Sidor

måndag 24 oktober 2016

Rimmad lax med stuvad potatis

Ett recept ur Per Morbergs bok Morberg lagar husmanskost. Tar lite tid att rimma själv, men egentligen är det ju inte svårt, så man kan ju lika gärna göra det själv. Hur som helst så är det ju gott!


6-8 portioner

1 kg lax av mittbiten med skinn (bör ha varit fryst i minst 2 dygn)
1 dl salt
1/2 dl strösocker
1 1/2 tsk krossad vitpeppar

Stuvad potatis:
10-12 kokta potatisar (fast sort)
2 msk smör
2 msk vetemjöl
2 dl mjölk
3 dl vispgrädde
3 msk finhackad dill
Salt och nymalen peppar

Tina laxen, filea den och ta bort alla småben. Blanda salt, socker och peppar. Gnid in fileérna på köttsidan med blandningen och lägg dem mot varandra i dubbla plastpåsar. Låt ligga i kylen i 1 1/2-2 dygn. Vänd laxen några gånger under tiden. Skiva den rimmade laxen (se till att det bruna vid skinnet tas bort). Servera med stuvad potatis. 

Stuvad potatis:
Skär den kokta potatisen i centimetertjocka skivor. Smält smöret i en kastrull, pudra över mjölet och rör om väl. Häll i mjölken och grädden. Låt koka upp sakta under vispning och låt sedan stuvningen sjuda på svag värme i 10 minuter. Blanda ner potatisen och dillen. Smaka av med salt och peppar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar