska i receptmängd o även göras med både röda tomater, paprika, gurka, pumpa mm mm. SLÄKTENS EGNA TOMATMARMELAD/SYLT

    Passar till kött, pastejer, patéer, rökta rätter o vi gillar den även till helstekt fisk o då gärna fylla lite i magen på firren också.

    2 kg tomater (gärna gröna) 1 kg gul lök Socker Ättika Knyte/Tekula; med hel kanel, hel ingefära, hela nejlikor, o muskotblomma Hacka o varva lök o tomater i en kastrull, låt stå över natten. Dag 2, sila bort det blöta. Väg massan. Tag därtill hälften så mycket socker som massa + ¼ liter ättika (inläggnings-stark) till varje kg tomat o sockermassa. Häll allt i kastrull tillsammans med kryddknytet, Koka på mild värme ca 1 tim – tills du tycker massan är fast nog, glöm ej röra då o då. Låt svalna o häll på väl rengjorda burkar, vill man så kan man även ta med en gnutta konserveringsmedel.

    SvaraRadera
  2. Helt underbara recept.enkla att förstå och jätte gott

    SvaraRadera