Sidor

måndag 17 oktober 2016

Marängsviss

Ett recept från Per Morbergs bok Morberg lagar husmanskost.
Det är så himla gott med marängsviss! Speciellt när det är hemmagjord glass! 


4 portioner

Minimaränger (ca 60 st)
2 äggvitor
1 1/2 dl strösocker

Servering:
2 dl vispgrädde
2 bananer
1 sats chokladsås
1/2 liter vaniljglass

Maränger
Värm ugnen till 100 grader. 
Vispa äggvitorna till hårt skum i perfekt rengjord skål. Tillsätt sockret, lite i taget, under fortsatt vispning. Vispa till en fast marängsmet. Lägg smeten i en sprits och spritsa ut små maränger på en plåt med bakplåtspapper. Grädda marängerna i ca 1 timme, tills de lossnar från pappret och känns torra. OBS! Öppna inte ugnsluckan under gräddningen. Vispa grädden. Varva maränger, grädde, skivade bananer, glass och chokladsås på ett fat. 



Glass:
2 1/2 dl vispgrädde
2 1/2 dl mjölk
1 vaniljstång
5 äggulor
1 dl strösocker

Koka upp grädde, mjölk och vaniljstången, som delats på längden, i en kastrull. Vispa samman äggulor och socker i en bunke och sjud dem i ett vattenbad. Tillsätt gräddmjölken under vispning. Låt svalna i kallt vattenbad. Ställ i kylen så att smeten blir riktigt kall. Ta upp vaniljstången ur smeten. Skrapa ur fröna och blanda ner dem i smeten. Frys smeten i en glassmaskin.
Utan glassmaskin: Häll smeten i en bunke och ställ den i frysen. Rör om ordentligt i glassen var tjugonde minut. Servera glassen med chokladsåsen. 

Chokladsås:
2 dl vispgrädde
1/2 dl strösocker
1 dl kakaopulver
2-3 msk ljus sirap
Några saltflingor

Koka alla ingredienserna under omrörning i ca 5 minuter, eller till simmig konsistens.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar