Sidor

fredag 23 september 2016

Stekt kyckling med gräddsås

Ett recept från Per Morbergsbok Morberg lagar husmanskost. Väldigt gott! Så saftigt och gott kött när man gör en hel kyckling.


4 portioner

1 hel kyckling, ca 1 1/2 kg
1 morot
1 gul lök
3 persiljestjälkar
2 kvistar rosmarin
2 kvistar mejram
2 kvistar körvel
1 msk pressad citron
Örtsalt och peppar
2 msk tamarisoja
5 dl hönsbuljong

Gräddsås:
5 dl sky från stekningen + hönsbuljong
2-3 dl vispgrädde
1 msk svartvinbärsgelé
Lite ansjovisspad
Salt och peppar
Ljust redningsmjöl

Värm ugnen till 125 grader. Skala morot och lök. Skär dem i bitar och lägg dem i kycklingen. Peta också in örtkryddorna och droppa i citronsaft. Salta och peppra kycklingen runt om. Sätt in kycklingen i ugnen på roterande spett eller lägg den på galler med en form under. Blanda ner sojan i buljongen och häll lite av den i formen. Stek kycklingen i ca 2 timmar. Ös den ofta med buljong under tiden. Höj värmen till 250 grader de sista 10 minuterna så att kycklingen får en krispig yta. Stick i den med en sticka eller gaffel - om köttsaften är ofärgad är kycklingen klar. Sila av skyn och tillsätt hönsbuljong tills det blir 5 dl. Häll över i en kastrull. Tillsätt grädde, gelé och ansjovisspad. Låt koka i 15-20 minuter och smaka av med salt och peppar. Red eventuellt av med ljust redningsmjöl. Servera kycklingen med såsen, stekt potatis, gelé, gröna ärter och kanske fyllningen från stekningen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar