Sidor

tisdag 20 september 2016

Tomatsoppa


Ett recept från Per Morbergs bok Morberg lagar husmanskost. Väldigt god tomatsoppa. Ädelosten och det knaperstekta baconet var pricken över i:et!


4 portioner

1 kg tomater
1 gul lök
2 stora vitlöksklyftor
1 stor morot
1/2 purjolök
8 dl grönsaksbuljong
1 lagerblad
2 kvistar timjan
1/2 torkad chilifrukt
4 msk tomatpuré
2 dl vispgrädde 
Salt och svartpeppar
En nypa råsocker
1 tsk vinäger
1 klick smör

Tillbehör:
Knaperstekt bacon
Ädelost
Basilikablad

Skålla tomaterna snabbt i kokande vatten. Dra bort skalet och skär tomaterna i bitar. Skala och skiva löken, vitlöken och moroten. Skölj purjon och skiva den. Lägg de skivade grönsakerna i en kastrull. Tillsätt buljong, lagerblad, timjan och chili. Låt koka i 30 minuter till en riktigt god buljong. Sila buljongen, mixa den med tomaterna och sila igen. Häll tillbaka soppan i kastrullen. Vispa ner tomatpurén och grädden och låt soppan koka i några minuter. Smaka av med salt, peppar, lite råsocker och vinäger. Rör ner en klick smör strax före servering. Servera soppan med knaperstekt bacon och tärnad ädelost. Garnera gärna med färsk basilika.
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar