Sidor

fredag 23 september 2016

Oxsvanssoppa

Ett recept från Per Morbergsbok Morberg lagar husmanskost. Så himla god soppa! Utan tvekan en utav mina favoritsoppor. Köttet blir så himla gott, riktigt mört sådär så det faller isär. Rekommenderas verkligen!


4-6 portioner

1 kg oxsvans, i bitar
1 gul lök
1 morot
1 palsternacka
1 bit rotselleri (50 g)
1/3 purjolök
2 tomater
2 msk tomatpuré
2 msk rapsolja
Vatten
1 kvist timjan
2 lagerblad
15 vitpepparkorn
1 msk salt

Garnityr:
1 morot
1 palsternacka
1 bit rotselleri (50 g)
1/3 purjolök
2 msk smör
Buljongen från kokningen
Salt och nymalen peppar

Skala och hacka löken och rotsakerna grovt. Skölj och skiva purjolöken, tärna tomaterna. Bryn oxsvans, lök, rotsaker, purjolök, tomater och tomatpuré i olja i en stor stekgryta. Häll på vatten så att det täcker köttet. Koka upp och skumma. Tillsätt kryddorna och låt sjuda i ca 3 timmar, med locket på glänt, tills köttet är mört och släpper från benen. Lyft upp köttet ur grytan och låt svalna. Plocka bort köttet från benen och skär det i tärningar. Sila buljongen och låt kallna. Ta eventuellt bort fettlagret. Skala och finstrimla rotsakerna och strimla purjolöken till garnityret. Fräs alltsammans i smör och tillsätt sedan buljongen och köttet. Koka upp och låt koka i ca 5 minuter. Smaka av med salt och peppar.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar