Sidor

tisdag 27 september 2016

Stekt makrill med stuvad spenat

Ett recept från Per Morbergs bok Morberg lagar husmanskost. Enkelt recept, men väldigt gott! Det behöver inte vara så avancerat för att det ska vara gott! 


4 portioner

400 g makrillfilé med skinnet kvar
1 dl ströbröd
Salt och peppar
Smör till stekning
Citronklyftor till servering

Stuvad spenat:
1 msk smör
1 msk vetemjöl
1,5 dl mjölk
1 dl grädde
400 g färsk bladspenat
1/2 gul lök
Smör
Salt och nymalen peppar
Lite riven muskotnöt

Panera makrillfiléerna i ströbröd blandat med salt och peppar. Stek dem gyllenbruna i smör i 2-3 minuter på varje sida. Servera med spenatstuvning och en citronklyfta. 

Stuvad spenat:
Smält smöret i en kastrull och pudra över mjölet. Vispa tills mjölet löst sig. Tillsätt mjölk och grädde och vispa så att det blir slätt och fint. Låt sjuda på svag värme i 5-10 minuter. Vispa eller rör ofta så att stuvningen inte bränner fast i botten. Grovhacka spenaten. Skala och finhacka löken. Fräs löken mjuk i smör tillsammans med spenaten. Blanda ner stuvningen och smaka av med salt, peppar och riven muskotnöt.


1 kommentar: