Sidor

fredag 30 september 2016

Wallenbergare med potatispuré

Ett recept från Per Morbergs bok Morberg lagar husmanskost.
Ett väldigt gott recept! Biffarna blir så härligt saftiga o goda. Rekommenderas!


4 portioner

500 g finmalen kalvfärs
4 äggulor
2-3 dl vispgrädde
1 krm epice riche
Salt och nymalen peppar
1 dl ströbröd
Smör till stekning

Potatispuré:
800 g mjölig potatis (8-10 st)
2 dl mjölk
2 msk smör
Salt och nymalen peppar

Lägg den finmalda färsen i en bunke. Rör ner äggulorna, en i taget. Blanda ner grädden lite i sänder. Smaka av med epice riche, salt och peppar. Låt färsen stå i kylskåp och bli ordentligt kall. Forma färsen till medelstora biffar (ca 1,5 cm tjocka). Vänd dem i ströbröd. Bryn biffarna i smör och låt dem sedan eftersteka på medelvärme, 2-3 minuter på varje sida. Lägg upp dem på varmt fat. Servera med potatispuré, smörslungade ärter och morötter, smält smör och rårörda lingon.

Potatispuré:
Skala potatisen till purén och skär den i bitar. Koka den mjuk i lättsaltat vatten. Häll av vattnet och ånga av potatisen. Hetta upp mjölken. Pressa potatisen i en potatispress. Rör ner smöret. Vispa ner mjölken, lite i taget, tills purén får lagom konsistens. Smaka av med salt och peppar.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar