Sidor

fredag 23 september 2016

Lammsmäcka med klyftpotatis

Ett recept från Per Morbergsbok Morberg lagar husmanskost. Väldigt saftiga och goda biffar!


4 portioner

400 g lammfärs
2 msk ströbröd
1 1/2 dl vispgrädde
2 ägg
1/2 dl hackad persilja
1 stor pressad vitlöksklyfta
1 tsk hela + 1 tsk grovhackade gula senapskorn
1 msk fransk senap
Lite färsk timjan
1 1/2 tsk salt
Svartpeppar
Smör till stekning

Klyftpotatis:
1 kg fast potatis
75 g smält smör eller 3/4 dl olivolja
Salt ( gärna flingsalt)
Nymalen svartpeppar
Färsk timjan eller rosmarin

Blanda ströbröd och grädde och låt svälla i 10 minuter. Blanda med färsen och resten av ingredienserna och arbeta till en smidig smet. Forma åtta till tolv biffar av färsen. Hetta upp smör i en stekpanna och stek lammsmäckorna med klyftpotatis och kokta haricots verts.

Klyftpotatis:
Värm ugnen till 250 grader. Skölj och borsta potatisen väl. Skär den i klyftor, med eller utan skal. Lägg dem i en långpanna, häll över smör eller olivolja, salt, peppar och eventuellt färska örter. Vänd runt så att all potatis får fett och kryddor på sig. Stek mitt i ugnen i 20-25 minuter tills potatisklyftorna fått fin färg och är mjuka. Vänd runt några gånger under tiden.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar