Sidor

fredag 23 september 2016

Fisksoppa

Ett recept från Per Morbergs bok Morberg lagar husmanskost. Väldigt god soppa! Sambo sa att han tyckte att det va en utav de godaste fisksopporna han nånsin ätit. Själv tycker jag att det hade blivit lite godare om man haft i en skvätt grädde.


4 portioner

500 g fiskfilé, t ex kolja, gös, sej, lax eller annan fast fisk
20 färska eller frysta räkor
2 stora morötter
1 gul lök
1 fänkål
1/2 purjolök
Smör till fräsning
1 dl torrt vitt vin
1 1/2 liter fiskbuljong
1 lagerblad
12 blåmusslor
Salt och nymalen vitpeppar

Skär fisken i stora kuber. Skala räkorna. Skala och strimla morötterna och löken. Skölj och strimla fänkålen och purjolöken. Fräs alltsammans i smör och häll på vin och buljong. Lägg ner lagerbladet och låt koka i ca 10 minuter. Borsta eller skrapa musslorna noga. Släng de som är trasiga och de som inte stänger sig när man knackar på skalet. Lägg ner musslorna i soppan och låt koka i 3 minuter under lock, tills musslorna precis har öppnat sig. Tillsätt fisken och låt sjuda i ytterligare 2-3 minuter. Lägg ner räkorna och låt soppan få ett uppkok. Smaka av med salt och peppar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar