Sidor

måndag 17 oktober 2016

Brulépudding

Ett recept från Per Morbergs bok Morberg lagar husmanskost. Egentligen är jag mer förtjust i créme brulée, men vill ju testa allt i boken, så nu blev det denna till efterrätt! Och visst var det gott ändå!


4-6 portioner

3 dl vispgrädde
3 dl mjölk
1 vaniljstång
5 ägg
1 dl strösocker

Karamellsås:
2 dl strösocker
1 dl vatten

Värm ugnen till 150 grader. Ställ samtidigt in en långpanna med hett vatten i nedre delen av ugnen. Häll grädden och mjölken i en kastrull. Snitta upp vaniljstången och lägg den i gräddmjölken. Låt koka upp och ställ åt sidan för att svalna. Häll sockret och vattnet till karamellsåsen i en stekpanna. Rör tills blandningen kokat upp och sockret smält. Låt den sedan koka på kraftig värme tills sockret är gyllenbrunt. Häll den heta såsen i portionsformar. Vrid på formarna tills botten och kanter är täckta av den tjocka såsen. Skrapa ner fröna från vaniljstången i kastrullen med gräddmjölken. Knäck ner äggen, tillsätt sockret och vispa snabbt ihop till en jämn  smet. Häll äggsmeten i formarna och ställ dem i vattenbadet. Grädda brulépuddingarna tills smeten har stelnat, 35-45 minuter. Låt svalna och ställ i kylen för att kallna. Stjälp upp brulépuddingarna på tallrikar så att karamellsåsen ryms vid sidan om. Den sås som eventuellt sitter kvar i formen kan lösas upp med lite kokhett vatten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar